Rutte houdt deur naar lastenverlichtingen open

Geen categoriedec 14 2014, 16:00
Ja natuurlijk, er komen immers verkiezingen aan... maar iets beloven? Natuurlijk niet.
Premier Mark Rutte houdt volgens Elsevier de optie open dat er in 2016 (dus niet volgend jaar, maar het jaar erna) lastenverlichtingen komen. Natuurlijk belooft hij dat niet, maar hij acht het ook niet onmogelijk.

Bij het opstellen van de begroting volgend jaar augustus gaat het kabinet bekijken of er lastenverlichting mogelijk is. Premier Mark Rutte (VVD) vindt het op dit moment nog wel iets te vroeg om daar nu al uitsluitsel over te geven.

Dat zei hij vlak na de wekelijkse ministerraad, in een reactie op de nieuwe ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die geven volgens hem aanleiding om 'voorzichtig optimistisch' te zijn, al 'blijft het herstel broos'.

Dieptriest, maar dat is blijkbaar het beste waar we op kunnen hopen tegenwoordig. In het verleden zou een zelfverklaarde liberaal elke gelegenheid aangrijpen om de lasten te verlichten, maar helaas geldt dat niet voor Rutte. Die moet er nog eens goed over nadenken... en natuurlijk overleggen met zijn socialistische partners. Of die het wel goed vinden dat de hardwerkende Nederlander een groter deel van zijn zuurverdiende centen mag houden. Aangezien zij juist een ideologisch geweldig jaar hebben gehad - ze mochten immers belastingverhoging op belastingverhoging stapelen - zien ze dat vast niet zitten. Je wilt een goed jaar immers laten volgen door een nóg beter jaar; je wilt geen stap terugdoen.
Dat is ongetwijfeld de reden dat Rutte geen toezeggingen kan doen. Hij weet niet of de PvdA akkoord zal gaan met lastenverlichtingen (of vreest zelfs van niet) en dus krijg je dit soort nietszeggende uitspraken waarmee de VVD-leider zijn achterban nog even het gevoel hoopt te geven dat er iets inzit... ook al weet hij dat dit absoluut niet zo is.
Jarenlang is de rechtse kiezer daar ingetrapt, maar niet langer. Iedere echte liberaal heeft in de gaten waar de VVD onder Ruttes minder dan bezielende leiding voor staat... en welke goedkope politieke spelletjes zij speelt.
Geen wonder dat die partij als een pudding in elkaar dondert in de peilingen. Rutte kan zoveel deuren openhouden als hij wil, maar de kiezer gelooft er niets meer van. Nu hopen dat de VVD en de PvdA bij de aankomende Provinciale Verkiezingen echt worden afgeslacht. Laat het kabinet maar vallen. Weg met deze professionele belastingverhogers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten