Gaat het verdrag met Oekraïne bij het grofvuil? Alle ogen zijn gericht op de PvdA

Geen categorieapr 13 2016, 18:00
Zal het kabinet de goedkeuringswet aangaande het associatieverdrag met Oekraïne intrekken of niet? Vanavond debatteert de Kamer, en alle ogen zijn gericht op de PvdA.
Vanavond vindt dan eindelijk het debat plaats waar menig kiezer reikhalzend naar heeft uitgekeken: precies een week geleden werd massaal tegen het associatie-akkoord met Oekraïne gestemd in een nationaal referendum. Welke gevolgen zal dat gaan dat hebben?
Nou, dat valt nog te bezien. Verschillende partijen hebben zich inmiddels voorstander getoond van het afschieten van de goedkeuringswet die de Nederlandse implementatie van het associatieverdrag regelt:
https://twitter.com/XandervdWulp/status/720207479196540928
https://twitter.com/XandervdWulp/status/720208107838783488
Aldus Xander van der Wulp van de NOS. Sommige partijen die de wet willen weggooien waren eigenlijk voor het verdrag, maar vinden dat het oordeel van de kiezer precies een week geleden niet genegeerd mag gaan worden. En vóórdat het referendum plaatsvond, vond de PvdA dat in wezen ook. Letterlijk citaat van Samsom: "Bij een 'nee' kunnen we het verdrag niet op deze manier overnemen."
Maar nu? Coalitiepartner VVD draait de sociaal-democraten de duimschroeven aan, en eist alsnog dat Samsom en zijn team tégen de SP-motie stemt. De spanning daaromtrent is dan ook om te snijden:

Vanuit het Torentje zijn meerdere telefoontjes gepleegd naar D66 en CDA om de zaak vooral niet op de spits te drijven. Tevergeefs. Beide oppositiepartijen gaan net als de PVV en GroenLinks meestemmen met een SP-motie die het kabinet oproept om 'zo snel mogelijk' met een voorstel te komen dat ratificatie van het associatieverdrag met Oekraïne onmogelijk maakt.

Pak een bak popcorn, en zet vanaf een uur over 19.00 dus de tv aan. Het heeft er alle schijn van dat er vanavond een fel politiek debat zal plaatsvinden in de Tweede Kamer, waar sowieso één partij als ultieme verliezer zal weglopen. Is het de PvdA, die tóch de oren laat hangen naar de VVD en de motie om het verdrag in te trekken laat schieten? Of wordt het de VVD, die ondanks de coalitie met de PvdA de 'partner' toch niet in het gareel heeft kunnen houden, waardoor voorman Mark Rutte voor joker zal staan in Brussel?
We gaan het zien. Een avond vol politiek drama is in ieder geval gegarandeerd!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten