[Video] Nieuw Kartellid Martin Bosma steekt Baudet met mes in de rug

Politiekdec 22 2023, 13:00
Nu hij officieel Kamervoorzitter is gedraagt PVV'er Martin Bosma zich direct als een karteliaan eersteklas. De opvolger van D66'er Vera Bergkamp stemde deze week namelijk voor de schorsing van FVD-Kamerleden Baudet, Jansen en Van Meijeren... en voor de goede orde probeerde hij FVD-leider Baudet ná zijn stem ook nog even voor gek te zetten. Het partijkartel - met D66 voorop - zal trots op Bosma zijn. De man is letterlijk van de ene op de andere dag veranderd van een PVV'er in een D66'er. 
Deze week besloot de Tweede Kamer op totaal ondemocratische wijze een hele fractie te schorsen omdat de Kamerleden van die fractie niet voldoen aan "de integriteitseisen." Het ging natuurlijk om de drie heren van Forum voor Democratie, namelijk Thierry Baudet, Frederik Jansen en Gideon van Meijeren.
De FVD'ers hebben verschillende nevenfuncties, waaronder bij Smakelijk Eten (een project om voedsel direct van de boerderij naar de consument te krijgen) en AmsterdamBooks (een uitgever van conservatieve en libertarische boeken). ze verdienen hier weinig tot niets aan, zeker niet aan het voedselproject.
Hun nevenfuncties staan netjes geregistreerd bij de Kamer van Koophandel (publiekelijk) en natuurlijk doen ze ook netjes Belastingaangifte. Er kan dus geen sprake zijn van onethisch gedrag. Maar sinds vorig jaar heeft het partijkartel besloten dat het individuele Kamerleden opeens gaat controleren qua nevenfuncties. Dit dient totaal geen nut en het is ook nog eens in strijd met de Grondwet, maar ze doen het tóch.
Afijn, enkele dagen geleden werd er gestemd over de vraag of de FVD'ers in kwestie geschorst moeten worden vanwege hun nevenfuncties. Nogmaals, niet omdat die functies illegaal zijn of omdat ze dit alles in het geniep doen, maar omdat ze de rest van de Kamer geen zeggenschap geven over zichzelf.
Het partijkartel stemde natuurlijk heel blij voor die schorsing. Maar enkelen deden dat niet, waaronder de PVV-fractie. Kamervoorzitter Martin Bosma maakte de uitslag per fractie bekend maar merkte bij de PVV op dat hij, "lid Bosma," wél voor de schorsing stemde. Dit terwijl hij vorig jaar nog tégen zo'n schorsing stemde en toen duidelijk maakte dat dit soort schorsingen in strijd met de Grondwet zijn.
Iedereen zag dat dit een dolksteek in de rug van Baudet was - en in de rug van de principes die Bosma eerder nog zei te hebben.
Thierry Baudet liep daarom naar voren. Hij wist natuurlijk dat het kartel hem zou schorsen, maar hij vond de stem van Bosma merkwaardig - ook al omdat die dus niet met zijn eigen fractie meestemde terwijl er vanuit fracties gestemd werd. Heeft het "lid Bosma" zich opeens afgescheiden? Is hij zijn eigen partij begonnen?
Daarop zei Bosma dat je als individueel lid "een aantekening" kunt laten maken bij fractiestemmen. Dat deed hij hier dus.
Oké. Zielig, maar soit. Hij stak Baudet en de andere FVD'ers dus bewust met een mes in de rug, en was daar nog trots op ook. Baudet zei daarop dat hij hier niet van op de hoogte was, maar oké, dan kunnen ze bij FVD dit soms ook doen "want wij zijn het soms ook oneens met elkaar."
Je zou denken: einde gesprek. Maar nee. Bosma was namelijk nog niet klaar. Want vervolgens, toen Baudet al wegliep, probeerde hij de FVD'er nog snel even belachelijk te maken door hem iets toe te roepen als: "U kunt zich altijd afscheiden!"
Baudet was toen dus al bijna uit de Kamer, en ver weg van de microfoon. De paar zielige Kamerleden die er zaten begonnen daarop te gniffelen. Want jongens toch, wat vonden ze dat een sterke actie van Bosma.
Jammer. Bosma heeft het immers in zich om a) echt een goede voorzitter te zijn en b) om een voorzitter te zijn die ophoudt met die rare hetze in de Kamer tegen FVD. Hij hoeft het niet op te nemen voor die partij; het enige wat van hem gevraagd wordt is dat hij zich objectief en zakelijk opstelt.
Blijkbaar is zelfs dat te veel gevraagd. Triest. En het ergste van alles? De blinde Bosma-fanbois van GeenStijl ed klappen als getrainde zeehondjes. Want wat vinden ze het toch léúk dat Baudet gepakt wordt - de man die met zijn partij wel de Kamer in kwam terwijl GeenStijls eigen partijtje met 0 zetels eindigde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten