SGP: maak bemiddeling bij echtscheiding met kinderen verplicht

Geen categoriejan 27 2015, 13:00
Kinderen moeten niet het slachtoffer worden van (v)echtscheidingen.
Hier heeft de SGP een heel goed punt te pakken:
Ouders met kinderen moeten bij een scheiding verplicht worden de hulp in te schakelen van een professionele bemiddelaar (mediator). Daarvoor heeft de SGP een amendement ingediend op een VVD-wetsvoorstel over het gebruik van mediation. Deze vorm van bemiddeling wordt ingezet om bittere, langdurige rechtszaken te kunnen voorkomen.
Het klinkt misschien vervelend en betuttelend om bemiddeling te verplichten bij echtscheidingen waar kinderen bij zijn betrokken, maar dat is het niet. De Kinderombudsman heeft eerder al gepleit voor verplichte mediation, omdat dat een traumatische ervaring voor kinderen - wat een echtscheiding vaak sowieso al is - kan beperken. Dat is alleen maar winst, zelfs links-liberalen die tegen deze vorm van 'betutteling' zijn, moeten dat erkennen.
Het is in het belang van kinderen dat ouderen elkaar niet de tent uitvechten. Kinderen zijn te vaak het slachtoffer van haat en nijd tussen ouders. De kinderen denken vervolgens dat het hún schuld is dat papa en mama uit elkaar zijn gegaan. Dat is vaak niet zo, maar dat is wel het beeld dat zij hebben. Iedereen met gescheide ouders kan erover meepraten. Een scheiding doet heel erg veel pijn.
De SGP hoopt dat VVD en PvdA gewoon instemmen met het voorstel, omdat beide partijen eerder al voorstelden bemiddeling bij vechtscheidingen te verplichten. Helaas krabbelt de PvdA ineens weer terug. Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt gaat een verplichting nu ineens te ver. De belangen van de kinderen worden plotseling weer bij het grofvuil gezet.
Zoals Kees van der Staaij zegt: "Grote verliezers bij een conflict zijn kinderen. Mediation wordt al ingezet in een deel van de echtscheidingen. Maar juist waar deze bemiddeling het hardst nodig is, wordt er geen gebruik van gemaakt. Met alle drama's van dien." Het is de hoogste tijd dat we in onze samenleving meer tijd en aandacht geven aan de belangen van kinderen. Verplichte mediation is daarbij van levensgroot belang.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten