De ‘Grexit’ zit ons op de hielen

“Nein!” Media in heel Europa berichten vandaag dat ene woordje; Merkel zet een streep door Griekse voorstellen en voorspoedigt daarmee een ‘Grexit’.

De zoveelste ontmoeting van de ministers van financiën liep vanmiddag uit op een mislukking. Duitsland maakte korte metten met het Griekse voorstel om de leningen gewoon nog even door te laten lopen, maar dan wel te stoppen met bezuinigen en privatiseren. Voor Berlijn onaanvaardbaar, dus liet de Duitse regering een bijzonder kort persbericht uitgaan waarin simpelweg verteld werd dat Tsipras en Varoufakis onvoldoende concreet zijn, en dat hier dus niet aan tegemoet kon worden gekomen:

Bam, nul op rekest dus. een duidelijk Nein!

Het ‘ondenkbare’ is daarmee weer een flinke stap genaderd: de uittreding van Griekenland uit de eurozone. Althans ondenkbaar? Er is veel over geschreven en gespeculeerd in media van allerlei typen, en een potentieel einde aan het Griekse lidmaatschap werd onderdeel van verkiezingscampagnes op het hele continent. Wat Griekenland ook niet helpt is een nieuw S&P-rapport wat vandaag uitkwam: een ‘grexit’ nu zou maar in zeer beperkte schade berokkenen aan de andere eurolanden.

De tijd en de onderhandelingsruimte om nog allerlei beloften gedaan te krijgen van andere eurolanden verdwijnt dus snel voor Athene. Op het programma staan niet veel ontmoetingen meer:

Morgen komen de ministers van Financiën van de eurolanden een derde keer samen om met de Grieken te onderhandelen over verlenging van het hulpprogramma en, vooral, over de daaraan verbonden voorwaarden. Twee eerdere bijeenkomsten vorige week woensdag en afgelopen maandag liepen op niets uit. Voorzitter Dijsselbloem heeft bij die laatste bijeenkomst een ultimatum gesteld: komt er vrijdag weer geen akkoord dan gaat per 1 maart de geldkraan dicht. En dan wacht Griekenland een zeer onzekere financiële toekomst.

Als Griekenland geen water bij de wijn doet, lijkt het dus echt te gaan gebeuren. Het wordt erop of eronder. En als de geringe mate van compromisbereidheid zowel in Berlijn als Athene zo blijft als-ie nu is, dan wordt het dus: eronder.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

19 reacties

 1. Philippine

  Ik heb het bericht op de DWN zó begrepen:

  Afwijzing is bedoeld om het de Syriza regering gemakkelijker te maken hun knieval voor de Troika als succes te verkopen, dus om gezichtsverlies voor Syriza te verhinderen. Want nu heeft Alexis Tsipras de mogelijkheid zijn kiezers te laten geloven dat hij ‘tot het uiterste is gegaan om een compromis te bereiken”.

 2. HenkieAltea

  Lieve Heer,

  Laat het geschieden,en laat het niet bij Griekenland alleen.
  Laat ons toch weer vrije mensen worden,die hun grens dicht kunnen doen,en zelf die mensen binnen laten die we nodig hebben.
  Heer verhoor ons gebed.

 3. Baksteen

  Laat ons de vruchten van onze arbeid behouden
  En niet laten roven door hen die wij niet verstaan.
  Heer verhoor ons gebed

  1. Taljaard

   Verlos ons van de tirannen en aanbidders van het kwaad welke zijn gezeteld in de Brusselse toren van Babel.
   Mogen de oorlogshitsers op wiens lippen het gif van adderen is worden buiten geworpen.
   Mogen de machten van dood en duister vallen.
   Kyrie eleison

 4. LantR.fant

  Ik zou het enthousiasme van de schrijver graag delen.
  Maar er is ook nog een club med, die er beslist voordelen in ziet als Griekenland in de Euro wordt gehouden en haar eigen ding doet.
  Dan kunnen zij ook op gelijke wijze doorgaan, want noord Europa is nog lang niet leeggezogen.

 5. toetssteen

  Dat wordt dus buigen voor Duitsland:

  https://hat4uk.wordpress.com/2015/02/19/berlin-outright-rejection-of-syriza-loan-extension-proposal/

  Lang leve de banksters 🙁

 6. Noordermiede

  Griekenland gaat niet geheel onwaarschijnlijk als eerste land de euro verlaten en valt wie weet sociaal-economisch terug naar het einde van de burgeroorlog 1945-1950. Rusland en China gaan de Grieken financieren en overnemen en dat is niet verkeerd voor de Grieken. Nu maar duimen voor het domino effect!

 7. Staphylocoque

  Eerst zien dan geloven. Ik verwacht dat men met een hoop kunstgrepen zal proberen de EU bij elkaar te houden. Dit gedrocht valt niet zomaar uiteen.

 8. JOzephius

  Fantastisch, ik ga zwaar genieten als de EU letterlijk in elkaar dondert en al die Brusselse ambtenaren gillend gek over straat hollen. HEERLIJK!

 9. W.H.J. Reiss

  Komt wel goed.
  De denkwijze van Syriza is o.k. Nu is er al een BBP overschot (rente niet meetellen). Dat moet je niet vernietigen met nog meer bezuinigingen. En een gewenst BBP overschot van 3 tot 5% door de EU zal t.z.t. oververhitting veroorzaken. Een overschot van 1 1/2% is best o.k. En dan komt er dit nog aan: http://beurs.com/2015/02/18/griekenland-heeft-gigantische-reserves/59652

 10. Willz

  Mmmm, “grexit”, tongstrelend.

 11. Philippine

  Op Follow The Money staan interessante artikelen en reacties over TTIP.
  Het wordt er niet leuker op in De toekomst.
  Het zou De Dagelijkse Standaard sieren als daar wat meer over geschreven zou worden.

 12. Philippine

  Germany wordt nu een echt zichtbare militaie basis van de VS.
  Wanneer wordt dat ‘nieuwe, steeds mislukkende vliegveld van Berlijn’ door de Amerikanen opgeeist?

 13. Wilhelmson

  Een GREXIT zou de beste oplossing zijn voor zowel de griekse als europese burgers , maar slecht voor de EU cratie en de griekse financiële en haar oligarchische aanverwanten die al voor en na de toetreding profiteerden en nog steeds niet inzien dat zij schuld hebben en zij moeten boeten , en niet de europese en ook griekse werkende middenklasse ! Wat een egoïsme !
  Eindelijk doet Duitsland wat zij moet doen, al is het enkel voor de camera. ik vermoed een compromis in de maak onder franse massage. Dat ware uiterst nefast voor de EU en de Grieken.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.