WOinactie wordt onmogelijk een brede studentenbeweging met al die rode vlaggen

Studenten vinden dat de universiteit 'geen bedrijf' is. Bron: YouTube / Folia
Foto: Studenten vinden dat de universiteit 'geen bedrijf' is. Bron: YouTube / Folia

Studenten en personeelsleden organiseren zich onder de noemer ‘WOinactie’ tegen de jarenlange bezuinigingen van het kabinet op het Nederlands onderwijssysteem. Volgens cijfers van de lobbyclub Vereniging van Universiteiten (VSNU) daalt de vergoeding die universiteiten per student vanuit het Rijk ontvangen al jaren. En tegelijkertijd met de daling van de vergoeding per student, steeg het aantal studenten juist sterk. Het aantal docenten en de student-staff ratio staat ook zwaar onder druk. Zo steeg het aantal studenten met een masterdiploma met ruim 57%, terwijl het aantal hoogleraren met slechts 16% steeg. Dit beeld wordt bevestigd door studenten van verschillende onderwijsinstellingen die ‘hun docenten niet vaak zien’ en ook het personeel lijdt eronder, want die moeten nu al jarenlang hogere werkdruk ervaren zonder dat hier wezenlijke verlichting van de bureaucratische lasten tegenover staat. 

Wat erg jammer is ook dit keer weer, is dat dergelijke studentenprotesten waarbij ook een legitieme boodschap wordt afgegeven worden gekaapt door linkse organisaties en politici. Voor studenten die weinig met de kleur rood hebben zijn de manifestaties dan ook niet zo interessant. Niet omdat het leenstelsel hen geen pijn doet of de problemen rondom het studenten-staff ratio niet daadwerkelijk een probleem zijn, maar omdat het schreeuwerige imago van de linkse optocht die mensen afstoot. En dat is jammer, want ‘WOinactie’ legt op sommige punten zéker wel de vinger op de zere plek, maar echt een divers publiek trekken doet de organisatie vooralsnog niet. Dat terwijl diversiteit volgens de website van Het rode vierkantje juist erg belangrijk is. Tijd dus dat de beweging bij zichzelf te rade gaat over haar communicatie en de personen die zij aanmoedigen te demonstreren.

Het protest leverde dan ook nog géén concrete resultaten op voor studenten en het onderwijsstelsel. En resultaten zijn wel nodig: zo moet de doorstroom tussen verschillende onderwijsniveau’s beter, aansluiting bij de arbeidsmarkt versterkt, contact met hoogleraren intensiveren en zou ook het rente-instrument niet moeten worden ingevoerd. Tenminste niet in het de huidige constellatie van wet- en regelgeving. Nederland kent immers al een progressief belastingstelsel waardoor het rente-instrument extra risico’s bovenop de al hogere belastingen komt te liggen. Maar ook natuurlijk omdat het rente-instrument variabele kosten met zich meebrengt en daarmee ook de instroom van het aantal studenten juist afneemt of stijgt. Hoe hoger de rente, hoe minder studenten.

Op zich is dat laatste geen probleem, want niet iedereen hoeft te zijn afgestudeerd in een wetenschap. Er is immers een groot tekort aan gouden handen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

11 reacties

 1.   

  En dan willen ze ook nog migranten binnenhalen, die alleen maar komen
  studeren op onze kosten en dan misschien teruggaan naar eigen land
  Er zijn heel wat scheve verhoudingen wat betreft eigen bevolking.

  1.   

   Welke scheve verhoudingen zijn er dan?

   1.   

    Omdat dat alles veel geld gaat kosten en ook eigen bevolking rechten heeft

    1.   

     Dat geld wordt door Afrika betaald. Dit is geen argument. Ook is het zo dat door bv voedsel dumpen die landen zelf geen economie kunnen opbouwen. Heb het met je politici over dit soort zaken, dan willen mensen niet migreren.

  2.   

   Hoezo migranten die hier komen studeren?? Ik dacht dat ze nagenoeg allemaal al universitaire studies achter de rug hadden…

   1.   

    Oh daar zitten beslist mensen bij die wat hebben geleerd en of die willen
    migreren? Het heeft te maken met wie ze het land uit trappen.

 2.   

  Altijd lachen met DDS.
  Je moet wat hebben te janken als rechtse redacteur, dus we pakken dan ff een flutstukje van PostOnline uit 2015 en zo voldoen we weer aan de norm..

 3.   

  Off topic

  AD en Telegraaf
  ——————
  Brussel de straat op
  Mars tegen Marrakesh loopt uit de hand.

  Dat krijg je als je als overheid niets doet tegen de voortwoekerende islamisering !

  1.   

   Is er al een extra vliegtuig geland dankzij marrakech?
   Idiots are taking over.

 4.   

  ‘Wat erg jammer is ook dit keer weer, is dat dergelijke studentenprotesten waarbij ook een legitieme boodschap wordt afgegeven worden gekaapt door linkse organisaties en politici.’

  Het enige wat hier uit blijkt is dat rechts kennelijk weinig animo tot demonstratie heeft. Wat let ze om zelf actie te ondernemen?

  Dat leenstelsel is een zeer terechte maatregel, verwachten dat een ander voor jou betaald terwijl de staatsschuld oploopt voor jouw studie is belachelijk.

 5.   

  Bezuinigingen van het kabinet op het Nederlands onderwijssysteem,kunnen gecorrigeerd worden door het “potje” ontwikkelingshulp hiervoor te gebruiken,bijvoorbeeld.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!