Gert-Jan Segers zegt het gewoon: ‘nakomen beloften ging nog wel eens mis’

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft vandaag ongetwijfeld de lachers op zijn hand. Of op z’n minst de cynici die het toneelstuk van de Nederlandse politiek al langere tijd aanschouwen. Volgens Segers wordt het namelijk tijd dat de politiek haar beloftes nakomt. Daartoe dringt hij zijn collega’s aan. Ja, zo zegt hij: ‘het nakomen van beloftes ging nog wel eens mis’. Oh, echt waar?

Verder stelt hij dat het tijd is om aan de mensen te laten zien ‘dat ze het beter gaan krijgen’. Dan verwacht je dus een mooie belastingverlaging waar iedereen van kan profiteren. Maar nee, te vroeg gejuicht! Er zijn namelijk andere begunstigde groepen die voorrang hebben op ‘het beter krijgen’.

Het kabinet gaat namelijk 6 miljard euro investeren in de publieke sector. Nu is dat broodnodig: de politie rammelt aan alle kanten. Zelfs zo ver dat er twijfels bestaan over de betrouwbaarheid van de misdaadcijfers.

En ook de zorg heeft flinke klappen gehad. En ten slotte hebben we nog Defensie, waar eigenlijk nauwelijks iets meer over is en dat moet worden aangevuld met 10.000 nieuwe soldaten, die momenteel geen barak boven het hoofd hebben. Echter zijn ook de barakken kapot, dus die moeten eerst worden vervangen. Achterstallig onderhoud, het is duurder dan je denkt.

In ieder geval gaat daar het Geld van Segers naartoe. Want ‘iedereen moet erop vooruitgaan’. Nou niet iedereen dus, maar slechts bepaalde begunstigde groepen. Goed, Segers is optimistisch. Maar hij stelt ook concrete KPI’s voor zo lezen we op NOS.nl.

Dat is mooi, want dat maakt het eenvoudiger om de politiek volgens haar eigen maatstaven te beoordelen. Volgens Segers faalt de politiek als er ‘geen pensioenakkoord’ en ‘geen Klimaatakkoord’ komt tegen het einde van het jaar. Dat betekent dat men dus nog 9 maanden de tijd heeft.

Aangezien het terugschroeven van een belastingmaatregel 1 – 2 jaar duurt terwijl het opkopen van aandelen Air France-KLM slechts twee weken duurt, is het de vraag of Segers niet té optimistisch is. Maar dat het weleens mis ging met het nakomen van beloften dat weten we ondertussen wel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Rien Noppen

  Als je het sluiten van een compromis in de populistische retoriek als het breken van een verkiezingsbelofte beschouwt worden er inderdaad veel verkiezingsbeloftes verbroken.

  Het kiezersvolk is tot op het bot verdeelt maar wenst toch dat het programma van de eigen splinterpartij volledig wordt uitgevoerd.
  Dat kan niet en dus wordt de kiezer geconfronteerd met polderuitkomsten van meerdere partijen.

  De kiezer krijgt wat hij veroorzaakte.

 2. TD

  Segers op jacht naar stemmen? haha

  Stem woensdag op FvD of PVV.

  1. Lugar

   “Stem woensdag op FvD of PVV.”

   +1

   #stemzeweg

 3. Tante Sidonia

  Segers moet zijn mond houden.Doet zelf mee met allerlei vieze politieke spelletjes.
  Straalt niet uit dat het een CU’er is. Feitelijk is het een zeer linkse partij geworden:
  meedoen aan “de alles verwoestende correctheid” .
  Heeft 7 jaar tussen Moslims gewoond en dat is merkbaar als het over import en criminaliteit Moslims gaat:”vredelievend!”

  1. TD

   ++++++

 4. santiago

  Wie neemt deze hemelfietser nog serieus.

 5. Gekko

  Gertjan Segers, de protestante jezuïet van de ChristenUnie. Zijn partij gaat woensdag klapjes krijgen in Urk en al die andere visserplaatsen. Want 80 miljoen aan investeringen in de puls blijken weggegooid geld, als deze vorm van visserij binnenkort door Europa definitief wordt verboden.

  1. sjun

   Het lijkt me duidelijk dat de Urkers niet nog eens op een PvdA met de bijbel zullen stemmen en dat de dwalende herder op zoek moet naar andere schaapjes.

  2. Lugar

   “Zijn partij gaat woensdag klapjes krijgen in Urk en al die andere vissersplaatsen.”

   Op Urk stemmen ze SGP of PVV. Volgens mij komt CU daar niet aan te pas.

   1. Gekko

    De ChristenUnie is anders wel de partij op Urk met de meeste gemeenteraadszetels: 5 in totaal. SGP heeft er 3 en PVV 1.

    1. Rien Noppen

     De CU staat op bestendige winst in de peilingen.

  3. DeBruijn

   @ Gekko

   Net of de CU daar wat aan kan doen, dat is echt onzin. De EU heeft het verboden en het pulsvissen is al door onder vorige kabinetten geintroduceerd.

   Dus wel bij de feiten blijven.

 6. Lugar

  Ja verkiezingstijd, dan zeggen bepaalde politici van bepaalde partijen allemaal dingen die de kiezers wel fijn vinden.

  “De politiek luistert niet naar ons, maar waarom luisteren ze ons dan wel af?”

 7. biggeorge

  Alleen de beloften voor belasting en lastenverhogingen worden altijd 100% uitgevoerd . Maar als de uitgeknepen burger iets terug zou krijgen gaat het 9 vd 10 keer niet door of het is zo weinig dat je het niet eens merkt. Het is zo doorzichtig als de pest stelletje geldwolven zijn het.!!

  1. Lugar

   2012 – hoge btw van 19 naar 21%
   2019 – lage btw van 6 naar 9%

   Daar pak je héél veel geld mee.

   1. Ad Fundum

    Exact @Lugar. Na de loon- en inkomstenheffing is de btw de belangrijkste inkomstenbron voor de overheid. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over de btw vanaf 1969. Op 1 januari 2019 was het vijftig jaar geleden dat de btw in Nederland werd ingevoerd.

   2. Onslow

    Met IB een vette inkomstenbron. Vul de aangifte maar in…

   3. Kleptomaantje

    @lugar vergeet de assurantiebelasting niet van 9.7% naar 21% dat zet ook veeeeeel zoden aan de dijk.
    Iedereen heeft wel meer dan 2 verplichte verzekeringen, de meeste gewone burgers wel 10 of meer verplichte en niet verplichte

 8. Korporaal Monty

  “En ten slotte hebben we nog Defensie, waar eigenlijk nauwelijks iets meer over is”

  Wie waren er toen ook alweer verantwoordelijk voor deze bezuiniging van 1 miljard op defensie?

  Daar plukken we nu de vruchten van.

 9. Duke

  ‘Gij zult niet liegen’. CU zijn nepgristenen die hun ziel aan de duivel (VVD en D66) hebben verkocht om te mogen meeregeren.

  1. Lugar

   @Duke: Veel komt er inderdaad niet van terecht, het tegendeel is inderdaad aan de orde.

   1. Zwetsnek

    Stem FvD en alle beloften worden ingelost

    1. Tante Sidonia

     Zwetsnek

     Juist!
     Mijn buurman gaat nu ook FvD stemmen.
     Weer een stem voor Baudet!

     1. Heinz

      Die heeft U onder druk laten zetten door Jerommeke

    2. santiago

     Goeie nick.

 10. rexm

  En ze veranderde plotseling in zout pilaren.

 11. Henk Albarda

  In dit kabinet is de VVD te grootste partij en dat met een redelijk dikke marge. Dan mag je verwachten dat de VVD mp een voldoend rechte rug heeft zo te onderhandelen dat tenminste 40 % VVD rechtsliberale punten in het regeerakkoord komen. Dat is 10 – 20 % geworden. Onderwijs, zorg en politie hebben geen extra geld nodig, de bureaucratie (feitelijk wantrouwen) moet eruit. Op dit moment is vriend en vijand het erover eens dat de bureaucratie mogelijk 20 – 30 % uitmaakt van de totale werklast. Verwijder dat en je hebt tot 30 % meer geld beschikbaar.

  1. Tante Sidonia

   Henk Albarda

   Denk dat je erg gelijk hebt!
   Probleem is dat genoemden met Ministeries zitten die vrijwel Links zijn.
   En Links betekent controle. (bureacratie)

  2. Rien Noppen

   Ook de rechtsliberalen van de VVD snappen dat je je aan internationale akkoorden moet houden. De VVD heeft zich gecommitteerd aan de klimaatdoelen van Parijs en daar helpt verder geen lieve moedertje aan.

 12. sonar

  Als liegen pijn zou veroorzaken,dan zou Segers nu in het ziekenhuis liggen aan de morfine.

 13. PMG

  Hoe kunnen we er nou op voortuit gaan al we ons hele huis moeten gaan aanpassen, dat gaat gigantisch veel spaargeld kosten, dan gaan we erop achteruit, of ben ik nou gek!?!

  1. Onslow

   Wie heeft er nu spaargeld? Rente is 0,000007%

   1. DeBruijn

    De ECB snapt er niets van altijd maar die rente op 0 houden en geld bijdrukken wat er niet is.

    Het enige wat dat gedaan heeft is de huizenprijzen opdrijven. En wie worden daar beter van? Niet de bevolking, maar investeerders, makelaars, bouwers, enzovoorts.

    Starters kunnen echt geen huis meer kopen. Hadden we een redelijke rente gehad, dan waren de huizenprijzen nooit zo gestegen als nu. Bij mijn broer in de straat, in 2017 kostten de huizen 200.000 euro, nu 2 jaar later 270.000.

    Dank je ECB!

    1. Punt50

     @ DeBruijn

     Wel opmerkelijk i.d.d. dat de ECB op deze wijze een nieuwe manier heeft gevonden om inflatie aan te wakkeren zonder dat de rente stijgt. Immers, waar is al dat gecreëerde geld gebleven?

   2. sjun

    Omgezet in waardevast metaal dat niet via Zuid-Europese achterdeur van de geldpers rap in waarde vermindert blijft het nog steeds spaargeld.

 14. PMG

  Segers verzwijgt gewoon zelf dat de burger er GIGANTISCH op ACHTERUIT gaat door hele verbouwing woning en alle subsidies die opgehoest moeten worden door de belastingbetaler en de verhoging van kosten die het bedrijfsleven n.a.v. deze idioterie aan de burger gaat doorberekenen.

  Ze praten gewoon niet over hoeveel u zelf moet gaan investeren en houden ons voor dat de kosten erg meevallen, ja, voor de regering is het maar 2 miljard per jaar maar voor de burger minstens 50 duizend euro per woning!!!!!

 15. PMG

  Energietransitie: Stel dat je een tweede woning hebt voor eigen gebruik of verhuur, dan ben je 2 x de sjaak!

 16. PMG

  Oproep aan RPML

  Kun jij ons eens voorrekenen wat omschakelen naar elektrisch gaat kosten per woning/huis/appartement?

  Ik kom op minstens:

  15 duizend voor warmtepomp lucht-water en installatie
  15 duizend voor isolatie en ventilatie en
  3 duizend boiler, elektrisch koken en verzwaring aansluiting inclusief installatie
  5 duizend vloerverwarming
  7 duizend zonnepanelen en installatie

  1. Marija

   Wat gaat er gebeuren als je een ouder huurhuis hebt?
   Voor een gemiddelde huurder is dat niet op te brengen.
   Een verhuurder zal die investering in een oud huis ook niet zien zitten.
   Het moet gewoon van de kaart geveegd worden, onuitvoerbaar.

 17. AAA

  Segers is een van de grootste schoften van de huidige politiek.Verschrikkelijk ventje farizeeër is een betere benaming voor deze godsdienst waanzinige. Altijd ligt het woord BARMHARTIG in zijn bek bestorven mits het jawel over buitenlanders gaat de Nederlanders mogen financiel opdraaien daarvoor CU land en volkverraders…

 18. PMG

  Segers = enge Farizeër die het (net als Rutten, Jetten, Klaver, en blonde muts) niet zo nauw neemt met de 10 geboden.

 19. Pescador

  Een christen die liegt en bedriegt is geen christen maar gewoon een ordinaire leugennaar dat er nog mensen zijn die van die club lid willen zijn ongelofenlijk

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.