2017 was het jaar van Thierry Baudet. Daarom: zijn vijf meest kenmerkende momenten tot nu toe

Het is lastig voor te stellen, maar slechts een jaar geleden had vrijwel niemand nog van de naam ‘Thierry Baudet’ gehoord.

Sinds hij zijn denktank Forum voor Democratie begin dit jaar omtoverde tot politieke partij, is zijn bekendheid én populariteit razendsnel gestegen. Een terugblik op 2017 zou dan ook niet compleet zijn zonder dat we bij De Dagelijkse Standaard nog even terugkijken naar dié momenten die zo typisch voor Baudet zijn. Momenten die hij maakte, maar die hem ook gemaakt hebben tot wie hij is.

1) Maart – Forum voor Democratie in de Tweede Kamer

Na maandenlang campagnevoeren op geweldige wijze – Forum voor Democratie wist onder andere via social media een enorm publiek aan te spreken – was het 14 maart dan eindelijk zover: de kiezer kon zich uitspreken over wat te doen met de oude partijen, en wat te doen met de nieuwe. Voor sommige partijen werd het een domper: de PvdA leed een historische nederlaag, en ook VoorNederland van Jan Roos moest een enorme teleurstelling incasseren: ze kregen nog niet één zeteltje. FvD echter mocht met twee man – Baudet en Hiddema natuurlijk – de Kamer in. En dat werd natuurlijk uitbundig gevierd bij de verkiezingsbijeenkomst, waar Baudet zich optimistisch maar ook zeer realistisch toonde: “De campagne is over, maar nu begint het pas echt!” Hij had niet dichterbij de waarheid kunnen zitten.

2) September – De Thierry Challenge

We springen meteen van maart door naar de zomer. Want nee, er gebeurde niet bar veel in Den Haag in de maanden daartussen. Tot twee maal toe mislukte de onderhandelingen over een coalitie met GroenLinks, en stond Mark Rutte met lege handen. Toen het inmiddels erop begon te lijken dat we richting Belgische toestanden gingen, besloot Baudet op zijn eigen manier te laten zien dat Nederland weinig geduld meer had met de trage onderhandelingen: met de Thierry Challenge. Het was simpel. Thierry – en iedereen die wilde – zou zijn baard laten staan tot het nieuwe kabinet op het bordes stond. En dat leverde een aardig stevige bos op uiteindelijk: “Als de formatie zo doorgaat kan ik binnenkort voor Sinterklaas spelenwaren zijn woorden begin september. Tot Pakjesavond hoefde hij gelukkig niet te wachten, maar het duurde nog zeker een maand tot het ding er dan eindelijk vanaf kon. Tot opluchting van Hiddema.

3) September – Linkse haat & rechtse liefde

We blijven nog even in september hangen, want in die maand gebeurde er veel in het leven van de Forum-voorman. Helaas was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Sterker nog: het was eerder de geur van braaksel en andere ongure mengseltjes die Thierry door zijn brievenbus kreeg. Bij de walgelijke aanval op zijn huis werd niet alleen die rotzooi achtergelaten, maar bekladden feministische anarchisten zijn voordeur en trap ook nog eens met witte verf. Een bizarre aanval op een democratisch gekozen volksvertegenwoordiger, waarbij het meer dan logisch was geweest als Baudet meteen woedend in de aanval was gegaan. Maar nee: dat zou niet des Baudets zijn. In plaats daarvan verontschuldigde hij zich richting zijn bovenbuurvrouw voor de overlast door haar een zeker niet zuinige bos bloemen aan te bieden. Mijn collega Tim Engelbart beschreef deze paradox destijds al perfect: “Gehaat door feministen, maar toch een gentleman”.

4) Oktober – Verkleedpartijtjes in de Kamer

Het is oktober als de positie van minister Hennis steeds onhoudbaarder begint te worden om het schandaal rondom Mali en de twee militairen die daar omkwamen door ondeugdelijk materieel. Al snel bleek dat dit geen geïsoleerd incident was: Baudet kwam aanzetten met vele verhalen van militairen die zich genoodzaakt zien om zelf – en op eigen kosten – maar een uitrusting te kopen, omdat wat zij meekrijgen van Defensie allesbehalve deugt en simpelweg levensgevaarlijk is. Omdat dat te demonstreren kwam Thierry in een heus militair tenue het Kamerdebat in, wat hem – hoe kan het ook anders – aardig wat kritiek opleverde van andere partijen. De mensen waar dit om gaat – militairen dus – steunden hem echter van harte. En Hennis wist ook wel hoe laat het is: ze stapte dezelfde dag nog op.

5) November – Haatdocenten prachtig aangepakt

Thierry Baudet heeft vele vijanden in Den Haag, maar ook daarbuiten kan zijn frisse, realistische kijk op veel haat van linkse medemensen rekenen. Zo ook van een “extreemlinkse haatdocent”, zoals Baudet hem zelf noemde. Deze leraar gaf zijn leerlingen de opdracht mee naar huis om iets te schrijven over de opkomst van Forum voor Democratie. Op zich hartstikke leuk natuurlijk, maar helaas was de boel niet al te neutraal geformuleerd: volgens deze man is Baudet voorstander van een “Nederland waarin slechts enkele witte mannen de macht hebben”, wat wel aangeeft dat hij zelfs wel eens stevig bijgespijkerd kan worden. Als er namelijk één partij is die zich verzet tegen de concentratie van macht bij een stel mensen – of ze nu wit en/of man zijn of niet, het zogenaamde partijkartel natuurlijk – is het wel Forum voor Democratie. Net als in september had Baudet enkel boos kunnen reageren, maar niets van dat alles: hij bood juist aan om op de school langs te komen om in gesprek te gaan over waar hij voor staat.

Gek genoeg denk ik niet dat dat er ooit van gaat komen. Maar wat wél zeker is, is dat we ook volgend jaar nog een hele hoop van Baudet en zijn partij zullen horen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. poldi

  Off topic.
  ———-
  De Kerstboom ontbreekt in de kersttoespraak van de koning.
  Vermoedelijk niet halal genoeg want wij mogen de moslims niet voor het gevoelige hoofd stoten.
  Volgend jaar geen Kersttoespraak meer, maar seizoens- of feestdagentoespraak?
  En wie weet in de nabije toekomst de koning met een moslimbaard en gehuld in een djellaba.

  Ik kan het de koning niet kwalijk nemen want alles wat hij zegt in voorgekauwd door onze meest leugenachtige en lafghartige premier van Nederland.
  Who cares? Inhoudsloos en totaal irrelevant.

  1. DolleDries

   Mooi gedicht op Geen Stijl.

   Beste Majesteit
   Ik heb met verbazing geluisterd naar uw kersttoespraak
   Heel mooi hoor, dat oproepen tot vrede
   Maar ik miste wel het een en ander in uw rede.
   Ik miste de passie voor volk en vaderland
   Waar uw geslacht altijd zo voor is geprezen
   Ik mis het medeleven met Nederlanders in eigen land
   Heeft iemand u daar al op gewezen?!
   Dat Europees verhaal, is dat dan niet iets dat u spijt?
   Of vindt u het wel prima, dat afgeven van soevereiniteit
   Voor veel Nederlanders is dat iets dat ze van u niet graag horen
   Ooit heeft u namelijk trouw aan de grondwet en uw volk gezworen!
   Ook had u wel wat landgenoten kunnen bedanken
   Voor alles wat zij vrijwillig voor hun medemensen doen
   Ik hoorde u ook geen schande spreken over de voedselbanken,
   Dus bespaar ons voortaan die huichelachtige preken.
   Ik miste het medeleven met de ouderen in dit land
   Die worden weggezet als uitgerangeerde mensen
   Die bijna niet meer rondkomen met hun geld
   Voor die groep had u geen goede wensen.
   Dus beste Majesteit
   Sla volgend jaar gerust uw kersttoespraak een keertje over
   Want het medeleven met uw volk
   Dat slechte tijden en onzekerheid wacht
   Is op z’n zachtst gezegd een beetje pover!
   Door:
   Willemientje

   1. trampoline

    Trots zijn op je nederlanderschap wordt door links gezien als racisme en narionalisme.
    WA kijkt wel uit om zijn vingers te branden want dat is een stuk veiliger in onze policor dictatuur

   2. penis aqua di rosa

    Ook even off-topic Zoals bovenstaand.
    Ik stem al jaren niet meer af op deze no nonsense verhaaltjes voorlezerij.
    Het blijft nog steeds makkelijk praten met:
    24/7 persoonlijke bewaking voor het hele gezin, huis en haard.
    Een overdadige vergoeding voor wat hij/zij doen.
    Straks een groot paleis geheel gerenoveerd en opnieuw ingericht op kosten van de belastingbetaler.
    Een dochter die zakgeld krijgt à 1,5 miljoen per jaar van de belastingbetalers.
    Een nieuw vliegtuig en op kosten van de belastingbetaler hiermee de wereld rond.
    Nooit hoeven zoeken naar een betaalbare vakantie, nl meerdere vakantiehuizen tot hun beschikking.
    Zelf geen AZC in hun nabijheid of buren met die vreemde/kwaadaardige ideologie.
    Erf- en schenkingsrecht geldt niet voor hem/hen.
    Moet ik nog even doorgaan???
    Dus praatjes vullen geen gaatjes, ik houd in ieder geval mijn eigen broek op en smacht naar echt leiderschap van mijn eens zo mooie Nederland.

  2. Guus Geluk

   De kersttoespraak wordt geschreven door koning Willem-Alexander, niet door het kabinet.

   Je bron zit fout.

   1. Zout

    @Guus: Hoe weet jij dat?

    1. Guus Geluk

     Da’s algemeen bekend.

 2. Two Ravens Black Kettle

  De opkomst van Thierry is een zegen.
  Samen met de PVV halen ze nu 20% van de stemmen (bij de vorige verkiezingen was het nipt 15%)
  80% blijft op het kartel stemmen (daarom beschouw ik deze corrupte kaasmonarchie als een wingewest van de EUSSR/Kalief en is de toekomst hopeloos maar toch, iig. 5% mensen zijn ietsjes meer wakker geworden en dat is een hele prestatie in dit mentaal dwergenland waarop virtue signalling de hoofdprijs en de waarheid vertellen de doodstraf staat (soms letterlijk)

  1. DolleDries

   Ik denk dat het minder is dan 80%
   Ik zie SPG en SP niet echt tot kartel.

   1. Two Ravens Black Kettle

    De SP doet net of ie eurokritisch is maar stemt altijd braaf mee en wil net als het Kartel de Ottomaanse overheersing.
    Hun Gastarbeid en kapitaal (een uitstekend rapport) uit begin jaren ’80 is net zo’n ondergezeken kroonjuweel als alle kroonjuwelen die door de corrupte Vuns en Armeense genocide omarmer Alexander ‘stofje in ’t brein’ Pechtold en zelfingenomen Frau Merkel-blinde-darm in de EUSSR-Gutmensch-Marianen Trog zijn afgezonken.
    DE SGP kroop met het vorige kabinet in de bedstede. Maar oké, laten we de SGP er desondanks bij stoppen (ook de eveneens uitgesloten en tandeloze 50Plus is op de meeste standpunten nog niet zo verkeerd)
    Dan krijg je bijna 25%.
    Iets beter maar de cijfers zijn nog steeds desolaat somber,
    In Nederland hangt het Slachtofferschaap onversneden nihilisme aan.
    Kindermishandeling op nationale schaal.
    Wat de ouders mochten mag hun kroost niet meer.
    De Ouders kozen voor 1984 en hun nageslacht mag HUN wrange vruchten plukken.
    Vandaar dat universiteiten van bakens van verlichting zijn verworden tot mentale Dor-Fabrieken waar op grote schaal schapen en lemmingen wordt gefabriceerd.
    Ideologie fabrieken
    Allemaal 1 gedachte, 1 waarheid, 1 grijze amorfe massa, robotten
    Zou er ooit een meer egoistische zieltogende miezerige generatie zijn geweest dan de huidige generatie Kaaskop ?

    1. Guus Geluk

     De socialisten zijn eurokritisch, zoals Labour in het VK eurokritisch is.

     Iets met kapitalisme.

 3. Code134

  Baudet heeft de mazzel dat de PVV aan het inzakken is. Verder acht ik zijn electorale mogelijkheden beperkt: veel lawaai maar op de verkiezingsdag in het beste geval slechts een oppositiepartij.

  1. Zout

   VVD, CDA en D’66 zakken inderdaad in. PvdA was al een pudding. Zoals Thierry zelf al heeft gezegd, CDA & VVD zijn de grootste concurrenten. Thierry verwacht dat FVD 30+ zetels haalt en hij wil graag in een coalitie met de PVV.

   Alles wijst erop dat dit gaat lukken. Laat de huidige coalitie nog maar even modderen, daardoor kan FVD de hele toko leegzuigen en dan kan de nieuwe politiek eindelijk van start.

  2. DolleDries

   https://www.ipsos.com/nl-nl/politieke-barometer-week-51 , zes dagen geleden
   PVV van 20 naar 12 -2
   FVD van 2 naar 11 +9
   Van welk partij zouden toch de andere 7 zetels vandaan komen.

   Nu kom jij natuurlijk met de hond. Maar die is totaal onbetrouwbaar Code maar dat weet jij ook wel oude rakker.

   1. DolleDries

    PVV van 20 naar 18 natuurlijk

    1. Zout

     Thierry Baudet zegt zelf dat vooral de VVD en het CDA zijn grote concurrenten zijn. Kijk zelf maar op 1:53 min.

     https://www.powned.tv/artikel/fvd-groter-dan-de-pvv

     Vervolgens zegt hij, volkomen terecht, dat hij samen met de PVV een coalitie wil aangaan en hij wenst hen het beste waarna hij besluit met de wens dat FVD uiteindelijk 30 zetels of meer haalt. Ik vind het briljant want het gaat lukken.

     1. Heinz

      Is dat niet een beetje zout, Zout ? 30 zetels…..misschien met sjoemel software.

    2. Heinz

     Het gaat ook allemaal een beetje te snel, Dries? Een ding moet ik Wilders nageven..Trump benoemt zijn schooonzoon tot adviseur, dat zou Wilders nooit doen.

   2. Code134

    Ook al zou de PVV volledig inzakken en Baudet 40 zetels zou behalen, dan is dat politiek niet zo relevant. Wanneer gaan onze rechtspopulisten dat nu eens begrijpen?

    De meerderheid van de Nederlanders is tevreden met de huidige regering en het huidige beleid. Dat is ze al een eeuw en dat zal ze de komende eeuw ook zijn. Er is een een vaste groep kiezers die boos en ontevreden is, het leven niet lekker op orde heeft, lager opgeleid is en sociaal-economisch onder aan de ladder staat maar dat is in een zeer welvarend en veilig land als Nederland nooit meer dan een derde van het electoraat. Het maakt veel lawaai, de media geven ze veel aandacht maar politiek gaat het op de keper beschouwd helemaal nergens over.

    1. trampoline

     Ik ben zo klaar met onze nepdemocratie dat ik eigenlijk helemaal niet meer wilde stemmen. Toen kwam FvD en ben ik lid geworden en daar heb ik geen spijt van. ik beschouw Baudet als de verpersoonlijking van mijn gevoelens en gedachten.
     Natuurlijk probeert de rest van de polici een gevaarlijke nieuwkomer te demoniseren. Dat is eerder zo gegaan met de moord op Fortuyn als resultaat. Veel krokodillentranen en een nepveroordeling; volkert had chantagemateriaal.

     Of Baudet zijn en mijn dromen waarmaakt weet ik niet; de rest van onze huichelaars zal alles uit de kast halen om hem monddood te maken. ik op mijn beurt zal alles proberen on de leugens van het kartel onder uit te halen.

     Dat zijn mijn wensen voor 2018

     1. Two Ravens Black Kettle

      Goed zo !

      Op gemeentelijk niveau stem ik niet meer (kan niet op Thierry of ome Geert stemmen en de Leefbare partij staat links van de PvdA) en dus kan ik alleen maar Kartel stemmen.
      Doe ik niet
      Ik weiger me nog langer als een lichtekooi te behandelen.

      Op landelijk niveau is het logischerwijs good ‘le Marti B.
      Maar gun Thierry de vetste goudpotten aan de regenboog.

      Echter wil er iets veranderen in dit pathologisch ziek land dan moeten ome Geert en Thierry tesamen minimaal 50 zetels halen (en dan zullen ze nog uitgesloten worden en zal de moreel failliete Fake News-MSM eensgezind (ALTIJD eensgezind (*)) gillen dat het goed is want met democratie moeten ‘gewone’ mensen zich eigenlijk niet bemoeien)

      (*)
      Saillant detail.
      In onze Orwelliaanse samenleving is de definitie van veelkleurigheid en diversiteit (zoals gehanteerd door de MSM) ; eensgezind, eenvormig, gelijkgeschakeld, met alle neuzen exact dezelfde kant op, 1000 journalisten 1 pathologische gedachte.

      Veelkleurigheid volgens de Gutmensch en zijn/haar/o nee tegenwoordig moet je iets zeggen -MSM
      Mensen met een kleur die hetzelfde denken – positieve democratie, aanschuiven bij elk Beter Mensch programma
      Mensen met een kleur die niet de PC-bijbel onderschrijven – nestbevuilers, uncle Toms, exorcisme, excommunicatie

      Vandaar dat het vak van journalisme (net als de academische wereld en OM/politie top) volledig en van kont tot huig gezuiverd is van dissidenten.

      We zijn een doodsaai land van inteeltrobotten waar het ‘punk’ is om geen millimeter af te wijken van wat de Gedanken-Gestapo hen opdraagt.
      Een legbatterij-kip heeft meer karakter, diepte, originaliteit en historisch besef dan de gemiddelde Kaaskop.
      (De vrijwillige Lobotomie-aficionado’s D’66’rs, de laagste vorm van menselijk leven, voorop)

    2. Feit

     Hahaha, trollibolly…

     Hier schijt je een dikke!

    3. Feit

     Langzaam sluit het net om die linkse landverraders.

     Ze krijgen het een beetje benauwd.

 4. denk eens na

  Baudet gaat iedereen nog meer verbazen, de burger is het zat .

  1. Zout

   Klopt, FVD gaat 30+ zetels halen en samen met de PVV gaan ze de bezem door Den Haag halen.

   https://www.powned.tv/artikel/fvd-groter-dan-de-pvv

   1. denk eens na

    fvd 35- pvv 18-vvd 17 -50 plus 5 – sgp 3 samen 78

  1. Fortiori

   Pas op ! Het aanklikken van een link in een bericht kan gevaarlijk zijn. Je hebt zo een virus binnen. Er zijn fora waar het niet is toegestaan.

   1. DolleDries

    Volgens mij is met jou het virus al binnen bij DDS.

    1. denk eens na

     Het linkse virus bedoel je, zeer kwaadaardig .

 5. DolleDries

  Bergrijp ik nu dat meer mensen naar Boer zoekt Vrouw kijken dan naar de toespraak van Willie.

  1. corfo

   @ DolleDries.
   Dat heb je goed begrepen.
   Het was trouwens geen Kersttoespraak want er was géén Kerstboom te zien; was gedaan om de in NL parasiterende islamieten niet boos te maken !
   De koning had géén nieuws, het enige opvallen dat hij zei vond ik : “Reageert u toch alstublieft niet op nep-nieuws, ik sta hier wel te lullen, maar ik ben helemaal uw koning niet hahaha ! Ik ben uw nep-koning “!
   Verder kletste hij nog wat over linkse prullaria maar de juiste woorden zijn me ontgaan, linkse prullaria is volkomen onbelangrijk.

   1. DolleDries

    Het eerst opruiende nepnieuws is er al

    De Britse marine heeft de afgelopen
    dagen twee Russische oorlogsbodems bij
    hun doortocht over de Noordzee scherp
    in de gaten gehouden.Daarbij werden een
    helikopter,een patrouilleschip en een
    fregat ingezet.

    Het Russische oorlogsschip Admiraal
    Gorsjkov verlaat vermoedelijk vandaag
    de Noordzee.De NAVO,en speciaal de
    Britten,vrezen dat de Russische marine
    uit is op sabotage van internetkabels
    op de zeebodem tussen Europa en de VS.

    Volgens een hoge Britse officier brengt
    beschadiging van de kabels onmiddellijk
    grote schade aan de economie toe.NAVO-
    chef Stoltenberg beaamde dat zaterdag.

 6. Tjeempie80

  Fluimpje Baudet gaat het niet redden. Zonder ballen kom je namelijk nergens.

  Hahaha.

  1. Zout

   Ik ben wel blij dat Thierry meeleest:

   @thierrybaudet: Dagelijkse Standaard @DDStandaard 6 u6 uur geleden
   2017 was het jaar van Thierry Baudet. Daarom: zijn vijf meest kenmerkende momenten tot nu toe

 7. Gerlos

  Kan iemand mij vertellen wat Thierryy Baudet dit jaar heeft bereikt in de politiek, ja mooie uitspraken maar ik wil ook daden zien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.