Vera Bergkamp Voorzitter 9O1A6972

Pats, bam! Geert Dales fileert "ongeschikte" Kamervoorzitter Vera Bergkamp: "Ga weg, in het belang van het volk!"

Politiekokt 03 2022, 14:30
In een ver verleden was Geert Dales actief voor de VVD. Sterker nog, hij was gewoon een partijprominent. Sinds 2016 is hij echter van, voor en door 50Plus... en sinds een paar jaar is hij ook nog eens een fantastisch fanatieke blogger. Dit keer richt hij zijn bloggerpijlen op Vera Bergkamp, de D66-voorzitter van de Tweede Kamer. En ja, hij pakt haar écht hard aan.
Dales noemt Bergkamp volstrekt "incompetent." Als voorbeeld noemt hij de wijze waarop het kabinet wegliep bij de Algemene Politieke Beschouwingen omdat ze het niet lief vonden wat Thierry Baudet (FVD) over Sigrid Kaag (D66, Financiën) zei. "De onnozele Bergkamp liet het gebeuren," stelt Dales, "in plaats van het kabinet zijn constitutionele plaats te wijzen: zitten blijven! Wie is hier nou de baas? In wiens huis zit u eigenlijk, kabinet?"
Maar, zegt Dales, de grootste fout die Bergkamp heeft gemaakt is, natuurlijk, de behandeling van Khadija Arib. "Een gotspe van ongekende klasse," noemt Dales dat en de wijze waarop Arib erachter kwam dat Bergkamp een onderzoek naar haar voorganger had ingesteld (namelijk: via de pers).
Gelukkig is er goed nieuws, aldus Dales. Want hij schat de kans dat Arib nu netjes haar mond houdt héél erg klein in. "Zij is het type van terugslaan. Wat dat betreft een vrouw naar mijn hart. Haar eerste reactie, toen zij via de NRC vernam over wat er in het geheim was bekokstoofd, sprak boekdelen," aldus Dales. "De opmaat naar een keihard gevecht, waarvan ik durf te voorspellen dat Vera Bergkamp het onderspit gaat delven. Al was het maar omdat de onnozele Kamervoorzitter qua intellect en sluwheid niet in de schaduw kan staan van haar voorganger."
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
"Vera Bergkamp doet er verstandig aan om per direct haar Kamervoorzitterschap neer te leggen," stelt Dales daarop. "Geen mens die nog twijfel had dat zij totaal ongeschikt is voor die functie. Na al het eerdere geblunder is deze affaire niet een druppel die de emmer doet overlopen, maar een vloedgolf van epische proporties. Gezag had ze al niet meer. Tijd zal ze nu ook niet meer hebben."
In een vervolgstuk gaat Dales nog even verder (reagerend op het nieuws dat Arib is opgestapt). "Bij het vertrek van een Kamerlid is het gewoonte dat de voorzitter de ontslagbrief voorleest en daarna nog wat lovende woorden spreekt tot de afzwaaiende collega," schrijft hij. "Wat kan ik mij verheugen op het moment dat Judas Bergkamp Aribs epistel moet oplepelen en haar moet loven en prijzen. Stond ik in haar schoenen, zou ik het zover niet laten komen. Wegwezen is nu niet alleen voor volk en vaderland, maar ook voor Vera Bergkamp het allerbeste. Het is wel mooi geweest. Het lijden heeft te lang geduurd. Bergkamps opvolger vindt vast nog wel wat lovende woorden om de lamentabele voorzitter mee uit te zwaaien."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten