Europese stoelendans gaat beginnen

Geen categoriemei 28 2014, 9:00
Macht
De stoelendans om de macht in Brussel gaat beginnen. Het gaat dan met name de positie van de voorzitter van de Commissie en de Raad. Daarnaast moet er een nieuwe Hoge vertegenwoordiger van het Buitenlands Beleid worden benoemd. Het zal een zware bevalling worden is de communis opinio.
Merkel steunt de christendemocraat Juncker ('als het moet, dan moet je liegen'), maar het is een publiek geheim dat Cameron die vertegenwoordiger van de 'oude politiek' helemaal niet ziet zitten. Dat brengt Rutte in een lastig parket, want hij zal het ideologisch met Cameron eens zijn, maar geen breuk met belangrijkste handelspartner Duitsland willen riskeren.
Raketpoliticus Samsom mengde zich gisteravond ook in de discussie. Hij was in Brussel voor overleg met 'geestverwanten'. Volgens de socialist moet de EU inzetten op banen en economische groei en moet er zo spoedig mogelijk duidelijkheid komen. Hij vindt dat de nieuwe Europese Commissie vooral moet zorgen voor investeringen, onder meer via de Europese Investeringsbank, om de economie te stimuleren en voor werkgelegenheid te zorgen. Hij noemt met name energieprojecten, waardoor Europa zich minder afhankelijk maakt van Rusland. Volgens Samsom hebben de sociaaldemocraten duidelijk andere opvattingen dan de christendemocraten, die de nadruk blijven leggen op het saneren van de overheidsfinanciën en het versterken van de interne markt.
Samsom zou beter eens naar de recente geschiedenis moeten kijken. De euro is een ramp gebleken voor de economische groei: nul procent sinds de invoering ervan. Niet de economie is het probleem, maar de euro. Maar dat is voor een raketpoliticus natuurlijk veel te moeilijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten