shutterstock 436506028

Stikstofminister Van der Wal benadrukt: vertrek Staghouwer betekent geen vertraging stikstofreductie

Politieksep 06 2022, 16:00
Minister Van der Wal (Stikstof) is er als de kippen bij om de boeren te vertellen dat het vertrek van Landbouwminister Henk Staghouwer géén vertraging op zal leveren voor de uitvoering van haar taak. "Ik ga gewoon door. Dat moet ook, want we hebben geen tijd te verliezen", zegt ze.
Van der Wal gooit eigenlijk olie op het vuur. De gesprekken tussen de boeren, het kabinet en stikstofbemiddelaar Johan Remkes hebben tot nu toe nog nergens toe geleid. Het kabinet blijft volhouden dat alles bespreekbaar is én dat er niet aan de stikstofplannen zal worden gesleuteld.
Van der Wal zegt wel dat het belangrijk is dat boeren perspectief wordt geboden (via de NOS), maar daar blijft het eigenlijk altijd bij. En die boeren voelen dat natuurlijk ook wel aan, want hoe kun je tegelijkertijd perspectief bieden en de stikstofdoelen nóg strenger maken, als het kabinet de conclusies van het VN-rapport overneemt in het beleid? 'Oh je hoeft alleen maar nóg meer te investeren in verduurzaming en dan mag je bedrijf heel misschien toch blijven bestaan!' Dat gelooft niemand.
De stikstofminister blijft dus gewoon het mantra herhalen van '50 procent stikstofreductie voor 2030'. Waar kunnen die boeren dan nog over praten? Dat zullen die boeren zich ook wel afvragen.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het domme is dat Van der Wal ook gewoon niets had kunnen zeggen, of hooguit 'we wachten de uitkomsten van de gesprekken met Remkes af'. Maar nee, doodleuk nogmaals onderstrepen dat er eigenlijk geen ruimte is. Dat is het eigenlijke 'perspectief voor de boeren'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten