screen shot 2023 08 29 at 125022

DE UITSLAG volgens De Hond: GL-PvdA WINT, PVV sterk tweede, Volt 1 zetel, NSC valt ONDER SGP

Politiekjun 07, 13:00
De uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen 2024 is bekend! Nou ja, nog niet officieel, natuurlijk. 'Officieel' mogen we zondag pas weten wat de echte uitslag honderd procent is. Maar Maurice de Hond heeft alle uitslagen van de stemlokalen bij elkaar opgeteld en kan ons daarom nu met honderd procent zekerheid vertellen wat de uitslag is. En die komt erop neer dat GroenLinks-PvdA inderdaad de grootste is, dat de PVV tweede is, dat BBB in het EP komt 2 zetels, en dat de SGP meer stemmen heeft gekregen dan NSC.
In aanloop naar de verkiezingen werd ons verteld dat het een tweestrijd zou worden tussen GroenLinks-PvdA en de PVV. Niet omdat Frans Timmermans en Jesse Klaver opeens heel populair zouden zijn, maar omdat veel PVV-kiezers waarschijnlijk thuis zouden blijven.
Dat blijkt te kloppen. Maurice de Hond heeft alle stemuitslagen van de stemlokalen verzameld en er vervolgens een berekening op losgelaten. De conclusie:
Ongelooflijk genoeg kan het verschil tussen de PVV en GroenLinks-PvdA uiteindelijk drie zetels worden, aldus De Hond op X. Als de PVV daar uiteindelijk officieel 0,2% minder krijgt dan wat De Hond ziet, dan is dat mogelijk het geval. 9 zetels voor GroenLinks-PvdA, 6 voor de PVV. Voor de PVV is dat nog steeds flinke groei, maar dat maakt het verschil met de linkse eurofielen natuurlijk wel behoorlijk groot.
Opvallend is daarbij dat je ziet dat GroenLinks-PvdA ten opzichte van 2019 flink hebben verloren - ja, zelfs als ze uiteindelijk via restzetels toch nog uitkomen op 9 zetels. Kijk maar naar het percentage. Dat was in 2019 29,9%. Nu? 21,9%. Dat is gewoon keihard 8 procentpunt minder.
De VVD heeft het minder goed gedaan dan in 2019 én minder dan van tevoren voorspeld door de peilers. D66 heeft net een beetje beter gepresteerd. Het CDA beter, maar wel weer slechter dan de Ipsos Exit Poll. Die twee partijen krijgen allebei drie zetels, aldus De Hond.
Vervolgens zie je dat BBB het Europees Parlement in komt met 2 zetels, wat enigszins verrassend is. En daarna krijg je Volt met 1 zetel, wat een zegen is. Er was even de angst dat die Soros-puppets zouden uitkomen op 2 zetels. Dat is dus niet zo.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Tenslotte krijgen Partij voor de Dieren, de SGP een Nieuw Sociaal Contract allemaal één zetel. Daarbij is het opmerkelijk dat de SGP meer zetels heeft vergaard dan NSC. Ja, dat lees je goed. SGP heeft in zijn eentje 4,1% binnengesleept. De club van Pieter Omtzigt, daarentegen, moet genoegen nemen met 3,7%. Dat is nét genoeg voor een zetel in het Europees Parlement.
ChristenUnie (2,6%), FVD (2,5%) en de SP (2,3%) komen echt tekort voor een zetel, aldus De Hond. Daar heb je 3,3% voor nodig. De kans dat hij een rekenfoutje heeft gemaakt en dat we zondag horen dat het opeens toch anders is, is nihil.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten