de dagelijkse standaard tweede kamer 87 websize

Peilingen! PVV wint aan populariteit na Algemene Beschouwingen, VVD en BBB verliezen terrein

Politieksep 24 2023, 10:30
Na de recente Algemene Beschouwingen en de opmerkelijke parallel met de Tweede Kamerverkiezingen van 1972, begint het politieke landschap in Nederland langzaam maar zeker te veranderen. De meest recente peiling van Maurice de Hond werpt licht op deze verschuivingen in de politieke voorkeuren van Nederlandse kiezers.
Een opvallend resultaat uit de peiling is de stijging van 2 zetels voor de PVV, terwijl zowel de VVD als BBB 2 zetels hebben moeten inleveren. Daarnaast zijn er nog kleine verschuivingen van 1 zetel bij 6 andere partijen. Deze verschuivingen lijken deels te verklaren door de beoordelingen van Nederlandse kiezers tijdens de Algemene Beschouwingen. Geert Wilders werd door 22% van de ondervraagden als de beste gekwalificeerd, gevolgd door Pieter Omtzigt (19%) en Jesse Klaver (11%), die op gelijke voet stond met Mark Rutte.
Een andere interessante bevinding is dat Caroline van der Plas lager scoorde dan verwacht tijdens de Algemene Beschouwingen, met slechts 7% van de ondervraagden die haar noemden. Ook Mona Keijzer, als mogelijke premierskandidaat, bleek minder steun te hebben dan drie weken geleden. Opvallend was de relatieve afwezigheid van de lijsttrekker van de VVD gedurende de afgelopen week. Normaal gesproken draagt zij positief bij aan de populariteit van de partij, maar haar lagere zichtbaarheid in deze periode heeft bijgedragen aan de lagere scores voor de VVD in deze peiling.
Een andere partij die in de peiling een zetel verloor in vergelijking met eerdere metingen is de Partij voor de Dieren. Dit volgt op het verlies van ongeveer een kwart van hun aanhang aan PvdA/GroenLinks en NSC in eerdere peilingen. Met 6 zetels bereikt de Partij voor de Dieren haar laagste score sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
zetelverdeling 23 9 2023
Forum voor Democratie behoudt stevig zijn positie met 5 zetels. De partij onder leiding van Thierry Baudet kan rekenen op een loyale en vaste achterban. Deze stabiliteit geeft aan dat Forum voor Democratie de komende jaren een constante factor zal blijven in Den Haag, terwijl afsplitsingen van de partij moeite lijken te hebben om überhaupt nog een zetel te veroveren.
Het politieke landschap lijkt dus nog in beweging, en er kunnen aanzienlijke verschuivingen optreden naarmate de verkiezingscampagne vordert. De keuze voor de premier lijkt een belangrijke rol te spelen in deze verschuivingen, hoewel de afwezigheid van de zittende premier deze keer een unieke situatie creëert.
De komende maanden kunnen politieke gebeurtenissen een grote impact hebben op de uiteindelijke verkiezingsuitslag, zoals in het verleden is gebeurd bij gebeurtenissen zoals de kaping in 1977, de moord op Fortuyn in 2002, de uitzetting van een Turkse minister in 2017 en de aanslag op de tram in Utrecht in 2019. Kortom, de Nederlandse politiek blijft een dynamisch en veranderlijk speelveld.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten