Peilingen! VVD en D66 verloren in 2018 de meeste zetels, wat zal 2019 brengen?

Geen categoriedec 16 2018, 9:45
De peilingen zijn weer binnen en we gaan direct kijken naar de resultaten van de politieke kopstukken in 2018. Maurice de Hond leverde ons een mooie tabel met daarin een overzicht van de winners en losers van 2018. Niet geheel verrassend verloren de coalitiepartijen VVD en D66 de meeste zetels in het afgelopen jaar. De VVD verloor vijf zetels en D66 evenzo.
Naast de coalitiepartijen verloren ook PVV en SP een aantal zetels dit jaar. In tegenstelling tot de PVV was dit netto negatief voor de socialisten, die onder leiderschap van Marijnissen niet echt uit de verf komen. En dat leiderschap kan zomaar eens de reden zijn waarom zoveel kiezers op links dan toch hun heil zoeken bij de PvdA of zelfs GroenLinks. Een serieus puntje dus voor de SP om aan te werken. Toch heeft de partij wel het geluk dat het politieke landschap zo verstrooid is, want hierdoor verliest zij relatief weinig invloed doordat andere (veel) grotere partijen relatief meer zetels verloren. Maar de grote winnaars van het afgelopen jaar zijn natuurlijk wel Forum voor Democratie, PvdA en DENK. Forum lijkt veel kiezers te trekken van VVD en D66.
[caption id="attachment_215793" align="aligncenter" width="564"]De peilingen van 16 december 2018. Bron: Maurice de Hond De peilingen van 16 december 2018. Bron: Maurice de Hond[/caption]
Maar ondanks het feit dat de partij 14 zetels won sinds de laatste verkiezingen bleek 2018 het jaar waarin de partij te maken kreeg met groeipijntjes. Zo werd de opmars van FvD begin 2018 gestuit en raakte de partij haar momentum voor enkele maanden kwijt. Maar sinds het aanjagen van het debat over het VN-migratiepact van Marrakesh lijkt de partij terug van weggeweest. Zo won Baudet de afgelopen weken twee zetels en was hij veelvuldig te zien in zowel de Tweede Kamer als ook in de media. Die zichtbaarheid betaalt zich dus terug en het is nu zaak voor FvD om een aantal volgende onderwerpen te vinden waarmee ze kunnen scoren. Het lijkt erop dat het klimaatdebat hiervoor een prima mechanisme kan zijn, gezien de (m.i.) realistische houding van de partij inzake de effectiviteit van klimaatbeleid.
2019 wordt dan ook een interessant jaar met zowel provinciale als Europese verkiezingen voor de deur. Knallers zijn te verwachten van GroenLinks, Forum en de PvdA. Daarmee komen de sociaal-democraten op een goed moment terug en maakt Timmermans dus kansen op zijn felbegeerde bureaustoel in Brussel waarvan hij verder kan gaan met het implementeren van internationale socialistische idealen en technocratische trucjes laten zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten