Turkse jongeren: gewelddadige jihad is oké!

Turkse jongeren in Nederland zijn in hun nopjes met de Islamitische Staat.

Tijd voor een rijtje schokkende cijfers, die vandaag zijn gepubliceerd door Motivaction. Het onderzoeksbureau heeft Turkse jongeren gevraagd wat zij vinden van 1. de gewelddadige jihad, 2. de moslims die naar Syrië afreizen om daar te vechten tegen de Syrische president Assad, en 3. het islamitische kalifaat dat is uitgeroepen in delen van Syrië en Irak.

Alle cijfers staan ook in dit artikel op Nu.nl, maar ik wil er graag een paar uitlichten. Van de ondervraagden zegt 88 procent het eens te zijn met de stelling dat het goed is dat er steun is van Nederlandse moslims voor terreurorganisaties zoals ISIS. 90 procent zegt dat Nederlandse moslims die meevechten in Syrië “helden” zijn (meer nog dan blijkt uit eerder onderzoek). 80 procent vindt het oké dat er geweld wordt gepleegd in het kader van de jihad, de volgens moslims heilige strijd.

Vicepremier Lodewijk Asscher reageert op z’n PvdA’s op de uitslag van het onderzoek. Tegen Nu.nl zegt hij:

“Het is nieuw dat er zo veel steun is onder Turkse jongeren voor het geweld en de opkomst van IS,” constateert Asscher. “Alles in ons verzet zich tegen denkbeelden als het toepassen van geweld tegen anders gelovigen. Het mooie van Nederland is juist dat je mag geloven wat je wilt of niet geloven wat je wilt zonder dat daar geweld hoort. We mogen niet accepteren dat deze jongeren zich op deze manier van de samenleving afkeren.”

Beter pleit hij voor een migratiestop, in plaats van dat hij alleen maar wollige taal uitslaat. Hoe dan ook, Motivaction heeft nog een andere interessante vraag gesteld aan Turken én Marokkanen; of zij een kalifaat beter vinden dan een democratie in Arabische landen. 77 procent van hen zegt het ermee oneens te zijn (gek genoeg, gezien de eerdere cijfers), en de rest is het er niet mee eens of oneens (15 procent) of is het er juist helemaal mee eens (8 procent).

Als we deze laatste cijfers toepassen op alle moslims die in Nederland wonen (ongeveer één miljoen), dan zouden minstens 80.000 tot 100.000 in Nederland wonende moslims voor een kalifaat moeten zijn. Dat kunnen er nog best meer zijn als een kalifaat ook echt binnen handbereik is. Het lijkt me volstrekt duidelijk dat we hier met een enorm probleem te maken hebben en dat we deze voor het vrije Westen zeer gevaarlijke ontwikkeling zo snel mogelijk een halt moeten toeroepen.

Maar ik ben bang dat politiek Den Haag deze hele kwestie liever links laat liggen, omdat ze anders Geert Wilders gelijk moeten geven op sommige punten.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

24 reacties

 1. Pimsch

  Het gaat mij bij oorlogen naast de intenties vooral om de methoden en de excessen. Ik was voor Israel toen het hard terug sloeg tegen de Palestijnen. Dat de joodse staat (15 mei 1948) nooit is geaccepteerd door de Arabieren blijft een open wond. Er zijn sindsdien conventionele oorlogen gevoerd, maar Israel heeft die wonderwel kunnen winnen. Vooral daarna veranderde de tactiek in terrorisme. Dat is de meest verwerpelijke vorm van strijd. En het is omwille van de terreur, volkerenmoord en excessen van wreedheid en onmenselijkheid dat ISIS wordt gebombardeerd. Om diezelfde reden moest Nazi-Duitsland en Japan totaal worden verslagen. De power and glory werden van ze afgenomen. En de resterende wrok werd verslagen door juridische processen tegen oorlogsmisdadigers en misdaden tegen de humaniteit.

  Wanneer Turkse hooligans het allemaal prachtig vinden wat ISIS doet, moeten ze strafrechtelijk worden vervolgd en uit ons land worden geschopt. Oorlogen cq. jihads zonder terreurmethoden en excessen zijn “normale” oorlogen. Hieraan maakt iedere cultuur zich “schuldig”. De strijd van de geallieerden tegen de Mof en de Jap waren rechtvaardig om de hierboven genoemde redenen. De oorlog in Vietnam was niet rechtvaardig. Ook de piloten die bommen gooien op ISIS plegen rechtvaardig geweld. De gevechtshandelingen zijn op de keper beschouwd politionele acties. Politionele acties tegen de zwaarste misdaad.

   

 2. rinus

  “Beter pleit hij (Asscher) voor een migratiestop”. Kijk maar uit met wat je zegt Frank. Wilders is al verplicht om te  praten over “een stop van immigratie uit Islamitische landen”, omdat hij  anders aangekllaagd wordt. Toch denk ik dat dit de eerste keer is dat jij voor een (complete?) “migratiestop” bent. En dat vind ik moedig dat je dat schrijft, want het is gewoon nodig. We kunnen zo niet doorgaan. 

 3. Lieftinck fan

  En de EU trapt straks Turkije ook door onze strot, met alle faciliteiten zoals open grenzen, ondanks de fundamentalistische freak Erdogan. Je vraagt je af waarom de elite de Europese bevolking zo in de hoek blijft trappen.

 4. MS

  enig respect moet zijn geen enkel respect getoond

 5. MS

  Ik zeg het nog maar eens een keer. Ga kijken op Noord Cyprus en kijk met hoeveel haat de kruizen van de Grieks-Orthodoxe Christelijke kerken vernield zijn van alle kerkjes en kerken die daar in het landschap en de steden staan. Er is slechts één uitzondering, het kruis van een Anglicaanse kerk, omdat men kennelijk dacht de Engelsen nodig te hebben. Ik wil niemand haten, want je schiet er niets mee op en het is slecht voor jezelf vooral, maar op Cyprus had ik moeite de Turken niet te haten. Het is in ieder geval een bewustwording van hoezeer de islam de Christenen haten. Er is op Noord Cyprus enig respect getoond door de Moslims ten aanzien van de Christenen. Ik hou in het midden of dat ook zo was met betrekking tot de Turks-Cyprioten die al lang op Cyprus woonden.

  De Turken in ons land moeten dus hun grote bek houden.

 6. Janbert

  Hier nog een informatieve video over de Christenvervolgingen in de moslim wereld en waarom de media er weinig aandacht aan besteed. Het is schandelijk dat de kerken in Europa hierover ook weinig zeggen en niet opkomen voor hun christenbroeders die aan deze vervolgingen blootstaan in de moslim wereld.  Over 10 of 20 jaar is er geen christen meer over in de moslim landen in het midden oosten. Behalve in Israel waar christenen worden beschermt  en alle vrijheid genieten.

  http://blog.unwatch.org/index.php/2014/10/29/christian-priest-to-un-israel-only-mideast-country-not-persecuting-christians/

   

  The World’s Most Persecuted Minority: Christians

  http://www.youtube.com/watch?v=ytdMUddGe-U

 7. Janbert

  Voor iedereen die goed geinformeerd  is en niet “wegkijkt” is deze uitkomst geen verrassing.  Ook heeft Geert Wilders  hier al jaren voor gewaarschuwd.

   

  We weten dat het antisemitisme onder moslims groot is; we weten uit onderzoek dat de meeste moslims een Sharia samenleving prefereren boven een westese democratische samenleving.

  http://tribune.com.pk/story/542727/most-muslims-want-sharia-law-split-on-interpretation-study/

   

  Moslimfundamentalisme in West-Europa geen marginaal fenomeen
  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/13/moslimfundamentalisme-in-west-europa-geen-marginaal-fenomeen/

   

  Des te meer moslims Europa binnenkomen des te sterker die groep word en des te meer ze zullen streven naar een Sharia samenleving of een samenleving met Sharia elementen zoals in England waar ze al voor burgerlijke rechtspraak al Sharia rechtbanken hebben voor moslims. 

   

  De z.g Arabische lente was in werkelijkheid een islamitische renaissance die het islamitisch beleven onder moslims heeft versterkt.

   

  Wij zien dat misschien als “radicalisering” maar moslims zien het gewoon als “islam”.

   

  Zoals Erdogan heeft gezegd:

   

  “In fact, there is only One Prophet Muhammad, and there is only One Allah, and there is only One Quran, and there is amongst Muslims only One Islam, hence there can be Only One Muslim. A Moderate Muslim is an oxymoron because there is no such thing as a “Moderate Islam.”——Erdogan

 8. dirkse

  “we mogen niet accepteren dat deze jongeren zich van de samenleving afkeren…” [Asscher]

  En wat dan Asscher?

  Een beter en duidelijker standpunt lijkt mij : “wij tolereren in ons land geen personen die de grondwet niet eerbiedigen”

   

 9. Richard de II2

  Is niet schokkend voor degenen die de geschiedenis van de islam kennen.

 10. Henry Joseph

  Had Asscher al die jaren stront in z’n ogen?

 11. Jonas

  Ik sta hier niet versteld van. Wilders heeft het al lang daarvoor voor gewaarschuwd. Ook ik zie het al lange tijd. Omdat de Jood,Christen en de niet-moslim minderwaardig zijn, Die moet worden vernederd,vervolgd en vermoord. Zo staat dat in hun oorlogzuchtig boek. Daarom wanen ze zich superieur en integreren ze niet maar segregeren.De grootste groep dat door toedoen van islamfascisten dit wereldwijd overkomt zijn de christenen. Er zullen steeds meer berichten komen dat islamfunda’s zich zullen roeren. Ze zijn wolven in schaapskleren. Nu kookt de snelkookpan en ontsnappen de aanhangers van het islamnazisme. Er zal tweestridj ontstaan en een burgeroorlog. Want velen zullen het niet pikken dat zij(islamfascisten)ONS willen onderwerpen aan de kwaadaardige en wrede sharia. Moeten we zeker niet pikken. Geen opoffering van vrijheid van meningsuiting(staat al onder druk)en democratie. Behoudt het erfgoed. Ergelijk die Turken die voor geweld kiezen. In Duitsland hebben ze kerken beroofd voor de strijd van isis. Ergelijk en machteloos word ik van de politiek correcten en linkse kerk hypocrici die moslims niet aan ONS lieten aanpassen. Ergelijk dat kerken niet van zich laten horen dat de islam gif is etc.Nu islamfascisten uitzetten als ze vasthouden aan de sharia, geen democratie en de Jood,Christen en de niet-moslim niet zien zitten.Zij horen hier niet. Maar ergelijk is nog dat mensen links(PVDA.GL, SP, D66)stemmen. Daar kun je deze strijdt niet mee winnen. Kies vooral PVV als democratie en vrijheden je lief is.Die dam opwerpt tegen het islamnazisme.

 12. Jan

  Marokkanen zijn ook soennitisch, maar daarvan staat “maar” 19% van de jongeren in Nederland achter ISIS.  Ik denk dat met name de berichtgeving in de Turkse media een rol speelt.  Die vinden het blijkbaar prima dat ISIS strijd tegen Assad en de Koerden. 

 13. loritta

  Is niet schokkend voor degenen die de geschiedenis van de islam kennen.

 14. Chris Develing

  Wat ik ook hier weer mis is de link met de historie. Waarom zouden Turkse jongeren nou aanslaan op ISIS?

  Omdat ze arm opgroeien in Nederland? NEE
  Omdat ze kansloos zijn in deze maatschappij? NEE

  Waarom dan wel?

  Omdat ze Soenitische moslims zijn en de Sunnah van Muhammad = ISIS
  Omdat ze Turks zijn en het Ottomaanse Rijk was DE Islamitische Staat die voor ISIS bestond en dat Ottomaanse Rijk verschilde ook niet van ISIS.

  Ik begrijp werkelijk niet waarom deze realiteitszin altijd maar weer ontbreekt in iedere analyse. Je analyseert toch vanuit het wereldbeeld van het onderwerp? Waarom gebeurt dit zo weinig?

 15. Robert Lemm

  Koopt Turkije niet olie van IS?

 16. toetssteen

  Ik denk dat veel Marokkanse jongeren geen trek hebben in een neo Ottomaans kalifaat geschoeid op de leest van de moslimbroederschap. Vergeet niet dat de in Nederland woonachtige medelanders van Turkse afkomst veelal afkomstig zijn uit Anatolië. De Turk uit de grote steden, zal zonder enige twijfel geheel anders denken over deze kwestie, maar ja, die plant zich al net zo rap voort als mening westerling.

   

  Zelf denk ik dat een Berber niet zo veel ziet in zo’n kalifaat en de Marokkanen uit de grote steden nog veel minder. Want er wordt wel vaak gebruld over racisme, maar Turken en Marokkanen zijn bepaald niet gevrijwaard van vooroordelen. En dan druk ik me mild uit.

 17. halo1

  ..bovendien zijn Marokkanen vaak ook nog grootmeesters in “strategisch liegen””.. en hebben ze au fond liever anarchie dan religieus fascisme.. vandaar hun voorliefde voor NL…daar wordt je gepamperd i.pv. gehandafhakt…

 18. Jan

  Uit het onderzoek blijkt dus dat 80% van de Turkse jongeren achter ISIS staat  en slechts 19% van de Marokkaanse jongeren. Dat verschil lijkt me erg groot en lastig te verklaren. Ik vraag me af hoe reprensentatief dit onderzoek is geweest.  

   

  Ook opvallend hoe rechtste media de cijfers verdraaien om het nog erger te laten lijken dan het al is. De Telegraaf spreek van een onderzoek onder Turken en Marokkanen en noemt alleen de cijfers onder Turken en wekt de suggestie dat dit de cijfers onder alle ondervraagden betreft. DDS negeert gewoon het Marokkaanse deel van het onderzoek omdat die cijfers niet zo mooi zijn als die van de Turken.

 19. toetssteen

  Wat denken de Turken die afkomstig zijn uit de grote steden hiervan? Wat de Anatoliërs ervan vinden is duidelijk, die zijn op de hand van de moslimbroederschap, blijkbaar menen die dat hun positie wordt opgewaardeerd als ze deze club aan de macht helpen. Liefst met Erdogan als sultan. Hun aantal neemt dagelijks toe, dus de rijen soldaten vullen zich.

  Krijg persoonlijk het idee dat de ontwikkelde Turk met klein gezin dit met lede ogen aanziet.

 20. VVD en CDA worden eindelijk wakker: radicalisering komt door de islam – De Dagelijkse Standaard

  […] te laat, namelijk terwijl er al honderden in Nederland geboren (!) jongeren vertrokken zijn om een bloederige jihad te vechten in Syrië en Irak. En ook ruimschoots nadat enkele scholen in het land allang niet meer durven les […]

 21. Two Ravens Black Kettle

  Waar zijn Makker, Jules, Mar en Beukman ?

 22. Janbert

  Weer een kerk vernield door Jihadisten waarbij oude documenten zijn vernietigt.

   

  Jabhat al-Nusra blows up Armenian church in Deir el-Zour: A savage blow that echoes through Armenian history

  “In the most savage act of vandalism against Syria’s Christians, Islamists have blown up the great Armenian church in Deir el-Zour, built in dedication to the one and a half million Armenians slaughtered by the Turks during the 1915 genocide.”

  http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/jabhat-alnusra-blows-up-armenian-church-in-deir-elzour-a-savage-blow-that-echoes-through-armenian-history-9852372.html

 23. katja

  “Het is nieuw dat er zo veel steun is onder Turkse jongeren voor het geweld en de opkomst van IS,” constateert Asscher.

   

  Ha, ha, ha,ha,ha,ha, ha,ha,.dat wisten we nog niet, he?

   

  VERLORENZAAK DUS

   

  Halleluja, Amen.

 24. halo1

  .. at is het natuurlijk. Tja.. als je denkt een grandioos ideologisch concept te hebben dat niet iedereen deelt..kan je.. of..  water bij de wijn doen, of afzien.. of de beuk erin.. zo ging het ook in Duitsland in de jaren 20/30..dit is 1 van de 3 mogelijkheden..ik snap die mensen wel enigszins.. maar wil het hier absoluut niet dus. Verder “een halt toeroepen”.altijd leuk gezegd… maar .. hoe ??? M.a.w. ..onmogelijk..het is niet anders…! 

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.