Screen Shot 2022 05 05 at 204532

Woede en teleurstelling na nieuwe afwijzing vergoeding KNIL-weduwen door Tweede Kamer

Politiekmei 31 2023, 12:00
De Tweede Kamer heeft opnieuw een koude douche over de nabestaanden van militairen en ambtenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederland-Indië hebben gewerkt gegoten. Een meerderheid van de Kamer heeft tegen de moties gestemd die pleiten voor een individuele financiële tegemoetkoming, de zogeheten 'backpay'-regeling. Dit nieuws heeft tot grote woede geleid bij Wybren van Haga, Tweede Kamerlid van BVNL. Ook FVD is woedend over dit besluit.
Van Haga, die zich sterk maakt voor de belangen van de Indische- en Molukse gemeenschap, is verontwaardigd en teleurgesteld over de partijen die tegen de regeling hebben gestemd. Hij noemt het een keiharde klap in het gezicht van de nabestaanden en vraagt zich af waar het morele kompas van deze partijen is gebleven.
Vandaag vond er een hoofdelijke stemming plaats over twee voorstellen van Van Haga om alsnog tot een regeling voor de nabestaanden te komen. Tot grote frustratie werden ook deze voorstellen verworpen, met 68 tegen 61 stemmen. Dit leidde opnieuw tot luide kreten van onbegrip en teleurstelling vanaf de publieke tribune. Van Haga begrijpt deze emoties volkomen en benadrukt dat het onacceptabel is om de vaak hoogbejaarde weduwen en andere nabestaanden niet te compenseren voor het verlies van loon en pensioen van hun dierbaren.
Ook Forum voor Democratie (FVD) deelt de verontwaardiging en woede. De partij is verbijsterd dat de coalitie tegen compensatie van slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië heeft gestemd. Ze noemen het tekenend dat, in een tijd waarin er excuses worden gemaakt en herstelbetalingen worden toegekend, onze eigen mensen in de steek worden gelaten. FVD heeft zelfs besloten om een crowdfunding op te starten voor Het Indisch Platform en roept anderen op om ook te doneren.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het mediakartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe (of direct op de bank: Liberty Media, NL95RABO0159098327, ovv 'donatie DDS' plus emailadres).
Deze nieuwe afwijzing van een vergoeding voor KNIL-weduwen is een bittere pil voor de Indische- en Molukse gemeenschap en alle betrokkenen die al jaren strijden voor erkenning en rechtvaardigheid. Het is onbegrijpelijk dat de Kamer opnieuw geen gehoor heeft gegeven aan deze rechtvaardige oproep. Het is nu meer dan ooit essentieel dat er alsnog recht wordt gedaan aan de geschiedenis en de pijn van de betrokkenen, zodat zij de erkenning en compensatie krijgen waar ze recht op hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten