Joodse diaspora organisaties keren zich tegen AfD

Geen categorieokt 08 2018, 9:00
Der Spiegel meldt dat joodse diaspora organisatie in Duitsland zich hebben verenigd in een verklaring tegen de partij Alternative für Deutschland (AfD), die als een gevaar voor het joodse leven in Duitsland wordt gezien. De oprichting van een joodse sub-vereniging binnen de AfD, de Bundesvereinigung der Juden, lijkt directe aanleiding voor het afgeven van een verklaring: AfD - keine Alternative für Juden! Maar de verklaring noemt ook andere punten van kritiek.
Rode draad in de verklaring is het idee dat de partij AfD een aantal aspecten in zich meedraagt waardoor het leven als jood in Duitsland onmogelijk wordt. Allereerst zou er binnen de partij sprake zijn van antisemitische denkbeelden. In welke mate hier precies sprake van is, is niet bekend, maar er zijn zeker incidenten te noemen die deze uitspraak ondersteunen. Ook de beelden die tijdens demonstraties in Chemnitz zijn gemaakt vormen voldoende aanleiding om te worden genoemd in de verklaring.
Deze beelden dienen als visueel bewijs van extremistische gedachtepatronen binnen de partij. Het partijbestuur van de AfD stelt echter dat de partij garant staat voor het joodse leven en met de oprichting van de nieuwe sub-vereniging lijkt zij inderdaad een joods mandaat te krijgen. Maar deze steun wordt dus nu fel bekritiseerd door de grootste diaspora organisaties in Duitsland.
Verder hebben de organisaties kritiek op het verkiezingsprogramma van de AfD. In het programma wordt gesproken over een verbod op mannenbesnijdenis. Ook een algeheel verbod op traditionele slachtmethoden wordt als een ergernis in het partijprogramma gezien. Zo vinden de organisaties dat een verbod op ritueel slachten het leven van joden in Duitsland lastig maakt, vooral voor hen die altijd kosher willen eten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten