Geweldig: oud-communisten in Polen eindelijk aangepakt, krijgen voortaan minder pensioen

Geen categoriedec 02 2016, 22:48
Poolse communisten die in het dictatoriale veiligheidsapparaat werkten om hun landgenoten te onderdrukken, hoeven voortaan niet meer te rekenen op een riant pensioen.
Beter laat dan nooit. Dat moeten veel mensen in Polen hebben gedacht toen de regering van het land aankondigde om voormalige communistische onderdrukkers eindelijk keihard te gaan aanpakken. Mensen die werkzaam zijn geweest voor de veiligheidsdiensten van het communistische regime van Polen, konden tot nu toe rekenen op een riant staatspensioen. De huidige regering is daar helemaal klaar mee: mensen die hun landgenoten hebben onderdrukt, worden voortaan gekort op hun pensioen. Net als hun voormalige slachtoffers mogen ze vanaf nu op het bestaansminimum leven.
Tijdens de Koude Oorlog ging Polen gebukt onder een communistisch regime. Mede dankzij Paus Johannes Paulus II kwam er een einde aan het rode bewind en werd in Polen de democratie ingevoerd. Toch zijn de onderdrukkers van weleer nooit echt aangepakt – sommigen kregen straf, maar de overgrote meerderheid heeft nooit verantwoording hoeven afleggen voor hun misdaden. Daar komt verandering in: wie voor 1990 ook maar één dag voor de veiligheidsdiensten heeft gewerkt, wordt gekort in zijn pensioen. Minimaal 32.000 mensen zullen de gevolgen van hun daden eindelijk gaan voelen.
Dat klinkt misschien hard, maar het is niet meer dan terecht. Duizenden Polen verdwenen tijdens het communistische bewind achter de tralies of werden zelfs vermoord omdat ze het niet eens waren met het regime. Met name katholieken moesten het ontgelden, maar ook Joden – van wie er na de Tweede Wereldoorlog sowieso zeer weinig meer over waren in Polen – werden slachtoffer van de communistische vervolging. Die vervolgingen hadden niet kunnen plaatsvinden zonder de steun van tienduizenden mensen die in dienst van het veiligheidsapparaat waren. Ze bespioneerden hun collega's, hun buren, en soms zelfs hun partner. Niets was heilig voor het regime.
Voor de talloze slachtoffers van het communistische bewind betekent de maatregel dat er eindelijk gerechtigheid komt. Niet langer zullen de voormalige onderdrukkers van een royaal pensioen kunnen genieten. Een geweldige maatregel van de rechtse regering in Polen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten