SP woedend op nachtmerriekabinet: ‘Mensen laten werken onder het minimumloon? Dacht het niet!’

Lilian Marijnissen praat met een werkgever over afschaffing van het minimumloon voor arbeidsgehandicapten.
Foto: Lilian Marijnissen praat met een werkgever over afschaffing van het minimumloon voor arbeidsgehandicapten.

“De mensen zelf willen gewoon een volwaardig betaalde baan.” Maar daar heeft het kabinet lak aan.

Lilian Marijnissen is woedend over het ‘plan’ van het kabinet om mensen met een arbeidshandicap voortaan onder het minimumloon te laten betalen. Dat minimumloon geldt namelijk voor normale mensen. Gehandicapten zijn blijkbaar half-mensen. Daar gelden dus heel andere regels voor. Iets anders kan ik in ieder geval niet concluderen uit het kabinetsbeleid.

De SP-fractievoorzitter ging op pad en sprak met mensen van Milieuwerk. Daar kreeg ze niet alleen te horen van de arbeidsgehandicapte werknemers zelf dat ze volwaardig betaald wensen te worden, maar ook van hun werkgever.

Om te beginnen noemt Marijnissen het plan “laf en asociaal.” Vervolgens praat ze met de directeur van Milieuwerk David Jansen. Waarom is het zo’n slecht plan, vraagt zij hem.

Zijn antwoord is bijzonder helder:

“Ik denk dat de belangrijkste reden is voor de mensen zelf. De mensen zelf willen gewoon een volwaardige betaalde baan. En dat wordt eigenlijk een beetje onmogelijk gemaakt als je mensen uitkeringsafhankelijk houdt.”

Dat is punt één. Punt twee:

“En ten tweede vind ik het als werkgever, en velen met mij, heel belangrijk om mijn personeel gewoon gelijkwaardig en hetzelfde te kunnen waarderen en behandelen als eenieder.”

Vervolgens sprak Marijnissen met arbeidsgehandicapte werknemers. Die legden kalm uit wat ze deden, maar ook waarom dit werk zo belangrijk voor ze is. “Je kunt ook niet thuis blijven zitten,” zegt één van hen. Als het plan van het kabinet doorgaat “kunnen we wat thuis zitten” en dat is het dan. Juist een volwaardige baan geeft deze mensen de mogelijkheid om een mooi, volwaardig leven te leiden.

“Als werkgevers in Nederland wil je best wel duidelijke en eenduidige regelingen, maar ik denk dat er geen werkgevers zijn die zeggen, ‘ik wil mijn werknemers onder het wettelijk minimumloon gaan betalen’,” legt Jansen daarna uit.

En daarin heeft hij natuurlijk gelijk. Het plan van het kabinet is ronduit schokkend te noemen. Het is volstrekt belachelijk. Daar komt bij dat je je kunt afvragen wat de reden is dat er een wettelijk minimumloon is als die wet niet geldt voor mensen met een handicap.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

17 reacties

 1.   

  Als een oude vrouw bloedt aan de knie, door een val,
  dan doe je toch eerst de grond af?
  Petra Hermans

 2.   

  Ikzelf ben geen fan van de SP, hoewel ik ook moet toegeven dat zij best wel goeie onderwerpen hebben, neem het nationale zorgfonds en nu de arbeidsgehandicapten. Niemand vraagt er om met een of meerdere handicaps geboren te worden of om tijdens zijn/haar leven ziek te worden. Daarom vind ik dan ook zo laag bij grond om deze kwetsbare mensen te pakken op hun handicap of ziekte onder het mom van iedereen moet meedoen in onze maatschappij maar een volwaardig loon betalen niet thuis geven. Dit riekt zelfs naar uitbuiting.
  Altijd de zwakkeren en kwetsbaren aanpakken. Typisch VVD beleid en niet te begrijpen dat CDA, D66 en CU hierin meegaan. SCHAAM JULLIE.

 3.   

  Volgens Guus G. laat dit kabinet zich leiden door de bijbel!

  1.   

   Ja die staat ook vol met leugens…..

  2.   

   Stanly2000,

   U verdraait mijn woorden. Jammer.

   1.   

    Guus G.
    “Ja, de SGP heeft een belang, omdat het regeerakkoord van Rutte III zich voor een deel laat leiden door de bijbel.”
    Sorry voor een deel laat leiden, dit is dus duidelijk niet dat deel, dat gebaseerd is op de bijbel.

    1.   

     Stanly2000,

     Over deze casus heb ik me onvoldoende ingelezen, dus ik kan er weinig over zeggen. Over het algemeen herken ik in het regeerakkoord wel elementen uit het op de bijbel gebaseerde programma van de CU.

   2.   

    Op deze website is het de gewoonte om alles te verdraaien, dat had u kunnen weten.
    Ook dit bericht is enigszins verdraaid.

 4.   

  Dit kabinet behandelt mensen met een aandoening als half-mensen maar in feite zijn de enige untermenschen de vertegenwoordigers van dit kabinet en hun aanhangers.

  @Guus, is een hier een goede voorbeeld van. Een moreel verwerpelijk en verachtelijk stuk stront

  1.   

   Uiterst Links,

   Het is doorgaans niet mijn gewoonte om hard uit te halen.

   “Deze man (Stalin, GG) wist wel hoe hij met deze sprookjes-gelovende achterlijken om moest gaan.”

   Daarmee heeft u uw eigen domheid aangetoond. U zou er goed aan doen niet zo’n grote broek aan te trekken, want voordat u het weet is die tot op uw enkels gezakt.

  2.   

   Je vergeet een belangrijke groep: de DDS reaguurders! Nee, ik sluit mezelf niet uit.

 5.   

  Nog even en DDS schiet door van extreem rechts naar redelijk links.

  De toon begint me steeds beter te bevallen.

 6.   

  Ik heb gisteren in debat heel veel gehandicapten gezien die dementeerde en het lange geheugen totaal kwijt waren.
  Half geld lijkt mij genoeg voor deze kneuzen

 7.   

  Ik werk met mensen die een verstandelijke of psychiatrische aandoening hebben. Deze mensen ontvangen vaak een uitkering. On deze mensen te activeren moet je van behoorlijke huizen komen. Zelfs nu is het zo dat het financiële verschil in uitkering of arbeid op het niveau wat deze mensen aankunnen nauwelijks verschilt. Het belang van structuur is deze mensen vreemd en de meesten zullen dus weigeren om te gaan werken voor minder dan hun uitkering. Het ontwikkelingsnuveau ligt meestal rond de 6 tot 8 jaar terwijl hun verbale vermogen anders doet denken. Deze doelgroep zijn vaak zorgmijders en dus bij de keukentafel is de gemeente vaak snel klaar want het scheelt immers in het geldpotje. Hierdoor komen veel van deze mensen in een isolement terecht. Rekeningen worden niet betaald, overlast en vervuiling van de persoon in kwestie ligt in het verschiet. Uiteindelijk zullen ze op straat belanden waarna ze door het leger des Heils opgevangen worden vervolgens wordt het schuldentraject aangepakt, er volgt minimaal een bewind. Er wordt een woonruimte gezocht ondersteunende begeleiding wordt wederom opgestart. Deze persoon kost de overheid een veelvoud aan wat ze nu denken te bezuinigen. Er zijn echt doelgroepen waarbij stabilisatie het belangrijkst is. Ontwikkeling valt niet te verwachten dus participatie al helemaal niet. We mogen blij zijn als deze mensen een dagbesteding hebben en rustig door kunnen leven met ondersteuning. Werken is teveel gevraagd. Vanzelfsprekend geld dit niet voor iedereen maar in het werkveld waarin ik zit wordt je soms zo moe van weer een groep uitvinders die denken het wiel opnieuw uit te kunnen vinden. De doelgroep weer door de molen te rammen en ze volledig dor te laten draaien voor een paar rotcenten die ze denken te bezuinigen. Nee, het Unilever shell kabinet is lekker bezig.

  1.   

   Ik zag ook voorbeelden van mensen die niet kunnen lopen maar verder behoorlijk bij de pinken zijn en veel werk verzetten.

 8.   

  Eerst maar eens negatief loon afschaffen, wat co-piloten bij RyanAir krijgen omdat ze de vlieguren zo hard nodig hebben. Ja, negatief loon betekent dat je moet betalen in plaats van betaald wordt.
  Universiteiten willen dat ook voor hun wetenschappelijk personeel invoeren. Want ze hebben geldgebrek.
  Bij een sollicitatie kun je maar beter veinzen dat je totaal niet gemotiveerd bent maar de baan toch wilt overwegen als er een vette beloning tegenover staat.
  Wil je een baan heel graag en laat je dat blijken? Wie iets graag wil moet daar als regel voor betalen, zo werkt de markt nu eenmaal.

 9.   

  Vrijwilliger hetzelfde verhaal ,zolang de directeur van het bejaardenhuis meer als een ton per jaar in zijn klep steekt ,ben je natuurlijk van God los om gratis de boel daar te animeren .

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!