Feyenoord gaat af in ‘kampioenswedstrijd’: verliest met 3-0 van Excelsior. Ajax wint met 4-0 van Go Ahead

In theorie kan Ajax op de laatste speeldag alsnog kampioen van Nederland worden. Daar heeft het dan wel een  overwinning en maximaal een gelijkspel van Feyenoord voor nodig.

Heel Rotterdam liep vandaag uit voor Feyenoord. In de wedstrijd tegen stadsgenoot Excelsior zou het team vandaag namelijk “wel even” kampioen worden. Jawel, de spandoeken lagen klaar, het feestje was al gepland. De schaal was al naar het stadion gebracht. Vandaag zou Feyenoord ein-de-lijk weer reden hebben om feest te vieren.

Nou, dat ging dus héél anders. Feyenoord ging namelijk keihard onderuit. Het werd maar liefst 3-0 voor Excelsior. Ondertussen won de nummer twee van de competitie, Ajax, met 4-0 van Go Ahead Eagles. De ploeg uit Deventer is daardoor gedegradeerd, terwijl Ajax nog altijd in de running is om kampioen te worden.

En dat had ongeveer niemand zien aankomen.

Het zal niemand verbazen dat Feyenoord-fans niet bepaald positief gereageerd hebben op deze nederlaag. De Telegraaf filmde live op de Coolsingel. Ik had niet de indruk dat het echt uit de hand liep, maar het was wel degelijk duidelijk dat de supporters het even helemaal gehad hadden. In de loop van de avond kan dat natuurlijk alsnog misgaan. Het is nu aan de clubleiding om de eigen supporters tot kalmte te manen.

Voordat Feyenoord-supporters roepen dat Excelsior hun feestje verpest heeft: dat is je reinste onzin. Excelsior speelde vandaag niet mee voor spek en bonen. De ploeg had ook punten nodig om er zeker van te zijn dat ze geen nacompetitie hoeven te spelen. Daar is de ploeg in geslaagd… maar het was dus volstrekt logisch dat ze tot het uiterste gingen.

Zelfs als ze nergens voor speelden was dat overigens het geval geweest: in voetbal hoort niemand je iets te ‘geven.’ Je moet het afdwingen. Feyenoord was vandaag gewoon te zwak. Daar kun je wel boos om worden en lopen janken, maar daar heeft helemaal niemand iets aan, het team nog het minste. Steun je eigen spelers gewoon en zorg ervoor dat ze volgende week helemaal opgeladen zijn om alsnog toe te slaan.

De laatste wedstrijd van het seizoen speelt Feyenoord zondag tegen Heracles. Als ze die wedstrijd winnen zijn ze alsnog kampioen. Maar als ze gelijkspelen (of verliezen!) wordt het spannend. Ajax heeft dan namelijk genoeg aan een overwinning: de Amsterdammers komen dan uit op 81 punten, Feyenoord op 80.

De opdracht voor Feyenoord is dus duidelijk. Als ze het in eigen hand willen houden moeten ze volgende week winnen. Met hoeveel maakt niet uit. 1-0 is voldoende. Het gaat erom dat die drie laatste punten naar Rotterdam worden meegenomen.

Overigens gunde ik het die Feyenoorders even ook wel, tot ik dit zag:

En dit (overigens is Svennus dus cynisch, maar de Feyenoord-supporters zingen hun befaamde leus maar weer nu ze verloren hebben):

Oh. En dit natuurlijk:

Nu hoop ik dat Feyenoord volgende week gewoon nog een keer onderuit gaat en dat Ajax de laatste wedstrijd met 7-0 wint. Dit soort tuig van de richel gun ik écht geen feestje. Toch bedankt, Feyenoord-supporters, dat jullie me er weer even aan hebben herinnerd dát en vooral ook waarom ik altijd zo’n ontiegelijke hekel aan jullie minderwaardige clubje heb gehad. Hopelijk kunnen jullie volgende week nóg harder janken. De mazzel!

UPDATE: dit artikel is geupdatet met de juiste puntenaantallen. Er stond eerst dat Ajax en Feyenoord evenveel punten hebben als de Rotterdammers volgende week gelijk spelen en Ajax wint, maar dat klopt niet: Ajax heeft dan 1 punt meer. De huidige stand is 79 punten voor Feyenoord en 78 voor Ajax. Als Feyenoord gelijk speelt of verliest heeft Ajax dus voldoende aan een overwinning. Tegelijkertijd geldt natuurlijk dat Feyenoord het nog altijd in eigen hand heeft: winnen de Rotterdammers de laatste wedstrijd dan zijn ze kampioen met 82 punten. Ajax kan maximaal uitkomen op 81.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Isolde

  Het kampioenschap is voor Feyenoord ook te hoog gegrepen.
  Alleen als andere ploegen fouten maken hebben ze een kansje maar dat maakt ze niet tot een echte kampioen.

 2. Ni28

  Alleen aan de kleding kon je het zien wie is wie. Excelsior speelde als een kampioen en Feyenoord als een ploeg die degradeert. Ongelooflijk want een zielige vertoning. Tja, je moet nooit je tegenstander onderwaarderen.

 3. Beukman

  Het was een heerlijke middag. Heracles thuis is altijd lastig, maar misschien kan Peter Bosz de club de komende dagen nog even onder handen nemen?

  1. Isolde

   Ach, Zwetsnek heeft geen leuke dag.
   Mijn oprechte gevoelens van deelneming, beste kerel. Misschien loopt het volgende week op het nippertje nog goed af voor deze zwoegers.

 4. HaZ

  Het rijtje Go-Ahead Eagles,Sparta,Excelsior, waar Feyenoord de punten dus echt heeft laten liggen, is een a.s. kampioen onwaardig. Dat je op de dag dat je kampioen kan worden collectief als team speelt als een natte krant, vraagt om een zeperd op de laatste speeldag volgende week. Het kan i.m.o. niet anders dan aan de instelling liggen. De drive om te winnen was er niet vandaag. Feyenoord wil geen kampioen worden en gunt aartsrivaal Ajax een herkansing. Feyenoord, ken uw spreekwoorden…..Nooit de huid verkopen voordat de beer geschoten is !

 5. Beukman

  Een deel van de Feijenoord-aanhang probeert op het moment uit alle macht te voorkomen dat er volgende week een huldiging gaat plaatsvinden op de Coolsingel.

  http://nos.nl/artikel/2171914-frustratie-en-woede-onder-feyenoordaanhang-charges-op-coolsingel.html

  1. Kritiekaster

   De kans is groot dat er geen huldiging meer nodig is dus Aboutaleb hoeft zich geen grote zorgen te maken.
   Als het toch door moet gaan is het wellicht goed dat op de Maasvlakte te doen met inzet van het leger.

 6. Marija

  Wat zal ik weer lachen maandagavond met voetbal inside

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.