VNL dwingt de PVV tot media-optredens

Geen categoriejan 02 2015, 20:00
Geert Wilders vindt het niet fijn, maar door de opkomst van VNL moet hij zijn Kamerleden toestemming geven om op tv te komen.
Op The Post Online vandaag een buitengewoon interessant artikel over het mediabeleid van de PVV. Jarenlang was het namelijk verboten voor Kamerleden van die partij om langs te komen bij tv-programma's. Wilders was bang dat zij dan een naam voor zichzelf zouden maken en daarmee enige vorm van onafhankelijkheid zouden verkrijgen.
Dat mag natuurlijk niet. De Baas bepaalt wat er gebeurt, de rest moet van hem afhankelijk zijn (we moeten natuurlijk niet willen dat parlementariërs zélf een mandaat van de kiezer krijgen. Da's maar eng).
De afgelopen maanden is daar - gelukkig! - verandering in gekomen. De reden?

Tot de leegloop van de PVV in maart 2014 hadden journalisten geen keus als ze op zoek waren naar een PVV-achtig geluid. Dit gaf de PVV aanzienlijke macht om wel of niet mee te doen. Maar sindsdien is een alternatief: VNL van Joram van Klaveren en Louis Bontes. Of deze partij ooit electoraal zal aanslaan is onzeker, maar het heeft journalisten wel een dankbaar alternatief opgeleverd. Als de PVV nee zegt tegen een optreden, zit VNL ‘s-avonds in de uitzending.

Hoewel hij zijn Kamerleden het liefst zo klein mogelijk houdt kan Wilders dat niet accepteren. Immers, hoe vaker Joram van Klaveren aanschuift bij populaire praatprogramma's, des te groter de kans dat zijn steeds verder groeiende partij naamsbekendheid krijgt en bij toekomstige verkiezingen wellicht een paar zetels in de wacht sleept - die, vreest Wilders, weleens ten koste zouden kunnen gaan van de PVV.
Daarom geeft hij zijn partijgenoten nu dus wél toestemming om af en toe naar buiten te treden.
Het meest opmerkelijke aan dit verhaal (en aan deze ontwikkeling)? Het is mijn inziens in het belang van de PVV dat haar Kamerleden vaker van zich laten horen. Hoewel het voor Wilders' leiderschap het gemakkelijkst is als alleen hij echt bekend is, kan een serieuze partij niet groeien als de leider De Enige Is Die Iets Mag Zeggen. Door af en toe collega's naar voren te schuiven laat hij zien dat zijn partij toch echt (enkele) serieuze Kamerleden heeft die weten waar ze het over hebben. Geen enkele partij kan daar slechter van worden, ook de PVV niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten