portraitfactorynl tweede kamer 168

Vertrouwen in formatie keldert: VVD- en PVV-kiezers meest kritisch op extraparlementair kabinet

Politiekfeb 25 , 15:30
Maurice de Hond heeft zijn licht laten schijnen op de huidige formatie en de resultaten zijn verre van rooskleurig. Het vertrouwen in een succesvolle formatie lijkt af te brokkelen, en zelfs de suggestie voor een extraparlementair kabinet kan op weinig bijval rekenen.
31% van de ondervraagde kiezers vindt een extraparlementair kabinet onacceptabel. Deze bevinding weerspiegelt een zorgwekkende verdeeldheid onder de Nederlanders over de mogelijke betrokkenheid van vakmensen van buiten de politiek. Aan de andere kant staat 40% van de bevolking positief tegenover deze formatie-uitkomst, terwijl 30% neutraal blijft.
Het onderzoek wijst uit dat kiezers van de VVD en de PVV het meest kritisch staan tegenover een extraparlementair kabinet, terwijl kiezers van NSC, Volt, PvdD en ChristenUnie er het minst moeite mee hebben.
Een andere opvallende bevinding is dat het optimisme over de vorming van een nieuw kabinet aanzienlijk is afgenomen sinds december. In december dacht 72% van de ondervraagden dat er voor 1 juli 2024 een nieuw kabinet zou zijn, maar nu is dat percentage gedaald naar slechts 37%. Deze afname in optimisme is terug te zien bij kiezers van verschillende partijen, waarbij VVD en NSC-kiezers nog het meest positief gestemd zijn.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS lopen we niet weg voor controversiële onderwerpen. Andere media wél. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit werk blijven doen. Elke dag weer. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons dit soort onderwerpen wél te behandelen!
Tot slot blijkt uit het onderzoek dat de verwachtingen met betrekking tot de timing van de volgende Tweede Kamerverkiezingen uiteenlopen. Terwijl 30% van de ondervraagden denkt dat er dit jaar nog verkiezingen zullen plaatsvinden, verwacht slechts 15% dat deze pas in 2027 zullen plaatsvinden. Opvallend is de bezorgdheid onder PVV-kiezers, waar maar liefst 40% van hen denkt dat er dit jaar al nieuwe verkiezingen zullen zijn, terwijl D66-kiezers het minst geneigd zijn dit te geloven, met slechts 11%.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten