S.S. Emerald Island sinking

Geen categorienov 12 2010, 11:30
Slecht nieuws uit Seoul. Zuid-Korea Ierland staat op de rand van de afgrond. Ja, da's heus. De rente op Iers staatspapier stijgt zo snel (momenteel 8,5 procent), dat Ierland binnenkort waarschijnlijk nauwelijks meer kan lenen om zijn schulden te financieren omdat het land de rente niet kan opbrengen. Toen Griekenland zich in dergelijk vaarwater begaf, hebben we afgesproken dat we met zijn allen honderden miljarden zouden reserveren in een noodfonds. Inderdaad, daar dragen wij als EU-lid ook aan bij. Dat betekent dat dit kabinet, als Ierland een beroep moet doen op het fonds, nu al een gat in de begroting heeft.
De Ierse MinFin Lenihan heeft bij zijn eerste bail-out in 2008 gezegd dat hij de goedkoopste bail-out ter wereld in elkaar had gedraaid; hij had een paar honderd miljoen overgemaakt naar een Ierse bank omdat die moeite had (kort) te lenen bij andere banken. De kansenminister stelde zich vervolgens, just for fun, namens de Ierse staat garant voor alle deposito's en zowat de hele schuldenlast van het bankwezen. Hij dacht dat als-ie dat zou doen, hij de banken er weer toe kon bewegen aan elkaar te lenen. Dat effect viel tegen en de kosten waren torenhoog, want Ierse banken bleken een schier oneindige hoeveelheid leningen te moeten afschrijven.
De Ierse staat betaalt daar natuurlijk voor, vet lachen. In september vroeg een withete Lenihan de banken om een gezamenlijke schatting van het absolute worst-kaas-scenario in elkaar te draaien. Of meneer Lenihan rekening wilde houden met totale kosten van zo'n 50 miljard euro. Auw. Vooral pijnlijk omdat beleggers deze maand al hebben aangekondigd dat ze die 50 miljard een hopeloos conservatieve schatting vinden; zij houden het voorlopig op 80 miljard. De Ierse staatsschuld bedraagt ondertussen al 90 miljard euro. And rising. Het begrotingstekort is 32 procent. Niet erg gek dat beleggers zenuwachtig worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten