Komt er oorlog? Israël bereidt zich voor op wraak van Syrië

Twee militaire vliegvelden van Bashar al-Assad zijn gebombardeerd. Israël denkt dat de dictator wraak gaat nemen.

Het Syrische regime van Bashar al-Assad — feitelijk een enorme nerd, maar hij kreeg de functie als dictator omdat zijn vader wél charisma had en erin geslaagd was om de macht in zijn land te grijpen — heeft toegegeven dat twee militaire vliegvelden onder vuur zijn genomen met raketten. Het gaat om Al-Shayrat en Domyer.

Afbeelding via de New York Times.
Afbeelding via de New York Times.

Hier beelden waarop je duidelijk kunt zien dat Al-Shayrat flink aangepakt is:

northwest-shayrat-after

Deze afbeelding werd vrijgegeven door het Pentagon:

pentagon-handout

 

Het is dus niet zo dat we niet al wisten dat deze vliegvelden het haasje waren, maar Assads regime had dat nog niet publiekelijk toegegeven. Nu wel.

Door die aanval zint Assad natuurlijk op wraak. In welke vorm? Nou, Israël houdt ernstig rekening met vergeldingsacties van het Syrische Leger. Dat bericht Hadi Albahra:

Dat zou mogelijk voor grote problemen zorgen. Syrië wordt immers gesteund door Rusland én Iran. Een aanval van Assad op Israël kan dan ook gezien worden als een aanval van Syrië, Iran én Rusland. Dat triggert dan weer een respons van het Westen… en zo heb je in één keer chaos.

Het goede nieuws? Hoewel Iran ongetwijfeld staat te springen om oorlog met Israël geldt dat absoluut niet voor Rusland. Poetin en Netanyahu kunnen prima met elkaar door één deur. De Rus zal die relatie niet op het spel willen zetten voor Assad; toch bepaald niet de bondgenoot die Rusland het meeste voordeel oplevert. Om het zachtjes uit te drukken.

En als dat wel gebeurt? Ach. Israël is in militair opzicht het sterkste land in het Midden-Oosten. Als Assad écht de strijd wil aangaan is het lot van zijn regime razendsnel beslist — en niet in zijn voordeel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ritter

  Ik denk dat de VS en Rusland niet op escalatie zitten te wachten.

  Trump heeft twee doelen in Syrië; ISIS verslaan (zoals beloofd tijdens de verkiezingen) en dan nu het gebruik van chemische wapens tegengaan.

  Daarna de troepen terugtrekken en naar huis halen. Dat heeft Trump ook gezegd tijdens de speech.

  Trump is geen oorlogspresident maar een president die gericht is op het economische beleid en het maken van “deals”. Ook met Rusland.

  Of er nieuwe sancties komen tegen Rusland is ook maar de vraag.

  White House backs away from Haley’s pledge of new sanctions against Russia
  http://www.foxnews.com/politics/2018/04/16/white-house-backs-away-from-haleys-pledge-new-sanctions-against-russia.html
  http://www.foxnews.com/politics/2018/04/16/white-house-backs-away-from-haleys-pledge-new-sanctions-against-russia.html

 2. Ben Zine

  “feitelijk een enorme nerd, maar hij kreeg de functie als dictator omdat zijn vader wél charisma had en erin geslaagd was om de macht in zijn land te grijpen”

  Beetje kort door de bocht allemaal, Michael. Het zou je sieren wanneer je je wat genuanceerder over Assad zou uitlaten. Hij is in Londen opgeleid tot oogheelkundige en werd benoemd tot leider van Syrië omdat zijn broer niet geschikt was bevonden voor die taak door vader Assad. Deze “nerd” is in de afgelopen zeven jaar in staat gebleken om, in tegenstelling tot Saddam en Gaddafi, wél weerstand te bieden tegen de aanhoudende agressie tegen zijn land, gevoed door de VS (Obama), die de “gematigde” rebellen in Syrië voorzag van geld en wapens, waardoor het conflict zo eindeloos lang (langer dan WO2) heeft geduurd. Assad zou wel gek zijn om een oorlog tegen Israël te beginnen, dat zou gelijk staan aan zelfmoord. Zoals zovelen onderschat ook jij Assad. Hij is, hoe dan ook, als winnaar uit de strijd gekomen, en daar gaat het uiteindelijk om.

  1. Ni28

   Maar zal Syrië Israël aanvallen, daar gaat het in dit artikel om.
   En ja, Assad heeft men onderschat tijdens de Arabische lente en door de inmenging van Rusland heeft ie zeker gewonnen. Het Westen heeft zoals zo vaak op de verkeerde paard gewed dankzij Obama en Clinton. Het Westen had helemaal niet in de Arabische lente moeten ingrijpen. Wij zien nu wat van gekomen is. En Poetin heeft op de westerse domheid handig ingespeeld. En het Westen heeft nog niet van geleerd, dat is het ergste.

   1. Ben Zine

    “En het Westen heeft nog niet van geleerd, dat is het ergste.”

    Inderdaad… Het Westen blijft maar in de vieze vlek wrijven die ze zelf hebben veroorzaakt met al hun moreel superieure bemoeienis. Door Amerikaans agressief ingrijpen in landen waar ze NIETS te maken hebben is het hele Midden-Oosten gedestabiliseerd. Wij, in Europa, zitten met de gevolgen (vluchtelingen). Het is gewoon verschrikkelijk, en het gaat maar door. Nu weer met die maffe Trump, het houdt nooit op…

    1. Rosasolis

     @Ben Zine. Ik ben met veel wat uw schreef eens. Het wordt steeds erger met de onstabiele leider van Amerika. Wat een grote leugenaar Trump is: maanden
     lang vriendschap en onderhandelingen met Poetin, of in persoon of telefonisch en nu is dat ineens afgelopen! Geen gesprekken meer en ook geen contact meer, kortom: alweer Koude Oorlog met Rusland, omdat de Gewende Brat van Amerika KAN niet samenwerken of respect tonen met wie dan ook, die durft tegen hem te zijn. Ik hoop niet dat welke wereld leiders dan ook ons planeet zal dwingen tot WW 3, maar er zijn wel 2 labiele leiders die dit zouden kunnen veroorzaken: Trump of Kim uit Noord-Korea. Ik weet niet hoe het tegenwoordig gaat in N.Korea, maar ik ben vreselijk bezorgd met hoe het in Amerika gaat, om Trump in toom te houden. Ik vrees dat dit recente actie tegen Syria en de Russische militaren, zullen alleen escaleren.
     Ik kan alleen hopen dat er binnenkort alweer een grote Trump schandaal bekent gemaakt wordt…er zijn zoveel…zodat dat de Republican Party zal eindelijk stemmen dat dit niet langer kan doorgang. Als de regering van
     Syrie zo fout is, en ook de Russen, dan moet er vergaderd worden voordat
     er zomaar aanslagen worden uitgevoerd worden! Er wonen nog steeds gewone mensen in die gebieden.

 3. fenderbender

  We worden weer mooi bij de neus genomen, het midden-oosten zal een kruidvat blijven, arabische lente, me neus. wat heeft dat opgeleverd dan.
  O ja een berg vluchtelingen, was dat dan de bedoeling? Waarschijnlijk wel.

  Israel is altijd in staat van oorlog, dus wat is er nu anders?

  1. van Urk

   Correctie: Israel is altijd in staat van verdediging i.p.v. oorlog. Alvast een klap uitdelen ter verdediging is juist om de militairen en terroristen uit die anti-Israel landen te corrigeren dat zij met hun gifgasspeeltjes uit de buurt van Israel moeten gaan blijven.

 4. Rosasolis

  Syrie zal nooit Israel aanvallen. Assad weet dat zijn land ook de vertegenwoordiger is
  van de Syrische Orthodoxe Kerk. Het was een heel grote christelijk gemeenschap. Dat zijn wortels heeft in Israel. Vele christenen willen gewoon terugkeren naar hun land. Ik heb nooit iets gelezen dat Assad tegen dit oude zeer trouwe groep van de Syrische bevolking tegen was. Assad heeft door zijn achtergrond wat connectie met de She-ieten van Iran.
  Maar als hij die strikte Ayatollah regime wil volgen, betwijfel ik. De feit dat hij nauwe contact heeft met de Russen heeft geeft hoop. Maar er moet bekendheid komen over die
  gifgas aanvallen…Welke leider laat zo iets tegen zijn bevolking geburen.

  1. Duke

   ‘Welke leider laat zo iets tegen zijn bevolking geburen.’
   Een leider die niet de volledige controle heeft, een type Mark Rutte die het niets interesseert of een gestoorde.

 5. Frits Jansen

  Israël kan Syrië niet verwoesten want het land is al verwoest.

 6. Peter Selie

  Tja de Angelsaksische pers in optima forma.

 7. Peter Selie

  Komt er oorlog? Israël bereidt zich voor op wraak van Syrië. Wow dat zou zo maar met chocolade letters op de voorpagina van het weekblad Prive kunnen staan.

 8. Bes Tolen

  Syrië stond vroeger in het Midden Oosten bekend als het land waar het het beste wonen was. Stond. Alleen aar achteruitgang. Ik vrees dat het westen door slechte politiek hier aan heeft bijgedragen.

 9. Babaji538

  Ik kan u allen op het hart drukken,
  dat de redding nú nabij is.
  Via LinkedIn, ik word er niet ziek van,
  niet eens een ietsepietsie beetje,
  gaan wij, met dubbele diagnosis schizofrenie
  binnen de zorgsector, anders kijken
  naar probleemgedrag.
  Mijn ervaring is, dat als er hulp nodig is,
  mensen in de avonduren bereid zijn,
  om alles voor je te doen, vooral wanneer ze
  betrokken zijn bij meerdere zuivere zaken!

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.