Bedankt, Rutte! We verbruiken met z’n allen minder energie maar gaan toch meer betalen, door belastingverhoging

Raar maar waar: Nederlanders gebruiken sinds minder stroom, maar tóch gaat de energierekening volgend jaar omhoog. De regering heeft de tijd namelijk opportuun geacht om de belastingen te verhogen die ingezetenen betaalt over gas, water en licht.

En wat zeggen we dan tegen papa Rutte? Dankjewel! Op een hele sarcastische manier, uiteraard, want het door premier Rutte geleide kabinet heeft de afgelopen jaren namelijk de briljante situatie weten te scheppen dat Nederlanders steeds meer moeten betalen voor energie – zelfs al gebruiken ze er ieder jaar minder van. RTL Z:

“Een gemiddeld gezin betaalt volgend jaar zo’n 70 euro meer voor energie. Dat is een stuk meer dan eerder werd gedacht. De stijging wordt veroorzaakt door de zogenaamde ‘Opslag Duurzame Energie’ (ODE) hoger uitkomt dan gedacht en daarnaast verhoogt het kabinet ook de energiebelasting.

Een gemiddeld gezin zal in 2018 zo’n 50 euro meer kwijt zijn aan de ODE dan in 2017 en de energiebelastingen zullen stijgen met zo’n 20 euro, blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Het ministerie van Economische Zaken rekende eerder op een verhoging van 50 euro.

Directeur Hans de Kok van Pricewise is verbaasd dat er niet meer ophef is over die stijging. “De verwachte stijging in de zorgpremies is al weken een gevoelig discussiepunt in alle media. Maar dat we volgend jaar zeventig euro extra moeten neertellen op onze energierekening, wordt bijna niet belicht”, zegt hij.”

Het lijkt er dus op dat Rutte II gaat eindigen zoals het begon: met een flink pakket aan lastenverzwaringen die het leven voor de burger alleen maar duurder maken. Er moeten immers nog voldoende socialistische herverdelingsplannetjes gefinancierd worden, nietwaar? Het is dan ook typisch beleid dat je kan verwachten van een partij als de PvdA. Maar dat de VVD zich onder Rutte II vijf jaar lang ingezet heeft voor het immer aanpakken van de burger door de ene na de andere lastenverzwaring door te voeren, dat is echt beneden ieder denkbaar peil.

En het ergste is dat na Rutte II nu Rutte III in de steigers staat. Ga er dus maar vanuit dat u de komende jaren nog niet klaar bent met het ophoesten van geld dat u na belastingverhoging op belastingverhoging in steeds grotere sommen blijft overmaken richting Den Haag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Peter Selie

  Ach zo heb ik het nog niet bekeken, Nederland een voortrekkersrol in migratie, de financiering hiervan moet toch uit de lengte of de breedte komen. Je bent wat je stemt, drink de komende 4 jaar de gifbeker leeg.

  1. hans-e-pans

   Een variant hierop is, “je krijgt waarop je stemt”.

   Misschien ook wel, “je krijgt waar je recht op hebt”.

   1. Peter Selie

    Ja die snijden ook hout hans-e-pans.

 2. Ngatimoto

  Maar dit weten we toch al decennia? Het gaat regeringen niet om milieu, niet om gezondheid(roken) maar om de centjes die het allemaal kan opbrengen.
  LPG is sinds jaar en dag de meest schone brandstof maar rijden op LPG wordt ZWAAR gestraft. Zo gaat het met energie ook. Het land komt steeds meer onder zonnepanelen te liggen. Zelf heb ik er zes op het dak. Hoef bijna of helemaal geen stroomkosten te betalen. Dit doet zeer bij de energieleverancier en nog meer bij het min. v. financieën.
  Dus wat doet men? De transportkosten gaan omhoog en de belastingen op het product.
  Binnen vijf jaar wordt iedereen met zonnepanelen gezien als ZZP er en moet overeenkomstig in de buidel tasten.

 3. Marius Feenstra

  Geen nieuws, we gaan Duitsland achterna, velen malen voor gewaarschuwd op http://www.climategate.nl. Echter Nederlanders geloven in sprookjes en die worden steeds duurder.

  1. Thjum

   Het blijft verbazingwekkend dat er nog steeds mensen zijn die de wetenschappelijke feiten over klimaatverandering botweg blijven ontkennen.
   https://rationalwiki.org/wiki/Climategate

   1. Ni28

    Dopper, ga eens buiten spelen! Niemand wacht op je statistiekjes.

    1. Guus Geluk

     Je bent weer aan het trollen, beste Ni28. Dat valt me tegen van je.

     1. corfo

      @ Guus G.
      Wél graag inhoudelijk reageren Guusje, wat je nú doet slaat nergens op en staat ook een beetje kinderlijk !

     2. Thjum

      Ni28 komt hier uitsluitend om te trollen; daar is geen kruid tegen gewassen.

    2. glazenbol

     Waar moet deze hersenloze forumtrol zich anders aan vastklampen, zoals men weet hebben hersenlozen zelf niet de geestelijk capaciteitenn zelf na te denken over zaken dus moeten ze zich wel vastklampen aan (gemanipuleerde) statistiekjes, rapportjes en andere, veelal van overheidswege vertsrekte propagande

   2. HW

    Doppertje, een vraagje.
    Als het klimaat volgens jou voor onze regering zo belangrijk is, waarom gaan de baten dan naar de algemene middelen en niet naar milieumaatregelen.

    Wij moeten straks weer gaan betalen voor de windparken, terwijl energiebelasting al sinds 2002 wordt opgelegd. Als men dit geld had geïnvesteerd in milieu waren we al veel verder geweest.

    Of is dit hoofdzakelijk om het ambtenarenbestel in stand te houden en te kunnen betalen.

   3. h_keur

    Het is verbazingwekkend, waar natuurwetenschappers op vele deelgebieden vele antwoorden hebben gevonden en gelijk nog meerdere vragen niet beantwoord zien en dat over vele eeuwen, daar heeft een vrij nieuwe discipline, de klimatoloog, opeens alle antwoorden gevonden en dat ook nog eens over alle deelgebieden.
    Mijn vraag aan u is: wat is het nut, als u hebt leren lezen en schrijven, maar het nadenken alleen maar aan anderen over laat.

 4. Bes Tolen

  Het enige programmapunt van een Nederlandse regering zou moeten zijn: de immigratie dadelijk naar nul. ”Illegalen het land uit” kan er bij en ladingen asielzoekers kunnen inmiddels terug naar eigen land. De rest van het beleid is dan tussentijds goed in te vullen. Lange kabinetsformatie is dan overbodig. Overigens komt het me voor dat de onderhandelaars speciale bedoelingen hebben met de lange periode. In de eerste plaats om zo weinig mogelijk verantwoording te hoeven af te leggen of te wel voor het volk te verhullen wat er gebeurt. Zo houdt het kabinet het langer vol.

  1. Thjum

   De merkwaardige neiging om alle problemen in Nederland te verklaren uit de geringe instroom van immigranten blijft verbazen.

   1. poldi

    @Thjum, je vergeet één belangrijk ding en dat ondanks de nu geringe instroom van “vluchtelingen”, Nederland al boordevol zit met ingestroomde overwegend islamitische “vluchtelingen”.
    Die zijn laag zijn opgeleid, hoge kinderaantal, decennialang aan de bijstand, gratis zorg, gratis woonruimte enz enz en een factor van betekenis zijn in de toenemende voortwoekerende islamisering.

    1. Thjum

     Nederland zit helemaal niet boordevol met moslims, dat is een fantasie. Als je even de moeite zou nemen de cijfers van het CBS te raadplegen zou je kunnen zien hoe dwaas je opmerking is.
     https://nos.nl/artikel/2163084-het-aantal-moslims-stijgt-maar-met-hoeveel.html

     1. IJscoman

      De term ‘boordevol’ is misschien wat zwaar aangezet, feit blijft dat vrijwel alle immigranten en allochtonen een onevenredig zware druk leggen op bijstand, zorg en woonruimte.

     2. Feit

      Vervang het woord boordevol met stedenvol, Kafir Domper, dan begrijp je het misschien.

 5. poison

  De inkomstenbelasting omlaag werd vorige week nog geroepen, dus alweer een sigaar uit eigen doos want de energierekening word zwaarder belast, de huren stijgen, peperdure zorgverzekering, gemeentelijke belastingen zullen ook wel stijgen, het lage BTW tarief gaat ook omhoog. Zo is het in Nederland, het beetje wat je hier krijgt word dubbel en dik terug gehaald. Droog brood vreten voor velen in ons rijke Nederland.

  1. Kodi

   We gaan er dus weer op achteruit. Deze regering in formatie liegt. En zo zie je maar: Je krijgt wat je stemt.

   1. corfo

    @ Kodi.
    De “bekwame bestuurder” Rutte heeft niet voor niks de naam Pinokkio !!! Wij worden doorlopend bedrogen door die figuur die nog steeds durft vol te houden dat NL een “rijk” landje zou zijn, niets is minder waar; de man hangt van leugens en bedrog aan elkaar, hij is niet zomaar directeur geworden van de fa. List & Bedrog te den Haag !
    Als NL écht zo “rijk” zou zijn, hoefden de belastingen niet doorlopend verhoogd te worden; mede het gevolg van het lidmaatschap van de EU met z’n duizenden graaiers.

    1. Blue monday

     Ik geef u even een paar cijfers…snap totaal niet hoe dat kan in 1 jaartje tijd.
     gaat niet over een paar euro….

     2017:
     Inkomsten belastingen 148,4 miljard
     2018
     Inkomsten belastingen 170,3 miljard

     De uitgaven overigens stijgen bijna net zo hard, ondanks alle bezuinigingen.

     Wie snapt het nog?

 6. Punt50

  Dit is al tijden aan de gang. Telkens als de burger zuiniger gaat doen komt het zuur als beloning. Het komt omdat de roverheid de ruif toch vol moet krijgen. Apple komt weg met een lastendruk van 4%, daarvoor moet Jan Modaal bloeden snapt u wel?

 7. trampoline

  Het is heel simpel in de ogen van onze Roverheid; bezuinigen op energiegebruik levert minder belasting op voor onze Roverheid.
  Omdat er toch tenminste dezelfde belasting moet binnenkomen wordt het tarief verhoogd en dat leidt per saldo tot meer belasting.
  Alleen degenen die veel geïsoleerd hebben en dus minder gebruiken, gaan er niet op achteruit; iedereen die gewoon gebruikt, compenseert dus het verlies aan belasting door isoleerders.
  Het doel is om je te dwingen om te isoleren en zo krijgen Groen Links en D66 hun zin zonder dat VVD en CDA daar op worden aangekeken.

 8. fusilier

  Subsidie op zonnepanelen. Led lampen. Groene stroom. Is gewoon volksverlakkerij.

  1. Nog1

   @ fusilier

   Ik heb zonnepanelen, nooit subsidie gekregen en verdien geld aan mijn stroomrekening ipv dat deze geld kost. Waar zit de volksverlakkerij?

   Iedereen die kan rekenen en niet uit ideologie moderne technologie verkettert zou hetzelfde doen

   1. IJscoman

    Misschien bedoelt fusilier windenergie. Op iedere x-tal windmolens moet een zwaar vervuilende kolencentrale worden bijgebouwd om de stilstand door windstilte of storingen op te kunnen vangen. In dat geval is het pronken door de overheid met ‘groene energie’ grotendeels bedoeld voor de bühne.

 9. Gerben

  Volgende keer als je je weer eens ergert aan al die windmolens die ons landschap verpesten, weet je waar je geld blijft.

 10. HaZ

  Waarom denkt men dat er mondjesmaat nu over de onderhandelingen gelekt wordt, dat is dus echt geen toeval. Eerst een plus en vervolgens vele minnetjes, heel subtiel.
  +10 min 10 x 1 =……..Juist !

 11. Ni28

  Het is de vicieuze cirkel. Hoe minder energie je verbruikt hoe minder de winsten en dus belasting die binnen komt. Dan moet het duurder worden. Als je meer verbruikt dan wordt het ook duurder want er ontstaat zogenaamd een tekort. Met Rutte weet je dat het alleen maar een kant op moet. Niemand gaat op achteruit volgend jaar? Onzin, vooral de ouderen zulen het weer merken. Die blijven wat inkomsten betreft op nullijn of gaan er op weer achteruit. En daar komen alle prijsverhogingen bij dus is er maar een richting mogelijk, achteruit. Zolang deze VVD-socialist aan de roer blijft kan het alleen maar slecht gaan in deze gave land.

  1. Guus Geluk

   Het komische is dat een ieder Rutte in een bepaald vakje probeert te plaatsen. Een socialist, sociaaldemocraat, eurofiele linksliberaal, NSB-er, of, en dit is wel de meest bonte, een “zwartekousenliberaal” (dixit Pechtold).

   Ik hou het maar gewoon op progressieve VVD-er. In elk geval progressiever dan Bolkestein, met een meer conservatieve verkiezingscampagne dan Nijpels.

   1. Thjum

    De man heeft weinig politieke of ideologische kleur. Ik zie hem veeleer als een briljante bestuurlijke manager. We mogen in onze handjes knijpen met zo’n premier.

 12. fusilier

  G.G het maakt mij allemaal niks uit, hoe hoog jij van de toren roept hoe goed jouw vriend Rutte wel niet is . Hij is een gladde prater, en gaat alleen maar voor de winst van het bedrijfsleven, en past precies in het straatje van Merkel en de E.U. De idenditeit van de Nederlander interresseert hem geen ene moer.

  1. Guus Geluk

   Dus nu is hij weer een eurofiele kapitalist? Ik dacht dat hij werd neergezet als een socialist.

   Rutte is kennelijk een veelkoppig monster.

 13. joost2

  Het is mij duidelijk geworden dat de VVD een kleffe, achterbakse club is geworden met een duidelijk ongezonde hierarchie van de leiding. Je moet figuren als Rutte, Zijlstra niet tegenspreken, want dan ben je gezien. Die hebben er ook voor gezorgd, dat er een aantal verklikkers in de kamer zitten die hun fractiegenoten controleren.
  Tegenspraak dulden de arrogante leiders niet.
  Raar sfeertje heerst daar. Macht, arrogantie en weinig empathy.
  Daarom het volgende als bewijs. daarvan
  Ik ben geen fan van het Algemeen Dagblad, vanwege hun vaak linkse voorkeur.
  Vanmorgen werd ik echter blij verrast toen ik het artikel las van 2 onderzoek journalisten van het AD, die het boekje van oud VVD kamerlid mevrouw Berckmoes wel goed hadden bestudeerd. Ik geeft U in overweging dit artikel eens goed te lezen.
  Zo ook het artikel in die krant van Ozcan Akyol, over de arrogante houding van ( ex minister hoop ik ) die barbi pop Hennis. Die volkomen door mand is gevallen als zijnde volstrekt compleet incompetent.

  In de 2e kamer namens de VVD zit ene mevrouw B.Visser. Ik adviseer nieuwe kamerleden voor haar uit te kijken. Zo’n verraders typetje.
  Zo siste naar zij naar nieuwe kamerleden: ” uitkijken daar is een journalist`’ !!
  Mevrouw Visser is dus die aanjager van een angstcultuur onder de mensen die ons moeten besturen.
  Het resultaat is dat b,.v. de arrogante pluche zitster Hennis minister kon worden, maar de controle over het hele ministerie van defensie verloor.

  Zo’n mensje als Barbara Visser ~( geboren in Joegoslavie ) is eigenlijk ongeschikt om ons te besturen.
  De altijd liegende, bagatelliserende en schijnheilig glimlachende Rutte, zou eens wat meer mensen met een open vizier om zich heen moeten verzamelen en klikkers zoals Visser op moeten ruimen.

  De VVD is thans een kleffe, arrogante kliek.

  1. corfo

   @ joost2.
   Goed stuk !
   En dán te bedenken dat diverse in het stuk genoemde personages als “bekwame bestuurders” worden gekenmerkt door enkele reaguurders.
   Volgens hen, die reaguurders dus, zult u wel een volkomen foute bron geciteerd hebben.

   1. Blue monday

    De beschrijving over de VVD kan ik me geheel in vinden.

    De club is dan ook echt door en door verrot.

    Rutte begon als leider bij de VVD met een peiling van 11 zetels voor de VVD, hij heeft voor een enorm sterk fundament gezorgd als redelijke middenpartij en nog even….3 jaartjes dan gaat Mark stoppen en stort die hele corrupte en ritselende club als een kaartenhuis in elkaar, het CDA en de PvdA achterna.

    Uiteindelijk laat Rutte niks constructiefs achter en zijn we hem net zo snel vergeten als Balkenende en Samsom.

 14. Nog1

  Tja…ik heb zonnepanelen ed en maak meer energie dan ik gebruik. Ik ga er door deze maatregel op vooruit.

  Om maar aan te geven dat dit soort gemiddelde bedragen voor niemand klopt omdat bijna niemand precies gemiddeld is.

  Het volgende kabinet wil hier nog veel verder in gaan; verlaging van inkomstenbelasting in ruil.voor een verhoging van de btw en energiebelasting.

 15. Bes Tolen

  De massa immigratie is misdadig tegenover de bevolking. Terreur en dat geeft aan dat we door lieden, die de uiterst kwade gevolgen van massa immigratie niet zien, bepaald geen betere wereld kunnen verwachten. Wij dus, uit de oorspronkelijke bevolking en die zich daarmee verbonden voelen.

  1. Nog1

   @ bes

   Ik geloof dat je deze reactie per ongeluk onder het verkeerde artikel hebt geplaatst. Het gaat hier over de verhoging van de energierekening. Dit als het gevolg van een verminderd verbruik.

   1. Blue monday

    Ik denk dat Bes T. het zeer voor de hand liggende verband maakt tussen
    een STROOM aan vreemdelingen en de kabeltjes die dan niet meer verbonden zijn ofzo….

 16. Bes Tolen

  Nog1. U hebt wel gelijk. Mijn reactie is naar hier verschoven.
  Die verhoging voor de energierekening is overigens ook een netto inkomensnivellerende maatregel. Rutte met zijn koloniale gedragslijn, slaat twee vliegen in één klap: hij ziet wel in dat zoveel meer mensen van buiten zijn kolonie betekent, dat ze hutje mutje op elkaar moet komen te wonen. Zijn droom hier een sovjetparadijs te scheppen met concentratie van de bevolking in grote steden komt steeds meer naderbij. De appartementencomplexen met de beruchte vierkante blokkendozen in het Oostblok als voorbeeld, die hier met een paar jaar gebouwd zullen worden, zullen de waardering van de Bijlmer bepaald niet overtreffen.

 17. Babaji538

  “Er zijn mensen die werken en er zijn mensen,
  die nìet werken!”
  – Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.