Gele hesjes bestormen Mark Rutte in Roermond: 'wij zijn het volk'!

Geen categoriemrt 09 2019, 20:00
Mark Rutte dacht vandaag even rustig in Roermond campagne te kunnen voeren zonder bloempotten voor z'n voeten gegooid te krijgen. Dat lukte dit keer wel. Het lukte zelfs om, in tegenstelling tot Geert Wilders, zonder doodsbedreigingen campagne te voeren! Maar eenmaal in Roermond wachtte hem een warm ontvangst door de 'Gele hesjes- beweging. Die waren boos en lieten het horen. Ook droegen ze een groot spandoek met zich mee: 'Stem ze weg op 20 maart!'
Een duidelijke oproep voor iedereen die sympathiseert met de beweging. Volgens de regionale nieuwszender 1Limburg waren de demonstranten van Limburgse komaf en ging de premier met hen in gesprek. Gezien de ervaringen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is dat in Nederland in tegenstelling tot Frankrijk nog mogelijk. Jammer genoeg is het gesprek tussen Rutte en de 'Gele hesjes' moeilijk te volgen.
Niet vanwege de woordkeuze van de premier, maar vanwege het geschreeuw op de achtergrond: 'wij zijn het volk!' horen we bij de beelden. Een leus die verwijst naar twee zaken. Allereerst natuurlijk naar de demonstraties ten tijde van de val van de muur in Berlijn. Maar ook de leus die in Duitsland bij massale demonstraties in Chemnitz werd gebezigd om het ongenoegen over de massa-immigratie in Duitsland te onderstrepen.
En nu dus ook in Roermond.
https://twitter.com/RutgervdNoort/status/1104402936489234433
Wat we anno 2019 zien is een premier die op het einde van zijn latijn lijkt. En toch staat hij er. Glimlachend. Het is bijna ontroerend. Niet alleen gaat Rutte zijn meerderheid in de Eerste Kamer waarschijnlijk verliezen. Maar wordt hij ook nog eens vol boosheid onthaald in zowel Groningen als Roermond. Toch heeft Rutte wel een aantal goede zaken gedaan tijdens zijn periode als premier.
Denk aan het (relatief) op orde brengen van de overheidsuitgaven waardoor de Nederlandse overheid bij een volgende crisis 'klappen klappen kan opvangen'. Dat is iets waar we hem over enkele jaren nog zeker voor gaan danken. Ook al doen we dat dan schoorvoetend. Als we de balans opmaken kunnen we in ieder geval stellen dat de verkiezingen op dit moment wat rommelig verlopen.
In Groningen kreeg Rutte een bloempot voor z'n voeten gegooid en Wilders werd in Heerlen bedreigd door een 'verwarde man'. Het zijn allemaal tekenen van wat we allemaal al weten: het vertrouwen in de politiek kreunt en steunt. Hopen dus dat de komende verkiezingen een kanteling teweeg gaat brengen, die alle Nederlanders ten goede komt!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten