65% van het autoverkeer elektrisch in 2030? Totale gekkigheid!

De idioterie van Jesse Klaver en co. in woord en som.

De huidige politiek lijdt aan een ongekend gebrek aan beta’s. Er zijn welgeteld negen politici met een technische achtergrond in het parlement. Alle 141 anderen ontberen technische kennis en mogelijk ook technisch denkvermogen. Een techneut is niet louter onder de indruk van een simpel getal. Hij wil een verklaring voor de herkomst van een getal en de grootteorde van dat getal ten opzichte van het geheel.

De rekenkracht van Jesse Klaver werd onlangs nog pijnlijk duidelijk: de simpele som van 7 miljoen huishoudens maal 20.000 Euro brachten hem op 14 miljard. Het geeft duidelijk aan dat het hem volledig ontbeert aan ieder ‘gevoel’ bij een getal. 7 keer 20 is tenslotte 140, en niet 14. Dat is geen hogere academische wiskunde maar groep 4–werk (voor de ouderen onder ons, tweede klas lagere school), het tafeltje van 7.

Bij een techneut gaan ook alle alarmbellen rinkelen bij de gedachte dat een warmtepomp ‘klimaatneutraal’ is. Als het huis nog altijd verwarmd wordt moet die energie ergens vandaan komen. En als die niet via de gasleiding komt, dan moet er toch een plek zijn waar energie in warmte wordt omgezet? Jawel, in de warmtepomp! En hoeveel energie stop ik daar dan in? Voor een rijtjeshuis gemiddeld 2.400 kWh per jaar, en daarmee vervalt de behoefte aan gas. Maar waar komt deze 2.400 kWh dan vandaan? Uit de elektriciteitskabel! En waar komt die vandaan? Van de kolen- of gasgestookte energiecentrale? In de zomer met een beetje geluk van een windmolen, maar de verwarming staat dan toch uit.

Gisteren werd bekend dat men in 2030 maar liefst 65% van het autoverkeer elektrisch wil hebben… een techneut gaat dan rekenen…. 65% van 9 miljoen auto’s zijn 5.850.000 voertuigen die vanaf dan gemiddeld 30 kWh per dag (133 km, 0,225 kWh per km) gaan gebruiken… dat is 175 miljoen kWh per dag… een gemiddeld huishouden verbruikt 4.400 kWh per jaar, 12 kWh per dag… 175 miljoen kWh staat dus voor een equivalent van 14.5 miljoen huishoudens. Er zijn in Nederland op dit moment 7 miljoen huishoudens (vraag maar aan Klaver…) en we gaan het energieverbruik van twee keer zoveel huishoudens aan de elektrische auto hangen… en die stroom komt zeker allemaal van windmolens?

Was ik maar nooit naar school gegaan, dan had ik zo in de politiek gekund…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

121 reacties

 1. Aytas

  Allemaal leuk en aardig hoor maar kom eens met een alternatief. Alleen afzeiken is niet moeilijk.

  1. RPML

   Gratis openbaar vervoer bijvoorbeeld. Voor personenvervoer maximaal aantal PK’s opleggen, kleinere (turbo)motoren voorschrijven, maximum gewicht opleggen. Voordeel is dat je geen extra gascentrales hoeft te bouwen, niet overal van die ‘vrij-parkeren-laadplekken’ hoeft te bouwen en geen gemeenschapsgeld aan belastingvoordelen hoeft weg te geven en als ze allemaal om 17.00 uur aan de lader gaan het electriciteitsnet niet plat gaat omdat het dan al in een landelijke piek zit…

   1. tomygun

    RPML , ik denk niet dat dit gaat werken , ten eerste is
    deze gedachte/uitspraak van het gewenste aantal E auto`s
    de grootste bull ten eerste wie gaat/kan dat betalen ?
    maar goed laten we de lease brance nemen en 1 miljoen
    autos daar staat tegeover dat uit die zelfde brance
    1 miljoen autos er uitgehaald moeten worden waar gaan
    die heen ? dit zijn wagens van een resent bouwjaar .
    De E autos vallen niet in een klasse van 35 Kwh zij zijn
    zakelijk dus we gaan al naar een 70 a 80 Kwh
    op dag basis is dit dus al op zeker 70 miljoen Kwh .
    Dit transformator huis zal om 17.00 uur exploderen
    daar dit sort wagens snel laden dit transformator huis
    heeft een piek belasting maar trouwens wel leuk om dit
    met oud en nieuw tedoen .

    1. Stanly2000

     De vervangen auto’s? Die rijden nog jaren in het buitenland.

     1. tomygun

      Dat neem ik direct van je aan , dus om dit tedoen
      is de besparing 0.0 .

  2. PMG

   We hebben een heel goed alternatief en dat is methanol.

   1. Dendermonde

    🙂

   2. RPML

    Door aardgas te kraken bij 840 graden….

    1. tomygun

     RPML ,wat ik erover gelezen heb kan het ook via
     electrolise uitwater gehaald worden met nog wat
     nabewerkingen , maar dit is niet mijn pakje aan
     ik ben geen chemicus .

   3. tomygun

    PMG , ja dat kan geen idee wat een liter zou gaan kosten
    maar veiliger dan waterstof in ieder geval .

 2. Meester Kong

  “Maar waar komt deze 2.400 kWh dan vandaan? Uit de elektriciteitskabel! En waar komt die vandaan? Van de kolen- of gasgestookte energiecentrale? In de zomer met een beetje geluk van een windmolen, maar de verwarming staat dan toch uit.”

  Een beetje neerbuigend doen en niet weten dat zowel zomer’s al winter’s zonnecollectoren stroom leveren.
  Dat is een mooie alternatief zolang er nog geen andere oplossing is.

  Prachtig om te zien dat de onbekende redacteur het alleen maar was te doen om zijn aversie jegens Klaver ten toon te spreiden….

  1. RPML

   ‘Een beetje neerbuigend doen en niet weten dat zowel zomer’s al winter’s zonnecollectoren stroom leveren.’

   Inderdaad, gisteren met 17 collectoren 0,32 kWh, je weet er echt veel van!

   1. tomygun

    RPML. je bent in ieder geval eerlijk om te zeggen dat die hut
    dingen niets doen , de diehards gooien dan de jaar opbrengst
    er in om er toch maar een mooi getal eruit tekrijgen.
    Trouwens wat is een warmte pomp ? een warmte wisselaar
    hier worden ze ook gebruikt onder een andere naam airco
    je koelkast werkt ook zo .

    1. RPML

     De techniek achter de warmtepomp is inderdaad vergelijkbaar met de koelkast. De warmtepomp heeft echter één heel groot nadeel: hij vreet elektriciteit, ongeveer de helft van het reguliere verbruik (4.400 kWh) van een ééngezinswoning: 2.400 kWh. Dus voor iedere 2 woningen heb je het energieverbruik van een derde woning nodig om die 2 huizen te ‘verwarmen’. Verwarmen is dan ook nog een issue, want in de Nederlandse situatie wordt je huis (dat bovendien zo ongeveer luchtdicht geisoleerd moet zijn) met veel pijn en moeite verwarmt tot 18 graden, meer haalt hij niet. En als het doel is CO2 te besparen is de uitwerking juist averechts; het energieverbruik stijgt enorm en die benodigde energie komt dan toch hoofdzakelijk uit kolen- en gasgestookte centrales…

     1. tomygun

      RPML . yep 18 graden als je geluk hebt .
      Een vakman kan de BTU uitrekenen wat nodig is .

     2. Troelstra

      Is daar het electriciteitsnetwerk en de capaciteit al op voorbereid? Want deze kunnen in sommige provincies niet eens verwerken wat extra zonnepaneeltjes aan het netwerk leveren.

      Wat een stelletje imbecielen toch die het paard achter de wagen spannen.

      En wat kosten die imbecielen ons wel niet.

    2. RPML

     ‘RPML. je bent in ieder geval eerlijk om te zeggen dat die hut
     dingen niets doen , de diehards gooien dan de jaar opbrengst
     er in om er toch maar een mooi getal eruit tekrijgen.’

     Klopt, velen beroepen zich op ‘nul op de meter’ of ‘klimaatneutraal’. Zij zijn dat op hun jaarrekening, maar in de winter komt de stroom toch echt uit de kolencentrale… in de zomer produceren zij een overschot die de winterrekening betaald. Dat zomeroverschot wordt steeds groter door het toenemende aantal zonnecollectoren met als gevolg dat het zeer waarschijnlijk wordt dat de energiemaatschappijen in de toekomst een lager tarief zullen gaan betalen voor het zomer-overschot; vandaar ook dat het ‘salderen’ steeds meer onder druk staat.

   2. Troelstra

    Hoeveel uur kan je daar één lampje voor laten branden?

  2. Stanly2000

   Het is donker buiten, gelukkig heb ik mijn gasgestookte ketel nog.

  3. tomygun

   Aversie jegens Klaver denk het niet MK jetske is gewoon
   een lulletje net als robo pop rubber duck en denk .
   Dat is geen aversie maar een vatstelling dat je weet
   dat zij hun hersens allang uitgescheten hebben .

  4. RPML

   ‘Prachtig om te zien dat de onbekende redacteur het alleen maar was te doen om zijn aversie jegens Klaver ten toon te spreiden….’

   Het is geen aversie, het is de ontmanteling van zoveel onbenul.

   1. Troelstra

    Jegens zoveel onbenul in de politiek mogen de normale burgers gerust gezonde aversie koesteren hoor.

  5. PMG

   Ja, je zonnepaneel hartje Utrecht op 3 hoog, wat ben jij kortzichtig joh!

  6. PMG

   @kong – jij bent echt net zo stuk onbenul als die marokaan van GL, totaal nul technisch inzicht. Ik kom graag die warmtepomp en paneeltjes bij je plaatsen, aan onbenullen zoals jij is flink geld te verdienen.

 3. worstcase

  Tja, alfa’s domineren zo wie zo de hele maatschappij met hun grote waffel. Techneuten en bèta’s zijn veel terughoudender en bescheiden. Die Jesse maakte het helemaal bont. Niet alleen maakte hij een rekenblunder die zijn weerga in de politiek niet kent, hij porbeerde in het debat daarover er ook nog eens op alle manieren goed te praten en er onderuit te komen. Hij had natuurlijk door zijn bazen gelijk op non actief gezet moeten worden. Maar, GL heeft Jesse de zaligmaker nodig. Blijkt ook. Die adonis heeft zo maar veertien zetels voor een tot ondergang gedoemde partij verzameld. Gewoon door zijn bekkie en een gelikte performance dus. Niet door zijn politieke en algemene kwaliteiten. Die heeft ie simpel niet. Door Voice achtige optredens en media-aandacht lijkt die boy band boy heel wat. Misschien moeten de campagnes voor volgende verkiezingen door de beoogde kamerleden maar gewoon in boerka plaatsvinden. GL kan daar trouwens helemaal geen bezwaar tegen hebben. Het is immers hun ding. Dan kunnen de kiezers ze objectief beoordelen op hun inhoud zonder een nat slipje te krijgen. Of te wel. Houd de smoeltjes uit beeld. Net zoals de jury van de Voice in hun gedraaide stoelen de zangtalenten uitsluitend op hun muziek beoordelen en niet op hun uiterlijk. Nou, dan had Jesse geen schijn van kans gehad. Dan zou Anouk hem ongezouten de waarheid hebben.

 4. Groeneveld

  Geweldig: RPML is gepromoveerd tot stukkiesschrijver voor DDS. Eindelijk een echte techneut voor de broodnodige cijfers en uitleg!

 5. Svetlana

  De islam is de mooiste religie in dd werlt. Al deze heerlijke turkse bakers waar ik en mijn kinderen heerlik kunnen smulen

  1. tomygun

   Blokken deze zweetlaan gewoon een topic verkrachter

  2. marco1

   Idd svetlana ik smul graag van de vrouw van de turkse bakker maar dat weet hij uiteraard niet.

  3. Mart

   Clitje nog intakt meid??

 6. Brucewilles

  Svetlana smult zeker ook graag van de gedachte dat die heerlijke islamse jonguhs haar met z’n allen eens verwennen, aangezien deze mannen Europese vrouwen zien als los lopend wild.

  1. tomygun

   Bruce ik zou maar aannemen dat het een hij is die met een
   nick hier loopt tetrollen zoals dopper , kutspel .

 7. Gerlos

  Wederom een hoop geleuter over milieu en klimaat .

  1. tomygun

   Nee Gerlos eerder de ontkrachting van het mileu en klimaat geleuter.

 8. marco1

  Uhm er nu berekeningen hoeveel een elektrische auto er in 2030 gaat gebruiken. Ja die ontwikkeling staat natuurlijk de komende 10 jaar stil en cijfers van nu zijn daarvoor heel goed te gebruiken. Verder lijkt mij 65% nog niet zo onrealistisch hoor.ruim 11 jaar is best lang tegen die tijd verwacht ik niet dat er nog verbrandingsmotoren van de band komen.

  1. RPML

   Klopt, volgens het regeerakkoord zijn in 2030 alle kolencentrales gesloten, de ramp is dus nog veel groter, 32% van onze energievoorziening weggevaagd…

   1. Lugar

    En dan te bedenken dat ons kippenlandje 230 x kleiner is dan China en 730 kleiner dan Afrika… Gelukkig is dromen (nog) niet strafbaar.

    1. RPML

     En dan te bedenken dat ze in China op dit moment een equivalent van 72 Hemwegcentrales aan het bouwen zijn… maar ja, dat mag van ‘Parijs’

  2. tomygun

   Marco wil je dat halen in 10/11 jaar dan zal je toch moeten
   beginnen met 500.000 per jaar 1 miljoen per 2jaar .
   dus in 2 jaar zal je 70 miljoen Kwh per dag extra moeten produceren .

   1. Raveltje

    Zetten ze er dan ook vliegtuigen, zeeschepen enz. aan?

    1. RPML

     Nee, zeeschepen stoken de zwavel die we uit de diesel ‘op land’ hebben gehaald op, dat is een verdienmodel. Nu diesels dus deels ‘ontzwaveld’ zijn, stoken we het op zee op omdat diezelfde zwavel in de zware stookolie verdwijnt. Nog zo’n briljant idee… Nederland is het enige land ter wereld die geen eisen stelt aan zware stookolie met als gevolg dat grote containerschepen vanuit de Middellandse zee zelfs komen om in Rotterdam te kunnen tanken. Rotterdam, de stad met de milieuzone voor auto’s….

    2. tomygun

     Ho Raveltje jij zit al in fase 2 en 3
     fase 1 loopt tot 2030 binnen die tijd moeten zij
     ik dus niet een vermogen van 50 miljoen Kwh per uur
     ergens moeten vinden .
     jetske denkt dat het paas eieren zijn die je moet zoeken .
     Je denkt dat dit vermogen een beetje veel is nee hoor
     er moet veel meer bij omdat zometeen ook al het
     vrachtverkeer erbij moet met een laadvermogen van
     500 Kwh x 100.000 wagens is 50 miljoen Kwh vermogen
     extra.

   2. tomygun

    Na niet per dag maar als we tussen 17.00 en 19.00
    aan het infuus hangen zeg a 7 uur we 10 miljoen Kwh
    per uur nodig hebben dit is een behorlijke centrale .

   3. marco1

    Ok ik weet daar verder niks van ik zie alleen de techniek steeds sneller ontwikkelen. Wat betreft dat e nergieopwekken ik weet daar verder echt niks van dus kan er niets van zegge n maar ik zag al zonnenergie geluidswallen.

    1. tomygun

     Ja die zien er wel leuk uit maar ik heb nog nooit
     gehoord van kijk eens we halen er zoveel Kwh uit
     een beetje paneel moet wel op de zon gericht staan
     om er wat uittehalen maar als het kunst of decoratie is
     dan hoeft dat niet , zoiets als solar roads .

 9. J.Rademaker

  Was ik maar nooit naar school gegaan, dan had ik zo in de politiek gekund…
  BRILJANT

  1. Troelstra

   Rekenvaardigheden schijnen Jesse Klaver ook niet zijn ding te zijn.

   1. tomygun

    Met een telraam kan jetske op zeker tot tien rekenen

 10. TD

  Energievoorziening even daargelaten,hoe moet zoiets werken bij een hoogbouw omgeving met 12 verdiepingen?
  Bijvoorbeeld een hoogbouwflat met 120 adressen,komen thuis van hun job en hangen hun laadkabel aan het laadcontact! (ervan uitgaand 1 auto per adres)
  dat is dan minstens een duocontact per 2 parkeerplaatsen,dat zijn in totaal 60 units en één verdeelkast en dat moet door heel Nederland gebeuren.
  Dat is nogal een klus mbt infrastructuur nutsvoorzieningen.

  1. tomygun

   TD , daarom gaat het ook leuk worden , wekelijks vuurwerk
   kabels doorgebrand exploderende trafo huisjes
   dan gaan ook de hoogspannings kabels eraan
   wel een mooi gezicht als die door branden
   net een lange lont die aangestoken is .

 11. Raveltje

  De rekenkamer maakt nogal wat fouten, wanneer het geld van de burger
  in pluche wordt omgezet.

 12. Dendermonde

  Over een jaar of 10 is er geen nieuwe diesel- of benzineauto meer te koop. Het fossiele autopark zal snel uitsterven en dat is een goede zaak.

  1. Groeneveld

   Druiloor Dendermonde, heb je ook het betoog gelezen van RPML over de ca. 6 miljoen elektrische auto’s alsdan en de benodigde extra gas- en kolengestookte centrales die daarvoor nodig zijn?

   Linkse luchtfietserij is gebaseerd op het ‘magische denken’ van een kind: alles wordt opgelost met zonnecellen en windmolens.

   1. Siemien

    Dendermonde = Erns.t en Erns.t geeft uitsluitend tegenstrijdige reacties om te proberen het bloed onder ieders nagels vandaan te halen.
    Erns.t is pro-islam (een zéér warme pleitbezorger zelfs en dit is een understatement), Erns.t is voor open (lees: geen grenzen) grenzen, Erns.t is een echte racist, Erns.t hekelt elke vorm van traditie, Erns.t wenst dat de Nederlandse cultuur uitgewist wordt..

    1. Job Jansen

     Was ff weg, maar waarom is Ernst, Elu, Tengo of hoe onze volksverrader ook mag heten nu weer van naam veranderd?

     1. Job Jansen

      Gevalletje ban?

   2. Dendermonde

    Jawel, Groeneveld. Het betoog deed me erg denken aan het verzet tegen de afschaffing van Zwarte Piet.

    Het verzet tegen elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen is een achterhoedegevecht van mensen die niet snappen dat we niet op deze manier kunnen doorgaan met het verstoken van fossiele brandstoffen.

    1. Groeneveld

     Je bent een volslagen onbenul en nitwit: je weet niks, je begrijpt niks en je kunt niks. Slaap lekker, ouwe trol.

     1. Dendermonde

      Ik zie dat een inhoudelijke reactie kennelijk niet mogelijk is.
      Ik wens u uiteraard nochtans een goede nachtrust toe.

    2. Siemien

     Aldus Erns.t onze klimaathysterische.

     Beste is om Erns.t figuren even in het script te zetten..

     1. Lugar

      Had je dat nog niet gedaan dan?

    3. sjun

     Tuurlijk Wim. Je geeft hem met je dedaine achterhoedegevecht weer weg.

  2. tomygun

   Oke en dan? neem je dan de nick Rosamonde .

 13. fusilier

  Net zoals in het buitenland het vervoer met scooter stimuleren, en iedereen met een autorijbewijs langer als twee jaar, 125 cc scooter vrijgeven. Zon ding loopt 1 op 35. Alle beetjes helpen nietwaar?

  1. tomygun

   Moet je doen heerlijk in de zomer als het niet regend
   en dan de herfst de winter je hoeft mij daar niets over
   tevertellen ik heb jaren motor gereden en ook in de winter
   zo ik weet wat het is maar jij niet als ik dit zo lees .

 14. thaithai

  Scooters?
  Kom hier eens kijken wat er met massaal scooter rijden gebeurd…totaal onleefbaar en met 20000 doden per jaar koploper in de statistieken

 15. fusilier

  Tomy gun . Het mag , het moet niet.

  1. tomygun

   fusilier , Oke maar je bent geen remy denk eens aan vrouw
   kinderen ,je kan ook veel energie besparen met 1 kaars
   die kan je meenemen naar de keuke wc slaapkamer woonkamer
   maak van de woonkamer maar een kast dan heb je het nog warm ook .

 16. Brucewilles

  En wat dan als zo’n miljeu vriendelijke accu in je auto kapot is ? Want die dingen zijn me toc een potje miljeu vriendelijk en het verwerken ervan kosten bakken met geld. Het zou je auto accu maar zijn als Jan met de Pet. Een accu voor een Toyota Pruis kost al bijna € 8000,- om over die van een Tesla nog maar niet te soreken. En dan moet ie nog ingebouwd worden 🙂 Mag de rekening dan naar Groenlinks ? Jesse kan zo goed hoofdrekenen 🙂

  1. tomygun

   Yep Bruce dat kost een centje net als de teslas met stoelverwarming
   omdat de accu in de fik ging .

  2. RPML

   Van de CO2 belasting van de bouw van een Tesla-accu alleen al kun je 8 jaar rondrijden met een benzine-auto. Google maar even…

   1. tomygun

    RPML . Holy balony je trapt daar FF de hele fundatie
    onder links weg, dat is het kind met het bad water
    weggooien dat is ook zo,n beetje de max leevens
    duur van de accu .

    1. Dendermonde

     Ja, kinderen met het badwater weggooien is de kerncompetentie van RPML.

     1. tomygun

      Kutspel, ach net als bij jou is het gewoon nageborte .

     2. Groeneveld

      De druiven zijn krijtzuur voor Ernst Dendermonde. RPML veegt keer op keer de vloer met hem aan en dat is uiteraard moeilijk te verteren voor de megalomane narcist.

     3. RPML

      Mooie rolbevestigende reactie! Geconfronteerd met een discussie op feiten in plaats van onderbuikretoriek de boodschapper proberen te framen wegens gebrek aan eigen inhoudelijke argumenten. Doet Klaver ook, alleen maar ja-knikkers aan de klimaattafels wegens gebrek aan inhoud.

     4. Dendermonde

      Ik geef toe dat ik op de technische details op een hoog MTS-niveau geen weerwoord heb.

      Zie het achterhoedegevecht wel geamuseerd aan. Ik denk dat RPML ook zeker weet dat Zwarte Piet blijft gehandhaafd vanwege ontoereikende alternatieven.

     5. RPML

      Gezond verstand en een rekenapparaat heb je nodig, meer niet. Alternatieven heb ik al tig keer benoemd, maar zoals een Klaver-adept betaamt focus je je op de persoon en niet op de inhoud

     6. Groeneveld

      Je bent een debiel Dendermonde, maar dat vent je nu wel heel erg duidelijk uit.

     7. Dendermonde

      Ik zie dat RPML zwaar inzet op ethanol en de silicium batterij.

      Het is hartikke stom van al die wetenschappers dat ze dat niet zo scherp zien.

     8. RPML

      En wederom lees je niet goed, de onnozelheid straalt van je af meneer Dendermonde alias Ernst Quispel alias van Winteren alias Bannink. Wat een armoede aan argumenten toch…

     9. Dendermonde

      Wat las ik niet goed, RPML?

      Je schreef toch dat de toekomst aan de ethanol is en er enorme mogelijkheden liggen in de opslag van nog te ontwikkelen silicium-batterijen?

     10. Dendermonde

      Ik zie dat RPML geheel is stilgevallen.

      Misschien kan de heer Groeneveld er nog even een scheldkannonade tegenaan gooien waarna ik de zaak kan laten rusten.

 17. Scaldis

  Windmolens kosten meer energie dan ze opleveren. Mooi rekenopdrachtje voor Jetske: reken uit hoeveel energie het kost om de grondstoffen te delven, te vervoeren, de verwerking daarvan, de productie van onderdelen, het vervoer van onderdelen, de installatie, het onderhoud (moet je niet onderschatten Jetske!) en last but not least, het saneren (ja na 15 jaar al Jetske) van die gevaartes.
  En Jetske, dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen voor het milieu en de omstandigheden van de arbeiders bij het delven van de grondstoffen.
  Er zijn nog veel meer bijkomende energievretende zaken, maar Laren we het even hierbij laten. Moeilijk (en pijnlijk) genoeg dacht ik zo.
  Zou Jetske dit rekensommetje kunnen oplossen?
  Nee. Dat wil Jetske ook helemaal niet weten.
  En hij kan trouwens ook niet zo goed rekenen.

 18. Vit

  De toekomst is waterstof, maar dat zal nog wel even duren want we kunnen het zelf produceren uit leidingwater, waterstofgeneratoren zijn er al. Google er maar eens op.

  1. Dendermonde

   Waterstof wordt belangrijk maar uiteraard alleen als energiedrager.

  2. tomygun

   Vit , ja dat kan maar waterstof is wel een gevaarlijk goedje
   met transport en opslag een mix met methanol zou het
   beter handelbaar moeten maken , maar ik ben geen chemicus .

   1. Vit

    In het verre verleden heb ik er mee geëxperimenteerd, (zelf een generator bedacht en gemaakt) de opbrengst hiervan was niet om over naar huis te schrijven maar ik verwacht in de toekomst een generator die produceert op tempo van gebruik dus geen opslag meer.

    Denk bij een generator aan de vlampijpen in een stoomketel (grote oppervlakte in een kleine ruimte).

    1. tomygun

     Vit ,Ik zelf heb een tijd meegedraait op een site voor
     hernieuwbare energie zeg maar hetzelfde als hier .
     Veel van deze mensen zijn echt geleerden ouwe stempel
     maar open gedachte , een daarvan heeft jaren onderzoek
     gedaan naar water stof en de claims daar van en tests
     gemaakt met wagens en vrachtwagens , de uitkomst was
     zo goed als nul let op dit ging om bij mixen bij de normale
     brand stof wel liep je schade aan de motor op door de
     waterstof het tast keringen aan ,de waterstof werd in de auto
     geproduceerd , waterstof heb je ook bij het laden van een
     loodaccu ook wel knal gas genoemd een vonkje en boem .
     In de USA zijn diverse onglukken met puur waterstof geweest
     bij een team waar vader en zoon werkte is de zoon omhet
     leven gekomen dit is gekomen door problemen van puur
     waterstof onder druk vloeibaar tehouden levens gevaarlijk .
     Waterstof zo als je denk ik weet word met electrolice uit
     water gehaald in deze form is het geschikt voor een brandstof
     cel die het weer omzet naar electra ,maar is totaal ongeschikt
     voor een brand stof motor of het moet een mix zijn met methanol .
     Maar ja ik weet niets van chemie en wil er ook niets van weten
     maar een beetje know how kan geen kwaad .

     1. RPML

      Plagiaat met bronvermelding 😉

      Waterstof, duurzame energievoorziening of een groene leugen?

      Waterstof lijkt de nieuwe heilige graal van oliemaatschappijen, sommige wetenschappers, rijks- en provinciale bestuurders. Je zou waterstof kunnen gebruiken voor auto’s en bussen en via het gasnet ook huizen mee kunnen verwarmen. Maar is dat waar en is het milieuvriendelijk?

      Waterstof kan je op drie manieren produceren. Uit aardgas en veel elektriciteit ontstaat zogenaamde grijze waterstof. 99% van alle waterstof wordt nu op deze vervuilende wijze geproduceerd waarbij alle vrijkomende CO2 in de atmosfeer verdwijnt. Als de CO2 wordt afgevangen en onder de grond wordt opgeslagen spreken we over blauwe waterstof. Dat gebeurt nog vrijwel niet. Groene waterstof krijg je door elektrolyse van water en elektriciteit.

      Waterstof is een energiedrager, geen energiebron. Om van aardgas, maar ook van water, via elektrolyse, waterstof te maken zijn enorme hoeveelheden elektriciteit nodig. Omzetting van 1 kWh elektriciteit via elektrolyse naar waterstof levert een verlies op van 50%, er blijft nog maar 0,5 kWh over. Ga je die waterstof in een autobrandstofcel weer omzetten in elektriciteit, dan raak je nog eens de helft kwijt. Van die ene duurzame kWh is dan nog minder dan een kwart over voor de aandrijving van de auto. Ter vergelijking, accu-voertuigen houden van de oorspronkelijk opgewekte elektriciteit driekwart over om de wielen aan te drijven, drie maal zo gunstig.

      Waterstof heeft een aantal nadelen die meestal worden verzwegen:
      Een extreem laag rendement en daardoor vier maal duurder dan rijden op accu’s. Er zijn twee tot drie maal zoveel windmolens nodig om deze ‘duurzame’ waterstof te produceren. De productie van grijze waterstof is zeer vervuilend door CO2 uitstoot. Waterstof tankstations kosten enkele miljoenen en kunnen maar enkele tientallen auto’s per dag tanken.
      Brandstofcellen kosten 25.000 euro, verbruiken platina en hebben een beperkte levensduur. Een waterstofauto is twee maal duurder dan een volledig elektrisch aangedreven auto met hetzelfde bereik.
      Er zijn veiligheidsissues bij het zeer kostbare vervoer en opslag, het effectieve bereik is met rond 400 km beperkt en het geringe aantal laadstations beperkt de gebruiksmogelijkheden.

      Het argument dat waterstof gemaakt kan worden met ‘overtollige’ wind- en zonne-energie gaat niet op. Bij de huidige 10% duurzaam opgewekte energie zijn er geen overschotten. Pas in 2030 zou dit heel soms het geval kunnen zijn.

      Voor auto’s en bussen is waterstof dan ook geen duurzame en feitelijk een vervuilende oplossing. Betaalbare elektrische auto’s als bijvoorbeeld de Hyundai Kona rijden 500 km op één acculading en kunnen snel laden.
      Verwarmen van huizen met waterstof?. In Rozenburg worden twee appartementen-complexen verwarmd met waterstof. De route via waterstof kost twaalf maal meer energie in vergelijking met een grondwater warmtepomp.
      We moeten ons gasnet dan ook niet gebruiken om waterstof te transporteren en met duurzamer methoden energie opslaan. Denk hierbij aan waterkracht, zogenaamde ‘pumped hydro’. Ook ligt er nog een ‘Plan Lievense 2’ op de plank. Zonne-energie geïmporteerd uit Noord-Afrika is zelfs nog drie maal duurzamer dan in Nederland geproduceerde waterstof.

      Al met al is waterstof eerder een groene leugen dan de heilige graal voor een duurzame energievoorziening.

      Dit is een artikel in Binnenlands Bestuur van 26 oktober van de hand van Wim Schermer

     2. Vit

      Ik denk dat een automotor zodanig aangepast kan worden dat deze direct waterstof als brandstof gebruikt, net als LPG dus.

     3. Vit

      Ps, dit vanuit mijn technische achtergrond.

     4. Vit

      @RPML

      “Waterstof is een energiedrager, geen energiebron. Om van aardgas, maar ook van water, via elektrolyse, waterstof te maken zijn enorme hoeveelheden elektriciteit nodig. Omzetting van 1 kWh elektriciteit via elektrolyse naar waterstof levert een verlies op van 50%, er blijft nog maar 0,5 kWh over. ”

      Valt wel mee, zelf had ik bij een experiment na een uur (toen werd het listig) met een 12 V accu en een stroomsterkte van 1 A ongeveer 1 liter (niet samengeperst).

     5. tomygun

      RPML , Bedankt, ja ik weet de bandstofcel heeft een
      hoog kosten plaatje en niet zo,n lange levens duur .

     6. tomygun

      Vit , ik denk wat jij hebt gemaakt geen 100%
      pure waterstof is, maar zo als wij dat noemde
      bruin water nog niet geschikt voor een brandstofcel
      te vuil .

     7. Vit

      @Tomygun

      Ik weet niet precies wat je bedoeld, het was in ieder geval zeer brandbaar/explosief.

     8. tomygun

      Vit bij wat testen heb ik op video gezien dat de waterstof
      er uitzag als bruinwater door de plastic leidingen .
      Daarom noemde iedereen het bruinwater het heeft iets
      temaken dat niet alle moleculen goed afgebroken zijn .
      Maar je hebt wel een explosief goedje .

     9. Vit

      @Tomygun

      Ah op die fiets, nou zover ben ik niet gekomen want ik perste voor zover het ging het waterstofgas met een membraanpomp direct in een plastic fles die transparant bleef, de brandbaarheid heb ik getest met een z.g vogelschrik kanon wat ze op het land gebruiken, het gaf een behoorlijke knal en een steekvlam van een paar meter hoog.

     10. tomygun

      Oke Vit je waterstof ziet er dus beter uit dan ik
      in gedachten had ,Een andere experimenter gebruikte
      ook waterstof net als jij maar hij schoot er een raketje
      mee weg, nu heeft waterstof een ander vermogen bij
      een explosie dit licht er aan hoeveel lucht er bij je
      waterstof gas komt het trekt dan iets van een vacum
      Mijn voorstel was toen om eerst een kleine hoeveelheid
      vacum tetrekken in verschillende stadia van druk en
      na het vacum trekken de waterstof te injecteren
      zodat hij kon meten aan de afstand die de raket aflegde
      wat de beste verhouding is ,helaas niets meer van gehoord .

 19. Rosasolis

  Een interessante artikel. Als je tenminste kan aan al die cijfers begrijpen.
  Ik volg liever de actuele recente berichten van wetenschappers met uitleg, die wij nu dagelijks kregen via Trouw. Die gaan over bewijzen over waar het fout gaat, en waar er
  nu ernstige milieu problemen zijn. Meer over rapporten over onderzoeken, dan over een hele hoop cijfers, die weinig zullen lezen. Wil je meer over ernstige milieu problemen weten dan wordt abonnee van Trouw, die nu heel hele series doorgeeft, geschreven door verschillende wetenschappers. Hopelijk gaat de redactie van DDS aandacht geven aan de belangrijke uitvindingen van onze huidige wetenschappers over de ernstige klimaat problemen die onze planeet bedreigen.

  1. tomygun

   Nee dank je ik trouw niet meer ik heb m,n lesje geleerd .
   Onderzoeks raporten van rond de globe lees ik gratis
   met uitleg en commentaar van de betrefende UNI
   en geleerde aan gevuld met comments van andere
   geleerde op hun vakgebied .

  2. tomygun

   Welke klimaat problemen ? de gemaakte of de geen die er niet zijn ?

  3. RPML

   In een ander bericht beweert u glashard dat het ijs op Antartica smelt wat pertinent onwaar is. Ook meld u dat de zeespiegel stijgt door het smelten van de Noordpool, wat eveneens onzin is omdat de Noordpool op water drijft. Daarnaast spreekt u over Antartica en de Zuidpool, dat is hetzelfde, en u verward klimaat met ‘het weer’. Wordt het niet eens tijd dat u ook eens wat anders leest dan Trouw om uw tunnelvisie te doorbreken? U wordt er namelijk niet slimmer van…

   Welke trol zit hier weer achter?

   1. Floris

    Ach RPML, Rosa is geen trol maar ontzettend naïef en nogal dom. Ze zou zo de politiek in kunnen als ze niet zo oud was.

   2. Vit

    @RPML

    Ook voor jou geldt bekijk de serie Cosmos eens op Netflix, hier wordt e.e.a in uitgelegd. Een aanrader.

    Er is wel degelijk iets aan de hand kan ik je verklappen.

  4. tomygun

   Rosa weet je dit zijn niet veel cijfertjes maar een paar .
   Maar cijfertjes vertellen op je zak Japaner of het waar is ja of nee .
   Zo geleerd zijn maar niet de cijfertjes kunnen gebruiken
   dan blijf je gewoon een dropveter .

 20. Siemien

  KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE, KLIMAATHYSTERIE.

  1. Troelstra

   Klimaatzwendel, klimaatmaffia

 21. Florissa

  Als je als vent een eikeltjes pyjama aantrekt , ben je geen vent , maar een eikel .

 22. Troelstra

  Het klimaatgedrocht is niets anders dan het valse alibi waaronder klimaathysterici zichzelf verrijken door de burgers de grond in te trappen en hen voor € 1.000.000.000.000 uit- en af te persen. In een normaal land zouden dergelijke cleptocraten gewoon in de gevangenis zitten.

  1. Rien Noppen

   Het is nog een beetje onduidelijk op welke wijze de klimaathysterici zich via het Klimaatakkoord kunnen verrijken.
   Misschien kan Troelstra dat nog eens uitleggen.

   1. Troelstra

    Commissietje hier, commissietje daar. Werkgroepje hier, werkgroepje daar. Bijeenkomstje hier, bijeenkomstje daar. Vliegreisje hierheen, vliegreisje daarheen. Duur hotelletje hier, duur hotelletje daar. Duur apartementje hier, duur apartementje daar. Ach, je kent het wel. Dat alles voor rekening van ’t algemeen.

    De woningen van bijvoorbeeld deugmensen als Marcel van Dam en Ed Nijpels wel eens gezien? Daarvoor worden wij nou in de vorm van belastingen uitgeperst en afgeperst.

 23. Troelstra

  Van alle energieheffingen en erop en erover de staatsroof BTW tegen woekertarief waarmee de burgers al door de roverheden zijn bestolen hadden wij nu allang gratis van woningisolatie plus zonnepanelen voorzien kunnen zijn en hadden er al thoriumcentrales ontwikkeld en in bedrijf kunnen zijn. Waarom is dit niet gebeurd? Kortom: Al die energieheffingen onder het valse alibi het milieu is niets anders geweest dan geldklopperij. We zijn bestolen door die cleptocraten. Een Nürnberg 2.0 voor dit soort cleptocraten zou ons land niet misstaan.

 24. Karel de Grote

  Het IQ van de meeste politici is niet bijster hoog, misschien wel net 100.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.