België hield terreurcel Parijs al vanaf 2012 in de gaten, maar greep niet in

Geen categoriejan 26 2016, 13:00
Kunnen de Belgische autoriteiten verantwoordelijk worden gehouden voor de vreselijke aanslagen in Parijs?

De Belgische veiligheidsdiensten wisten al vroeg in 2012 dat er aanslagen werden ­beraamd door de terreurcel achter Parijs. Dat blijkt uit een nota van de Staatsveiligheid. Maar niemand belette dat de terroristen heen en weer bleven reizen tussen Syrië en België - zelfs niet als ze dat gewapend deden.

In de nota -- opgesteld in 2012 -- werd gewaarschuwd dat er verdachte vergaderingen plaatsvonden in een appartement in Molenbeek. Het appartement was eigendom van Gelel Attar, een moslimextremist die tien dagen geleden opgepakt werd in Casablanca omdat hij waarschijnlijk betrokken was bij de aanslagen in Parijs van vorig jaar.
Niet alleen wisten de autoriteiten dat extremisten bij elkaar kwamen in het appartement, maar onze zuiderburen wisten zelfs waarover ze met elkaar spraken: de boel werd namelijk afgeluisterd. Daarbij viel het al snel op dat ze het regelmatig over mogelijke aanslagen hadden en manieren met elkaar bespraken om aan wapens en explosieven te komen.
Dat is bijzonder schokkend, maar het meeste schokkende is dat de Belgen vervolgens lekker op hun kont bleven zitten. Er werd niet gehandeld, geen van de betrokken extremisten werd opgepakt. Sterker nog, de extremisten mochten van de autoriteiten op hun gemak van België naar Syrië reizen, en andersom. Oh, en ze deden dat ook nog eens terwijl ze zwaar gewapend waren.
De enige conclusie is onderhand dan ook dat de aanslagen in Parijs gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Het enige wat daarvoor nodig was geweest was kordaat ingrijpen van België. In plaats van op te treden tegen extremisten zaten onze zuiderburen echter op hun handen, waardoor er uiteindelijk letterlijk tientallen mensen vermoord werden in Parijs.
België moet zich kapotschamen. En de verantwoordelijke individuen moeten stuk voor stuk ontslagen worden en daarna vervolgd worden wegens nalatigheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten