De ‘Grexit’ zit ons op de hielen

B-NXz8WIcAAo-Hm.jpg large
Foto: Bild.de

“Nein!” Media in heel Europa berichten vandaag dat ene woordje; Merkel zet een streep door Griekse voorstellen en voorspoedigt daarmee een ‘Grexit’.

De zoveelste ontmoeting van de ministers van financiën liep vanmiddag uit op een mislukking. Duitsland maakte korte metten met het Griekse voorstel om de leningen gewoon nog even door te laten lopen, maar dan wel te stoppen met bezuinigen en privatiseren. Voor Berlijn onaanvaardbaar, dus liet de Duitse regering een bijzonder kort persbericht uitgaan waarin simpelweg verteld werd dat Tsipras en Varoufakis onvoldoende concreet zijn, en dat hier dus niet aan tegemoet kon worden gekomen:

Bam, nul op rekest dus. een duidelijk Nein!

Het ‘ondenkbare’ is daarmee weer een flinke stap genaderd: de uittreding van Griekenland uit de eurozone. Althans ondenkbaar? Er is veel over geschreven en gespeculeerd in media van allerlei typen, en een potentieel einde aan het Griekse lidmaatschap werd onderdeel van verkiezingscampagnes op het hele continent. Wat Griekenland ook niet helpt is een nieuw S&P-rapport wat vandaag uitkwam: een ‘grexit’ nu zou maar in zeer beperkte schade berokkenen aan de andere eurolanden.

De tijd en de onderhandelingsruimte om nog allerlei beloften gedaan te krijgen van andere eurolanden verdwijnt dus snel voor Athene. Op het programma staan niet veel ontmoetingen meer:

Morgen komen de ministers van Financiën van de eurolanden een derde keer samen om met de Grieken te onderhandelen over verlenging van het hulpprogramma en, vooral, over de daaraan verbonden voorwaarden. Twee eerdere bijeenkomsten vorige week woensdag en afgelopen maandag liepen op niets uit. Voorzitter Dijsselbloem heeft bij die laatste bijeenkomst een ultimatum gesteld: komt er vrijdag weer geen akkoord dan gaat per 1 maart de geldkraan dicht. En dan wacht Griekenland een zeer onzekere financiële toekomst.

Als Griekenland geen water bij de wijn doet, lijkt het dus echt te gaan gebeuren. Het wordt erop of eronder. En als de geringe mate van compromisbereidheid zowel in Berlijn als Athene zo blijft als-ie nu is, dan wordt het dus: eronder.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!