Voormalig topman MI5: ‘Het VK gaat minimaal nog 30 jaar lang gebukt onder terreurdreiging’

Jonathan Evans ziet de toekomst bepaald niet positief tegemoet. En wie kan hem dat kwalijk nemen.

Het voormalige hoofd van MI5, de bekende Britse inlichtingendienst, is ervan overtuigd dat zijn land in ieder geval nog 30 jaar lang gebukt zal gaan onder de terreurdreiging van islamistische extremisten. Jonathan Evans, die in 2012 aftrad als hoogste man bij de inlichtingendienst, noemt het een “generationeel probleem.” Volgens hem zal het letterlijk tientallen jaren duren voor het jihadismeprobleem opgelost is. Als dat al gebreurt.

“Wat terrorisme betreft denk ik dat we hier nu 20 jaar mee te maken hebben,” aldus Evans. “Als ik het zo kan inschatten denk ik dat we er over 20 jaar van nú nog steeds mee bezig zijn. Dit is echt een probleem dat hele generatie duurt. Toen ik in 2013 MI5 verliet dacht ik dat we de grootste Al Qaeda-dreiging onderhand wel achter ons had gelaten. Dat klopte op zich wel, maar het hield geen rekening met de opkomst van ISIS, wat een organisatie is met precies dezelfde ideologie en veelal dezelfde mensen.”

Hij gaat verder:

“Ik denk dat we nog 20 tot 30 jaar lang last zullen hebben van terrorismedreigingen. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat we doorzetten en gewoon ons werk blijven doen.”

Gebeurt dat niet dan is de kans op meer aanslagen met veel meer dodelijke slachtoffers namelijk bijzonder groot. Het engste is dat, aldus Evans, één aanslag nog meer aanslagen uitlokt. Zo zag hij bijvoorbeeld meer motivatie bij ooit bij radicale moslims in het Verenigd Koninkrijk na de aanslagen van juli 2005. Hij is ervan overtuigd dat er eenzelfde reactie kwam vanuit die ‘gemeenschap’ na de aanslag op Westminster Bridge eerder dit jaar. “Veel mensen die eerst dachten ‘ik zou dit wel willen doen’ beslissen dan opeens ‘yep, als zij het kunnen, dan kan ik het ook’,” aldus Evans.

Belangrijke uitspraken van Evans, natuurlijk, maar Robert Spencer van Jihad Watch voegt daar wel een belangrijke opmerking aan toe: hoe weet Evans dat het na 30 jaar gedaan is? Hoe weet hij dat de ziekelijke ideologie van ISIS en Al Qaeda dan permanent verslagen is? Hoe kan hij er zeker van zijn dat het islamistisch extremisme dan af heeft gedaan voor al die jongeren die weliswaar in het Westen wonen maar er tegelijkertijd een enorme hekel aan hebben? De oorlog tegen het terrorisme is in feite een oorlog tegen een ideologie. Die versla je niet zomaar even, nee, ook niet “in de loop van de tijd.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Ritter

  Het is helaas niet alleen het VK maar heel Noord/West Europa als gevolg van de massa immigratie uit de islamitische landen.

  Geert Wilders merk terecht op:

  “Elk jaar neemt de invloed van de islam toe. Elk jaar wordt Nederland een beetje minder Nederland. Autochtonen vormen een steeds kleiner deel van de bevolking. De groei van het niet-westerse deel houdt aan, terwijl steeds meer Nederlanders wegtrekken. Hele wijken worden islamitisch. Dezelfde ontwikkeling is in heel West-Europa te zien. Ze dragen onze paspoorten, maar ze horen niet bij ons. Ze spugen op onze identiteit en gedragen zich als veroveraars. We hebben aanslag na aanslag in Europa, gepleegd door personen die zich beroepen op de Koran, die ´Allahu akbar!´ roepen. Als wij in Europa de afgelopen decennia niet massa’s hier naartoe hadden gehaald, dan hadden we geen geweld gehad op ons continent.”

  Alleen de Oost Europese landen zullen hier maar weinig last van hebben want die hebben wijselijk besloten hun grenzen te sluiten voor de (vaak illegale) massa immigratie uit de islamitische landen.

 2. Ni28

  Die dertig jaar is een schatting maar het is waarschijnlijker dat het nooit ophoudt als de politiek dezelfde koers blijft varen met omvolkingsideeën in het hoofd. De nieuwe Europeaan die de wereld samenvat in een nieuwe burger. Oom Adolf wou de menselijke ras zuiveren en dit is iets dergelijks. Spelen met mensen is een Duitse uitvinding.

 3. Ni28

  Het voornemen van Merkel om de wereld-übermensch te creëren is gedoemd te mislukken. Waar Hitler de mensenras wilde zuiveren wilt Merkel alle soorten in een geheel gieten tot een nieuwe Europeaan. Beide experimenten zijn een onverantwoorde en walgelijke spel met mensen. De zeer diverse groepen zullen elkaar eerder uitmoorden dan zich tot een geheel laten smelten. Het tegendeel is utopie.

  1. Kodi

   Gezellig hè, al die diversiteit en tolerantie?

   Gezellig in Rome, gezellig in Londen, gezellig in Lissabon, gezellig in Parijs, gezellig in Spanje, gezellig in Berlijn…

   https://pbs.twimg.com/media/DHFqxnCWsAA-Re9.jpg

 4. K.Dopper

  Ik wens hem toe dat het tot dertig jaar beperkt blijft. De fundamentele oorzaak van het terrorisme is dat we ons schandalig gedroegen en gedragen in het Midden Oosten en alles hebben gedaan om het Westen daar gehaat te maken. Zolang we doorgaan met dit immorele en stompzinnig agressieve gedrag geldt het gezegde dat wie wind zaait storm zal oogsten.

  1. Floris

   De oikofobie druipt ervan af. Arme jongen!

   1. Mart

    En de ”dopper dopte”… boontjes hoop ik.

   2. K.Dopper

    De oikofiel houdt er niet van dat de historische feiten worden benoemd. Hij wil die liever niet kennen, dat geeft maar onrust in het gemoed.

  2. IJscoman

   Michael heeft het in zijn artikel toch mooi samengevat: “De oorlog tegen het terrorisme is in feite een oorlog tegen een ideologie.”

   Daar heeft hij volledig gelijk in. Dus donder alsjeblieft op met je weg-met-ons gezeik.

 5. Guus Geluk

  De motor achter ISIS is chaos. Islamitische Staat gedijt bij chaos, verdeeldheid en oorlog. Islamitische Staat heeft voet aan de grond gekregen, nadat Saddam Hussein werd gewipt en men Assad van de troon probeerde te stoten. Alleen een langdurige stabiliteit in het Midden-Oosten, zonder dat men elkaar in de haren vliegt, is de oplossing tot het vernietigen van IS.

  1. Floris

   De motor achter IS is de islam. Lees Ibn Ishaq’s Mohammed biografie en je zal zien dat IS in alles Mohammed na probeert te volgen.

   1. Guus Geluk

    Floris, Islamitische Staat had nooit zoveel land kunnen veroveren, indien de regio niet zo ontzettend instabiel was geweest. De voorloper van ISIS werd nota bene gevormd door, onder meer, oude vechtersbazen van Saddam Hussein. Toen het geweld in Syrië losbarstte (en op bepaalde plekken complete anarchie heerste), was het een fluitje van een cent om het gedroomde Kalifaat eveneens in Syrië te vestigen.

    We zagen het in Libië. IS verspreidde zich als een olievlek. En IS zal meer naar Libië uitwijken, daar het een chaos is.

    1. Steve Van der Vekens

     Nee Guus, een langdurige stabiliteit in het laDaar ben ik het mee eens. En als je goed naar ‘de olievlek’ kijkt (of keek) zie je dat deze dun en langerekt is.
     Ze gingen er als een stoomwals door, op een relatief smalle strook.
     En die strook behouden was onmogelijk, ze waren te ver gevorderd om de hele strook te bewaken.

  2. IJscoman

   Nee sukkel, de motor achter ISIS is niet chaos. De motor achter ISIS is de koran.

   1. Guus Geluk

    De koran heeft IS nooit het succes bezorgd wat zij had.

    1. Floris

     Je haalt twee dingen door elkaar, Guus. Uiteraard is het zo dat IS de kans kreeg door de chaos, maar de motivatie is een zo zuiver mogelijke implementatie van de islam. Daarom hebben ze ook andere moslims gedood: die waren in hun ogen niet recht genoeg in de leer.

     1. Kodi

      Speciaal voor de goedgelovige eeuwige wegkijkers onder ons die het licht van realiteitsbesef nog niet hebben gezien en die ons maar al te graag willen doen geloven dat de recentelijke zelfmoordaanslagen in Kabul niets, ik herhaal niets met de Islam te maken heeft, omdat er onder de slachtoffers (ook) Moslims vielen:

      Bekijk de volgende video:
      https://www.youtube.com/watch?v=rC19qeNq9gE

      Vanaf minuut 2:12 >

      Kabul Afghanistan had nothing to do with Islam because most of the victims were Muslims.
      But anyone who has read the Quran knows that in Sura 9 verse 73 Allah commands Muslims to wage judge not only against non-believers, but also against hypocrites who problably claim to be Muslims but haven’t fully submitted to the teachings and the example of Muhammed.

     2. Guus Geluk

      Floris, ik had het over de motor. De koran is niet de motor. Toen ISIS met de koran in de linkerhand en de wapens in de rechterhand de Iraakse steden veroverde, vluchtte men in paniek weg. Zelfs de meest islamitische heilsstaat, Saoedi-Arabië, werd getroffen door een aanslag van Islamitische Staat.

      Als de chaos verdwijnt, is IS gedoemd te mislukken.

     3. Floris

      Wat versta jij in dezen onder een motor?

     4. Guus Geluk

      De motor achter het succes, niet de ideologie van Islamitische Staat.

     5. Floris

      Dan praten we langs elkaar heen. Onder de motor versta ik de motivatie, datgene wat hen drijft. En dat is een terugkeer naar de meest zuivere vorm van islam. Lees dit eens: http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/08/voormalig-topman-mi5-het-vk-gaat-minimaal-nog-30-jaar-lang-gebukt-onder-terreurdreiging/

     6. Floris

      “Zelfs de meest islamitische heilsstaat, Saoedi-Arabië, werd getroffen door een aanslag van Islamitische Staat.”
      ————————————————-
      Omdat de leiders daar samenwerken met de USA. Dat is heel de islamitische wereld een doorn in het oog.

      Die leiders zijn trouwens enorm hypocriet. Zodra ze op hun jachten in de luxe havens van Europa zijn doen ze alles wat Allah verboden heeft.

     7. Guus Geluk

      Ja, Floris, de onmiddellijke overtuiging van Islamitische Staat is de letterlijke interpretatie van de koran. Hierbij moet worden opgemerkt dat islamitische staten als Iran, Jordanië, Saoedi-Arabië en Marokko de terroristische organisatie sterk bestrijden.

      Wat de Saoedi’s betreft: zie ook deze link. De “vrome” moslima deed eveneens alles wat Allah verbood.

      https://nos.nl/artikel/2185339-conservatieve-iraanse-tv-ster-blijkt-op-vakantie-niet-zo-streng.html

 6. Kodi

  Islam terreur zal blijven aanhouden zolang er Islam is.
  Gezellig Islam in 30 dagen: https://www.thereligionofpeace.com/attacks/attacks.aspx?Yr=Last30

  Wil Europa van Islam terreur gevrijwaard worden, dan zal de Islam Europa moeten verlaten.

 7. Nasrani

  Volgens mij krijgt Engeland wat het verdient. Al vele jaren te soft m.b.t. Immigratie en islam. Wellicht dat ook daar betrere en rechtsere tijden aanbreken wanneer ook de autochtonen het helemaal zat zijn, de terreur, de islam, de immigratie.

 8. Ruud562

  Floris: “Onder de motor versta ik de motivatie, datgene wat hen drijft. En dat is een terugkeer naar de meest zuivere vorm van islam.”

  Inderdaad Floris, d a t is de motor, de motivatie, het gif wat ze tot zich nemen in familie, moskee of opleidingsinstituut! Daarom, willen wij ‘niet-gelovigen’ onze vrijheden en veiligheid behouden, wat nu al danig onder druk staat door nog maar een klein percentage hier aanwezige islamieten, moeten wij de islam hier bannen! Om te beginnen sluiten van hun scholen en instituten, moskeeën!

 9. Augustinyak

  Het hele gedoe met dat moslim extremisme is zo over wanneer we er toe besluiten om bij elke aanslag waarbij onschuldige doden vallen we per slachtoffer 1000 willekeurige moslims tegen een muur zetten en executeren, moet je eens opletten hoe snel moslims in het geweer komen tegen die terroristen.

  Maar ja dit zal wel niet in goede aarde vallen bij die ruggengraatloze slappelingen die liever een kuil graven voor zichzelf.

 10. Punt50

  We zijn er binnen een jaar vanaf hoor als we willen. Alle moslims op hun verjaardag een enkeltje Barbarije en klaar is Kees.

 11. Steve Van der Vekens

  Misschien die haat- en plofbaarden eens buiten gooien?
  Ongewapende politie… Achterlijk land.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.