Zo kan het ook: 'schiet vluchtelingenboten het water uit', aldus Deense parlementariër

Geen categoriedec 08 2016, 20:30
Met ietswat harde woorden legt deze Deense parlementariër wel een groot deel van de huidige migrantenproblematiek bloot.
Zoals te verwachten viel, kwam er meteen een stortvloed aan kritiek op de uitspraak die Kenneth Berth, namens de Deense Volkspartij volksvertegenwoordiger in het Deense parlement, deed. Iets anders viel natuurlijk ook niet te verwachten van onze linkse media die slinks, maar oh zo voorspelbaar zijn. Moord en brand wordt en geroepen, en dat is wel meteen weer karakteristiek: een vlijmscherpe focus op de manier waarop iets gezegd wordt en een verwaarlozing van de boodschap erachter.
Want ja, Berth heeft gezegd dat het hem wel een goed idee lijkt om boten met vluchtelingen op de Middellandse Zee te beschieten. En nee, dat is nou niet echt een idee dat - als je het letterlijk opvat - heel ethisch is. Veel mensen zullen een betere bescherming van onze buitengrenzen voorstaan, maar weinigen zullen pleiten om migranten dan maar neer te knallen.
En dat ga ik hier ook niet zitten doen, want dat is gewoon fout. Wat ik echter wél ga doen is zeggen dat deze parlementariër met zijn ietswat onorthodoxe opmerking wel de vinger op de zere plek legt. Niet zozeer wat betreft zijn wens om de grenzen veiliger te maken - die wordt al op vele plekken luid verkondigd - maar wel wat betreft de methodiek die nodig zal zijn. En wat nodig is, is iets wat mensen zal afschrikken die overwegen om illegaal naar Europa te komen. Schieten is redelijk afschrikwekkend, maar gaat toch een beetje ver, maar er ziijn genoeg dingen te bedenken die hetzelfde doel op een iets humanere manier bereiken. Dat doel is om één ding heel duidelijk te maken: als je illegaal naar Europa komt, kom je er niet in. Hoe zielig je ook bent, en waar je dan ook vandaan komt of hebt meegemaakt. We helpen je heel graag - die morele plicht hebben wij wel richting de minderbedeelden in onze samenleving - maar dan wel op een legale manier.
Dat betekent dus: linea recta terugsturen wie hier niet legaal is, idealiter nog voordat ze voet op Europese bodem zetten. Sleep ze terug naar Noord-Afrika, zet ze op een vlucht daarheen: het maakt niet uit. Vooral die tweede optie is nogal kostbaar op de korte termijn, maar dat zal zich snel terugverdienen als men eenmaal beseft dat het geen zin heeft om hier zonder toestemming heen te komen. Want dat begrijpen politici hier nog steeds niet. Natuurlijk willen mensen vanuit de hele wereld hierheen komen! Het is eigenlijk zo makkelijk, de mogelijke uitkomsten - gratis woning, onderwijs en gezondheidszorg - zijn meer dan de moeite waard en de kans dat je wordt teruggestuurd is toch miniem. Zorg ervoor dat dat laatste verleden tijd wordt, zodat men zich toch serieus zal afvragen of die gevaarlijke reis nog de moeite waard is als je zo weer weg kunt zijn.
Pas dán zullen we echt weer baas zijn over eigen grenzen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten