Ronselen van ISIS onder moslims levensgevaarlijk

Geen categoriejun 21 2014, 9:00
Van over de hele wereld trekken jongeren naar Irak en Syrië om ISIS te steunen. Ook uit Nederland. Levensgevaarlijk!
ISIS heeft zichzelf de afgelopen weken in één klap op de kaart gezet. Het stikt in het Midden-Oosten en in islamitische landen elders op de wereld van de terreurorganisaties. Al-Qaeda is natuurlijk de bekendste. Daarnaast hebben velen gehoord van Boko Haram, Al-Shabaab, de Taliban en de Seleka.
Met hun gruweldaden mag ISIS zich in dit rijtje scharen. De organisatie schiet aan de lopende band tegenstanders overhoop. Ik zag video's voorbij komen waarin mensen werden onthoofd. De organisatie is er trots op. Talloze video's zwerven inmiddels op het wereld wijde web. Vol gruweldaden, maar vooral bedoeld als propaganda. De video's zien er alles behalve amateuristisch uit. Dat wijst er op dat ISIS zijn zaakjes goed voor elkaar heeft op dit moment. Men weet waar men mee bezig is. Daarnaast beschikt de organisatie over veel geld.
Fitna
ISIS wil echter meer voetvolk. Daarom roept men jongeren van over de hele wereld op om naar Irak te komen. Vecht mee! Met speciale video's moeten de jongeren overtuigd worden van het nut van de jihad. Volgens deze video moet de jihad gevoerd worden er geen 'fitna' meer is. Wij Nederlanders kennen dit woord omdat Geert Wilders zijn film zo noemde. Fitna betekent voor veel moslims iets als beproeving. Ook wel: het kwaad.

Hij speelt daarbij vooral in op angst voor de dood. 'Wat houdt je tegen, is het je welvaart? Denk je dat je rijkdommen de dood kunnen uitstellen? Denk je dat je op de dag dat Allah komt iets hebt aan je bezittingen?' Volgens Abu Dujana wordt de dood alleen maar pijnlijker als je er bang voor bent. 'Als je niet komt (naar Irak of Syrië) uit angst voor de dood, bedenk je dan dat je hoe dan ook zult sterven, maar dat het dan veel pijnlijker voor je zal zijn. Want jihadi's voelen geen pijn bij de dood. Als je bang bent voor de dood, dan zal de dood nog erger voor jou zijn. Alleen Allah kan je van die angst bevrijden.'

Kalifaat
De impact van de video's is niet gering. Van over de hele wereld komen soennitsche moslims naar Irak om ISIS te helpen bij het vestigen van een kalifaat. Vanuit Frankrijk, Australië, Belgie en ook vanuit ons land. De meeste Nederlandse Syriëgangers zitten bij ISIS. Momenteel zijn het er in ieder geval honderd. Zo'n dertig zijn er al teruggekeerd. Volgens minister Plasterk groeit het aantal Nederlandse jihandstrijders in Irak gestaag. Onze generaal Van Uhm had respect voor deze jongens. Ik ben benieuwd of hij er nog zo over denkt nu de gruweldaden van deze jongens veel aandacht krijgen in de pers.
Paspoorten
Het succes van deze ronselpraktijken is triest. Levensgevaarlijk zelfs. In de eerste plaats voor de minderheden in het Midden-Oosten. Ik denk dan vooral aan christenen. Daarnaast zijn ook wij, als Westen in gevaar. Vooral de Joden onder ons. De aanslag in Brussel enkele weken geleden maakte dat maar al te duidelijk. Daarom is het belangrijk dat onze regering alle jihadstrijders, die terugkeren, meteen oppakt. Meevechten in een vuile oorlog in een ander deel van de wereld is strafbaar. Klaar!
De paspoorten van deze lui afpakken is natuurlijk een goede tweede. Het voorkomen van het afreizen van jihadstrijders naar dit soort gebieden een derde. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Druk opbouwen op Turkije om de grenzen beter in de gaten te houden, is denk ik al een mooie, eerste stap. Gelukkig begint langzaam het besef in Nederland bij iedereen door te dringen dat de strijd van deze jongeren in het Midden-Oosten minder nobel en onschuldig is dan velen dachten.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten