Van Haga: ''Indische gemeenschap krijgt klap in het gezicht door oorlogsmisdadigers van de Bersiap te herdenken''

Van Haga: ''Indische gemeenschap krijgt klap in het gezicht door oorlogsmisdadigers van de Bersiap te herdenken''

De Bersiap was het begin van de Indonesische onafhankelijkheidstrijd en daarmee ook de aanleiding voor de politionele acties. Tijdens de Bersiap hebben veel (Indische) Nederlanders zwaar geleden onder de Indonesische terreur. Door een gebrek aan historische kennis en zelfhaat worden nu al Indonesiërs als slachtoffer herdacht en dit vindt Wybren van Haga (BVNL) onterecht.

Wybren van Haga (BVNL) vindt het ongekend dat het Comité 4 en 5 mei de officiële tekst, over wie we tijdens de Nationale Dodenherdenking herdenken, heeft aangepast. “Dit jaar is de “koloniale oorlog in Indonesië” toegevoegd aan het memorandum en worden “alle Nederlandse en Indonesische slachtoffers” herdacht. Daar vallen dus ook Indonesiërs onder die vochten voor de toenmalige vijand, waaronder oorlogsmisdadigers. Een klap in het gezicht van de Indische gemeenschap, die bovendien op geen enkele manier is betrokken bij deze koerswijziging”, aldus Van Haga, die wijst op het feit dat de (Indische) Nederlanders zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog als tijdens de daaropvolgende Bersiap zwaar heeft geleden onder de Japanse én Indonesische terreur.

De Bersiap kostte tienduizenden landgenoten en andere niet-inlanders het leven. Puur en alleen vanwege hun afkomst. Enige tijd geleden overwoog het Rijksmuseum in Amsterdam om de term Bersiap in de ban te doen. “Er is vlak na de Tweede Wereldoorlog genocide gepleegd op landgenoten. Er werd op grote schaal gemarteld, verkracht en vermoord. En dat enorme leed zouden we nu door deugdenkers onder het tapijt laten schuiven?”, aldus Van Haga, die in Den Haag een Nationaal Bersiap-monument wil ter nagedachtenis aan de slachtoffers en ter voorkoming van het vervalsen van de geschiedenis.

Niet alleen de Indische gemeenschap krijgt een klap in het gezicht om de bloeddorstige oorlogsmisdadigers van de Bersiap te herdenken maar ook de nog levende Nederlands-Indië veteranen en hun nabestaanden. Deze veteranen hebben afslachtingen van hun kameraden meegemaakt die onmenselijk waren. We gaan de komende tijd nog veel horen over de strijd in Nederlands-Indië. In het nieuwe verhaal zullen onze veteranen worden weggezet als oorlogsmisdadigers en de mannen van Soekarno als vreedzame vrijheidsstrijders.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties