de dagelijkse standaard dh 01079

Peiling! Lijst Pieter Omtzigt VERNIETIGT iedereen met 46 zetels

Politiekjul 20 2023, 19:00
Als er vandaag verkiezingen gehouden worden en Lijst Pieter Omtzigt meedoet, dan zou die partij uitkomen op maar liefst 46 zetels. Dat beweert het linkse peilingbureau I&O Research, tenminste. Als dat ook maar bijna waar is zal dit natuurlijk een schokgolf teweeg brengen in de politiek.
Zoals eerder vandaag bericht blijkt uit de nieuwe peiling van I&O Research dat het enge linkse blok van PvdA/GroenLinks momenteel virtueel aan de leiding gaat. Frans Timmermans zou dus zomaar de nieuwe premier van Nederland kunnen worden. Brr!
Maar daar is het hele verhaal niet mee verteld. I&O Research heeft namelijk ook gekeken naar de mogelijkheden van Pieter Omtzigt als die meedoet met een eigen lijst. En die mogelijkheden, nou, die zijn eigenlijk gewoon schokkend - voor de zittende macht, tenminste.
Want als Lijst Pieter Omtzigt meedoet komt die partij volgens I&O uit op 46 zetels. Ja, dat lees je goed. Bijna 50 zetels, en dus bijna eenderde van alle zetels in de hele Kamer.
"Als Pieter Omtzigt met een eigen partij mee gaat doen, zou 29 procent van de kiezers voor hem kiezen: virtueel 46 zetels," aldus de opiniepeiler. "Vooral BBB, SP, JA21 en PVV verliezen dan veel kiezers, maar ook CDA, ChristenUnie, PvdA/GL[1], VVD, D66 en Volt zouden daar niet ongeschonden uit komen. Mocht Omtzigt terugkeren naar het CDA, dan krijgt het CDA 11 procent van de stemmen (17 zetels). Dat is beduidend minder dan een zelfstandige Partij Omtzigt (46 zetels), maar twee keer meer dan het CDA zou halen zonder Omtzigt (5 zetels)."
Natuurlijk is dit erg koffiedik kijken. Volgens Maurice de Hond zou LPO uitkomen op 29 zetels. 29 of 46, dat is nogal een verschil.
Maar het is wel een teken dat Omtzigt werkelijk veel potentieel heeft. Als hij meedoet met zijn eigen partij maakt hij heel serieus kans de grootste van het land te worden - en dus ook op het premierschap.
Alleen zijn er dan wel twee vragen:
1. In hoeverre kan Omtzigt dit potentieel werkelijk benutten? Want dat hij werkelijk 46 zetels haalt is natuurlijk belachelijk. Dat gaat écht niet gebeuren, niet in dit landschap.
2. Hoe gaat Omtzigt een partij optuigen die een significant aantal Kamerleden kan leveren - Kamerleden die ook nog eens loyaal, kundig, en betrouwbaar zijn?
En eigenlijk moet daar nog een derde vraag aan toegevoegd worden:
Artikel gaat verder onder deze oproep: de Tweede Kamerverkiezingen 2023 worden misschien wel de belangrijkste verkiezingen van ons leven. We kunnen Nederland dan terugpakken of ons land voor eens en altijd verliezen aan doorgeslagen globalisten. DDS zet zich in om het publiek goed en eerlijk te informeren over wat er gebeurt in de wereld. Wij vechten terug tegen de linkse, elitaire globalisten die ons land onherkenbaar willen veranderen. Maar daarbij hebben wij jouw steun nodig. Ga naar BackMe en doneer; zodat wij met jouw hulp het partijkartel én mediakartel kunnen bestrijden!
3. Leuk en aardig allemaal, maar hoe is Omtzigt inhoudelijk wezenlijk en principieel anders dan het partijkartel? Ja, hij staat voor 'een goed bestuur,' wat inhoudt: geen incompetentie mafkezen meer. Maar hij steunt in principe ook massa-immigratie, de oorlog in Oekraïne, en de EU. Hoe is hij wérkelijk inhoudelijk anders dan de rest?
Hoe dan ook is dit voor Omtzigt natuurlijk het zoveelste bewijs dat, als hij wil, hij héél succesvol kan zijn als hij de moed en de energie om écht voor zichzelf te beginnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten