Minister Koenders bezoekt Iran om 'de banden aan te halen'

Geen categoriesep 20 2015, 16:30
Nu binnenkort de sancties tegenover het land worden opgeheven, vond Nederland het tijd om Iran weer eens met hooggeplaatst bezoek te eren.
Vandaag en morgen brengt minister van buitenlandse zaken Bert Koenders een tweedaags bezoek aan Iran. Reden van de reis is het feit dat binnenkort sancties verlopen. De Europese Unie en de Verenigde Staten trekken die namelijk in vanwege het feit dat er een akkoord is gesloten over het opwekken van nucleaire energie in het land in het Midden-Oosten. Voorheen vreesden de westerse machtsblokken dat Teheran zou proberen een atoombom te ontwikkelen, maar die angst is nu wat bedaard vanwege de afspraken.
Voor Nederland is dat reden om Bert Koenders vandaag en maandag naar Iran te sturen. Volgens De Telegraaf is het doel van het bezoek om 'economische en politieke banden aan te halen':
Als alles volgens plan verloopt worden de komende jaren de sancties tegen Iran opgeheven. Dat biedt grote kansen voor het bedrijfsleven, onder meer voor de olie- en gasindustrie, landbouw- en tuinbouwbedrijven en machinebouwbedrijven. [...]
Koenders spreekt onder anderen met president Hassan Rohani, minister Mohammed Javad Zarif en de voorzitter van het parlement Ali Larijani.
Nederland en Iran hebben - naast de onenigheid over nucleaire energie - recentelijk ook een diplomatieke rel gekend. De al jaren in Nederland woonachtige Zahra Bahrami werd op in 2010 tijdens een vakantie in Iran gearresteerd en uiteindelijk ter dood veroordeeld vanwege deelname aan een protest tegen de Iraanse regering. Iran erkende Bahrami niet als Nederlandse en achtte het diens soevereine recht de vrouw op te hangen. De betrekkingen tussen Den Haag en Teheran hebben destijds maandenlang stilgelegen.
Ook andere landen halen de diplomatieke band met het ayatollah-land aan. Zo heropenden de Britten onlangs hun ambassade aldaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten