Tweede Kamer overweegt eindelijk grote controle op belabberde reorganisatie van de Belastingdienst

Geen categoriemei 23 2018, 20:00
De Belastingdienst, de meest verschrikkelijke organisatie van de Nederlandse overheid. Niet dat ze daar mensen martelen, maar qua organisatie is het ronduit om te janken. Doolhoven van ICT programma's, het innen van belasting komt in gevaar, de organisatie kan nieuwe wetgeving niet (goed) implementeren. Een zooitje.

Het kabinet overweegt om de rammelende Belastingdienst te bombarderen tot een zogenaamd ’Groot Project’ waardoor de Tweede Kamer meer grip zou moeten krijgen op de reorganisatie.

„Ik zie de nadelen, maar ook de voordelen”, sprak de bewindsman. „Ik zie de logica en de wens om geïnformeerd te worden.” Maar hij wees er ook op dat de Belastingdienst er niet per se bij gebaat is als bij het oplossen van problemen de Tweede Kamer voortdurend de fiscus op de vingers kijkt. Hij wil daarom eerst met staatssecretaris Snel, die gaat over de Belastingdienst, bespreken of het een goed idee is.

Het is natuurlijk niet een wondermiddel, maar de reorganisatie alleen overlaten aan een staatssecretaris en wat topambtenaren werkt gewoon niet meer. Na een decennium moet het een keer afgelopen zijn met de belabberde reorganisatie die ongelooflijk veel geld en moeite heeft gekost en alles alleen nog maar erger heeft gemaakt.
Eric Wiebes (VVD), de vorige staatssecretaris die er verantwoordelijk voor was, zat ook al figuurlijk met zijn handen in het haar en zag de hele reorganisatie als een ramp aan zich voorbij gaan. Wat meer directe controle vanuit de Tweede Kamer zou dan in elk geval het niet slechter kunnen maken dan het nu al is. Bekijkt u maar eens de video van Arjen Lubach erover hieronder, hilarisch en treurig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten