Voormalig NOS-hoofdredacteur Hans Laroes: nuance ontbrak na Parijs

Geen categoriefeb 04 2015, 18:00
Wat valt er in hemelsnaam te nuanceren aan de slachting door radicale moslims in Parijs?
Hans Laroes was jarenlang hoofdredacteur van het NOS Journaal. Nu is hij voorzitter van de Raad voor de Journalistiek. En hij is nog even politiek-correct als altijd. Volgens Laroes ontbrak de "nuance" in de media na de aanslagen op de redactie op Charlie Hebdo en een koosjere supermarkt in Parijs. Laroes wil kennelijk graag de Peter R. de Vries en de Alexander Pechtold van de Nederlandse journalistiek zijn.
In de Nieuwe Revu zegt Metro-columnist en publicist Jan Dijkgraaf dat hij het politiek-correcte klimaat hekelt na de aanslagen. "Ik hoorde niemand die de koppeling maakte tussen de islam en de aanslag terwijl dat toch een rationele denkwijze is." Laroes vindt dat onzin, en hij vindt Dijkgraaf en Annabel Nanninga trouwens "meer cabaret dan journalistiek".
Dat zegt veel over Laroes. Dat hij graag meer "nuance" had gezien in de berichtgeving na Parijs ook. Nuance, ja. U kunt vast al raden wat hij dan bedoelt. Ik citeer:
"Een van mijn punten is dat de journalistiek niet alle verhalen maakt die er te maken zijn door het gebrek aan kennis. Volgens mij ligt de basis van die aanslag niet alleen in het geloof, maar heeft het ook met de sociale situatie te maken en spelen nog meer elementen een rol, zoals opvoeding en cultuur. Dat brede verhaal zou ik graag horen, maar een talkshow is daarvoor geen goede manier. Ik mis de intelligente benadering."
Laroes wil graag geloven dat "de sociale situatie" een rol speelt in het islamitisch terrorisme, en opvoeding, en meer van die dingen. Als hij nog hoofdredacteur was geweest van het NOS Journaal, dan hadden we dus gehoord hoe zielig de Charlie Hebdo-slachtoffers waren. Misschien waren ze dan ook wel geen terroristen genoemd, naar het voorbeeld van BBC.
Laten we niet om de hete brij heendraaien: de moslimterroristen van Parijs zouden niet zijn gestopt als ze een betere baan hadden. De kapers van 9/11 hadden prima banen om zomaar een voorbeeld te geven. Het zijn radicale moslims die in naam van hun profeet de wereld terroriseren. Dat valt niet te nuanceren. Echt niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten