Statiegeld kan prima worden afgeschaft

Geen categoriejun 12 2014, 14:00
Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) doet veel te moeilijk over het afschaffen van statiegeld.
Dit kabinet is goed in twee dingen: het zo snel mogelijk invoeren van slechte plannen die de belastingbetaler veel geld kosten en het zoveel mogelijk uitstellen van goede plannen die juist voordelig kunnen zijn voor ondernemers. Het wachten met het afschaffen van de statiegeldregeling is zo'n voorbeeld van een uitstekend plan dat maar niet wordt uitgevoerd
Staatssecretaris Mansveld (PvdA) vindt 1 januari 2015 geen goed tijdstip en dus stelt ze het plan maar uit. De reden:

Eerder had het kabinet onder voorwaarden toestemming gegeven om het statiegeld per 1 januari 2015 af te schaffen. Daarover waren afspraken gemaakt met de verpakkingsindustrie, de gemeenten en de supermarkten.

Volgens Mansveld is niet aan alle zeven afspraken voldaan en kan ze daarom nu nog niet instemmen met het afschaffen van het statiegeld. Ze wil er in juni volgend jaar opnieuw naar kijken.

Ze stelt het afschaffen van het statiegeld dus met minstens een heel jaar uit. Om even in iets meer detail te gaan: supermarkten zouden niet aan één voorwaarde hebben voldaan en dat is dat er geen pvc (Polyvinylchloride) in verpakkingen zouden mogen zitten. Alleen dan zou de statiegeldregeling worden afgeschaft. Er zou nog steeds pvc worden gebruikt voor onder andere de verpakkingen van schilmesjes. Het is maar waar je je druk om maakt.
Mansveld had ook kunnen besluiten om wel over te gaan tot het afschaffen van statiegeld, ook al is nog niet aan alle voorwaarden voldaan. Maar dat doet ze niet, omdat ze eigenlijk tegen die afschaffing is. Ze is en blijft een PvdA'er, he? Hoe meer ondernemers op de kosten worden gejaagd, hoe meer de vrije markt wordt tegengewerkt en hoe meer er zogenaamd wat wordt gedaan om het milieu te helpen, hoe beter.
Statiegeld op petflessen is een dure manier om zwerfvuil tegen te gaan. Het 'grappige' is dat zwerfvuil overal is, zelfs met de statiegeldregeling. Zwerfvuil is uiteraard vervelend, maar er is geen enkele reden om de statiegeldregeling te behouden. Beter geven we de vrije markt wat meer ruimte en jagen we ondernemers niet op kosten. Ondernemen is al duur genoeg in Nederland.
Tegelijkertijd moeten we bij onszelf te rade gaan: waarom blijven we maar afval dumpen in de natuur? Doe afval gewoon in de prullenbak, daar waar het thuishoort. Ja, óók die petflessen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten