shutterstock 2136182869

Peilingen! Rechtse kiezers negeren EU-verkiezingen: PVV nationaal nog steeds veruit de grootste

Politiekjun 09, 18:00
Maurice de Hond heeft recente peilingen uitgevoerd waarbij hij het stemgedrag en de opkomst bij zowel de Tweede Kamerverkiezingen als de recente Europese Parlementsverkiezingen heeft onderzocht. De resultaten van deze peilingen vertonen weinig verschillen ten opzichte van vorige week, maar werpen wel interessante inzichten op over de invloed van opkomstverschillen op de uiteindelijke verkiezingsresultaten. Deze verschillen blijken uiteindelijk aanzienlijke gevolgen te hebben op de uitslag.
Uit de peilingen blijkt bijvoorbeeld dat slechts 38% van de mensen die aangaven op de PVV te stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen ook daadwerkelijk zijn komen opdagen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Dit staat in schril contrast met de hoge opkomst van 83% onder PvdA/GroenLinks-stemmers.
Deze verschillen in opkomst hebben directe invloed op de uitslagen. Zo behaalde de PVV bijna 27% in de peilingen voor de Tweede Kamer, maar slechts 17% bij de EP2024. In tegenstelling hiermee behaalde PvdA/GroenLinks 22% bij de EP2024, maar slechts 16% in de peilingen voor de Tweede Kamer.
Het verschil in opkomstpercentages verklaart grotendeels de variaties in de peilingsresultaten voor verschillende verkiezingen. Dit fenomeen, waarbij opkomst varieert tussen verschillende groepen kiezers, zorgt ervoor dat bepaalde partijen beter of slechter presteren, afhankelijk van het type verkiezing en de opkomstpercentages.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Bijvoorbeeld, voor NSC is er een negatief effect waarneembaar. Kiezers die deze partij steunen voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn minder geneigd om hun stem uit te brengen bij de EP2024. Bovendien spreiden degenen die wel opkomen hun stem meer over verschillende partijen. Bij Volt is er juist het tegenovergestelde effect: zij hebben meer kiezers van andere partijen weten aan te trekken tijdens de EP2024.
tk peiling 6 6 2024
In vergelijking met de Tweede Kamerverkiezingen houdt Forum voor Democratie zich redelijk stabiel. Echter, vanwege het kleinere aantal zetels dat beschikbaar is voor het Europees Parlement, valt de partij van Thierry Baudet helaas buiten de boot. Dit ondanks een sterke campagne en een steengoede Ralf Dekker!
Bij Europese verkiezingen blijkt het moeilijker te zijn om rechtse kiezers naar de stembus te krijgen, in tegenstelling tot pro-Europese stemmers. Deze trend heeft uiteindelijk bijgedragen aan de overwinning van PvdA/GroenLinks als de grootste partij, ondanks de enorme winst die de PVV heeft geboekt door van 1 naar 7 zetels te stijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten