20220125 Tweede Kamer Rob Jetten D66 1

Minister Jetten krabbelt terug rondom gascontracten en vraagt uitleg van Brussel over sancties

Politieksep 06 2022, 15:51
Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie geeft gemeenten 'meer lucht' omtrent het zoeken naar een andere gasleverancier. Waar praktisch half Europa begrijpt hoe de vork in de steel zit en dus gewoon bij Gazprom kan blijven, heeft Jetten eerst opheldering nodig vanuit Brussel.
Minister Jetten bleef bij hoog en laag beweren dat Nederlandse gemeenten af moesten van hun Gazprom-contract, omdat dit volgens de EU-sancties tegen Rusland niet zou mogen. Duitsland heeft echter het dochterbedrijf van Gazprom (waar Nederland ook gas van koopt) genationaliseerd. Alleen op papier zijn Gazprom Germania en Gazprom Energy nog van het Russische Gazprom, maar het gasbedrijf heet nu SEFE en is Duits. Er gaat geen geld meer via SEFE naar Rusland en wie zijn lopende contract op wil zeggen, doet dat bij SEFE.
Voor zo'n beetje half Europa is dit zo klaar als een klontje, behalve voor Rob Jetten. Die durft nog steeds geen beslissing te nemen, behalve dan het verlenen van uitstel voor gemeenten (via De Telegraaf). Nee, hij moet eerst expliciete uitleg en goedkeuring hebben vanuit Brussel voordat hij de sprong durft te wagen.
De incompetentie van Jetten is overduidelijk. Wie zijn contract met Gazprom (SEFE dus) opzegt, moet naar een andere gasleverancier. Dan kun je er donder op zeggen dat je wel degelijk Russisch gas koopt, want dat gas wordt met ander gas gemixt voordat het verkocht wordt op de gasmarkt. Door bij SEFE weg te gaan, waarvan overduidelijk is dat Rusland er geen cent van ontvangt, omzeil je dus juist de EU-sancties.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Maar voor Jetten is dit allemaal te moeilijk, omdat uit extern onderzoek zou blijken dat SEFE gewoon onder de sancties valt. Dus zeg het maar: hebben al die regeringen die zakendoen met SEFE het mis en naait Duitsland de hele Europese Unie door de sancties te negeren? Of zit Rob Jetten er wellicht naast? De Europese Commissie moet hem geruststellen, want op eigen houtje durft hij zo'n beslissing niet te maken...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten