portraitfactorynl tweede kamer 99

Peilingen! Nieuwe fase in formatie van start met de PVV stabiel op 49 zetels: lichte groei bij VVD, CDA en SP

Politiekmrt 24 , 13:00
De nieuwe fase in de formatie van een nieuwe regering is van start gegaan, en het is bijzonder interessant om te zien welke verwachtingen er zijn en wat mensen hopen te bereiken. Uit recente peilingen van Maurice de Hond blijkt dat de PVV nog steeds ruim aan kop gaat, maar dat partijen zoals de VVD, het CDA en de SP lichte groei doormaken, ten koste van onder andere BBB en NSC.
Opmerkelijk is dat onder kiezers van partijen die niet actief deelnemen aan deze formatiefase, er een aanzienlijk aantal is dat hoopt op een succesvolle afronding. Zo blijkt uit onderzoek van de Hond dat 48% van de SP-kiezers en 33% van de D66-kiezers hoopt op een positieve uitkomst. De laagste hoop vinden we onder de kiezers van PvdA/GroenLinks. Niet heel verrassend natuurlijk.
Als we specifiek kijken naar NSC-kiezers, merkt de Hond op dat maar liefst 84% hoopt op een succesvolle uitkomst van deze fase, vrijwel gelijk aan het percentage tijdens de verkiezingen. Dit illustreert de sterke wens van mensen voor een nieuwe regering, zelfs als deze anders is dan ze in eerste instantie hadden gehoopt. Ongeveer 30% van de respondenten verwacht zelfs dat er voor 1 juli 2024 een nieuwe regering zal zijn.
Meerderheid van de kiezers geeft de voorkeur aan een meerderheidsregering (53%), terwijl 28% de voorkeur geeft aan een "programregering". Desondanks denkt 57% dat we uiteindelijk een "programregering" zullen krijgen. Alleen onder NSC-kiezers is er een grote meerderheid die een "programregering" wenst, terwijl kiezers van PVV en PvdA/GroenLinks hier het minst enthousiast over zijn (19%).
De betrokkenheid van NSC en Wilders wordt overwegend positief beoordeeld, waarbij 81% van de huidige NSC-kiezers het positief vindt dat hun partij aan deze fase van de formatie deelneemt. Echter, onder voormalige NSC-kiezers is dit slechts 42%. De meningen onder alle Nederlanders zijn verdeeld over de deelname van NSC aan deze fase van de formatie, met respectievelijk 35% positieve, 30% neutrale en 35% negatieve reacties.
Het optreden van Geert Wilders tijdens deze formatie wordt door 55% van de respondenten positief beoordeeld, en door 24% negatief. De reacties variëren afhankelijk van de partijvoorkeur, waarbij PVV-kiezers (91%) en BBB-kiezers (84%) overwegend positief zijn, terwijl D66- en PvdA/GroenLinks-kiezers minder positief reageren (rond de 10%). Tot slot denkt 35% van de respondenten dat er dit kalenderjaar nog geen nieuwe regering zal zijn, waarbij de meeste sceptici te vinden zijn onder de kiezers van SP en PvdA/GroenLinks (40%).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten