Peiling Maurice de Hond: PVV nog maar 1 zetel minder dan VVD. BBB blijft verliezen

Peiling Maurice de Hond: PVV nog maar 1 zetel minder dan VVD. BBB blijft verliezen

Geert Wilders en zijn PVV kunnen vandaag een gematigd feestje vieren. Uit de laatste peiling van Maurice de Hond blijkt namelijk dat steun voor die partij blijft toenemen. Daardoor staat de PVV nu virtueel op 20 zetels. Dat is er slechts één minder dan de VVD. En dat betekent: bij nieuwe verkiezingen wordt het momenteel echt een strijd voor het premierschap tussen Wilders en Mark Pinokkio Rutte (als die zich toch weer kandidaat stelt).

De PVV is weer twee zetels gestegen en komt daarmee uit op 20 zetels. Voor die partij een heel goede prestatie; niet alleen omdat het de partij met voorsprong (op de rest) de tweede partij van het land maakt, maar ook omdat de PVV de VVD nu echt op de hielen zit. Er is nog maar één klein zeteltje verschil tussen beide partijen. Let wel, dat valt natuurlijk ruimschoots binnen de foutmarge. En dat betekent dat we het feitelijk over een gelijkspel hebben op het moment.

Peiling Maurice de Hond: PVV nog maar 1 zetel minder dan VVD. BBB blijft verliezen

Hilarisch genoeg stijgen de Judassen van JA21 ook twee virtuele zetels. Die komen - net als die van de PVV - grotendeels bij de BoerBurgerBeweging vandaan. Jawel: BBB blijft in een neerwaartse spiraal. Er zijn nog maar 12 virtuele zetels over van de 19 die BBB eind augustus nog had.

De Hond verklaart dat verval door te stellen dat er minder aandacht is voor de stikstofproblematiek en meer voor de energieprijzen en het immigratiefiasco. Daar zit heus wat in. Maar ik denk dat er nog een andere oorzaak is die ook een significante rol speelt: Van der Plas lijkt steeds meer onderdeel van het partijkartel te worden. Ze bundelt steeds vaker krachten met het kartel tegen FVD. Rechtse kiezers - háár kiezers - hebben daar een broertje dood aan. Die willen dat ze het kabinet het vuur aan de schenen legt, niet een andere rechtse oppositiepartij.

En dan is er natuurlijk nog de idiote reactie van mevrouw op het Rapport Remkes. Iedereen had door dat het feitelijk een bevestiging van het kabinetsbeleid was met zelfs nog een extra maatregel of twee - nou ja, iedereen behalve Van der Plas. Als naïef lammetje omarmde ze het rapport en verklaarde zelfs "een beetje verliefd te zijn" op Remkes. Tja, dat soort opmerkingen zullen natuurlijk niet goed vallen bij de boeren.

(Artikel gaat verder onder de oproep onze App te downloaden) Goed nieuws! De Dagelijkse Standaard heeft tegenwoordig een eigen App! Download onze app voor Android of voor iPhone en blijf de hele dag op de hoogste van het laatste échte nieuws en de nieuwste hard rechtse opinies. En als je de app gedownload hebt, laat dan even een review achter alsjeblieft. Het betekent een hoop voor ons!

Bij alle andere partijen blijft de score hetzelfde vergeleken met de vorige peiling. Het is dus alleen BBB dat enorm inlevert (3 zetels in een week tijd is echt veel, en 7 sinds eind augustus is ook al bijzonder indrukwekkend; hoewel niet op de wijze waar mevrouw Van der Plas blij mee is, natuurlijk), en alleen JA21 en de PVV dat daarvan profiteren.

Moeten we de peilingen met een flinke korrel zout nemen? Ja, natuurlijk. Ik geloof er niets van dat FVD op 5 staat. Dat was bij de vorige verkiezingen ook zo, maar toen 'verraste' de partij iedereen door 8 zetels binnen te halen. Dat zal bij nieuwe verkiezingen niet anders zijn. Daarnaast denk ik dat de PvdA te laag staat in de peilingen. Die partij staat op 12 zetels. Daar komt, denk ik, bij nieuwe verkiezingen veranderingen in. Het kan niet zo zijn dat die partij steeds weer buiten de macht blijft en maar niet kan opkrabbelen. Daarvoor heeft de PvdA helaas een te groot fundament van kiezers in Nederland. Bij het CDA was er al jaren een leegloop bezig die verdoezeld werd door het succes van Balkenende - maar iedereen wist en waarschuwde al dat dit zou veranderen. Maar bij de PvdA is dat veel minder het geval. Die partij zal wel weer opkrabbelen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer