Nederland heeft behoefte aan een vlaktaks

Geen categoriemei 17 2016, 14:00
Een vlaktaks: hetzelfde tarief voor iedereen. Het klinkt als een droom, maar het kan echt.
Hoewel de VVD en in mindere mate het CDA relatief rechts pretenderen te zijn, zijn ze allebei voor het zogenaamde progressieve belastingstelsel. Dit betekent dat mensen die meer verdienen niet alleen absoluut, maar ook relatief meer belasting betalen. Of, anders gezegd: hoe meer je verdient, hoe succesvolle je wordt, hoe harder de overheid je daarvoor zal bestraffen. Je kunt 5.000 euro extra verdienen per jaar door keihard te werken, maar dat geld kan je vervolgens (grotendeels) worden afgenomen door de staat, omdat die besluit dat je al 'genoeg' verdient en dus best wat kan missen.
Knettergek natuurlijk.
Tot voor kort was er in Nederland geen enkele partij die daar iets aan wilde doen: die hard werken en succesvol zijn daadwerkelijk wilde belonen en die begreep dat we als Nederlanders relatief gezien net zoveel belasting moeten betalen: dus een vast percentage van ons inkomen.
Gelukkig hebben we er (relatief) sinds kort een partij bij. Een echte klassiek-liberale partij: VNL of VoorNederland. Deze partij -- van Joram van Klaveren en Louis Bontes -- pleit namelijk voor de invoering van een zogenaamde vlaktaks. Dit betekent dat iedereen voortaan hetzelfde percentage betaalt aan belastingen, of je nou 30.000 euro verdient of 100.000 euro. Daarbij is er natuurlijk een belastingvrije voet per maand (om mensen te ontzien met weinig tot geen inkomen), maar voor de rest geldt: iedereen net zoveel betalen, niet absoluut, maar wel relatief.
Eerlijker dan dat wordt het niet.
De vlaktaks van VNL bedraag 23%, wat voor veel mensen significant lager is dan nu. Op de website van VNL kun je heel snel je eigen belastingaangifte doen als het systeem van VNL ingevoerd zou worden. Ik zou zeggen: neem daar de tijd even voor. Het kost je letterlijk maar een minuut, maar dan weet je ook meteen hoeveel je er netto op vooruit gaat.
We hebben het te lang moeten stellen zonder een partij die met dit voorstel komt, maar nu hebben we er dan eindelijk één. Alleen daarom al moet VNL volgend jaar op de stem kunnen rekenen van flink wat klassiek-liberale kiezers... en van alle andere kiezers die hun buik vol hebben van het huidige systeem waarin hard werken bestraft wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten