Nederlandse taal op universiteiten onder druk, hoogleraren trekken aan de bel

De Nederlandse universiteiten draven door in het verengelsen van hun bachelor- en masterprogramma’s. Dermate dat onderdelen van de opleiding Friese letterkunde in het Engels worden gegeven! 

De redenen waarom het onderwijs verengelst? Door de standaardisering verdwijnen veel Nederlandstalige studies en wordt de voertaal Engels.

Voordeel hiervan is de aanwas in internationale studenten als inkomstenbron voor universiteitsbesturen. Dat zijn overigens inkomsten die universiteiten hard nodig zijn omdat sinds 2002 de Rijksbijdrage per student is gedaald. Echter worden de nadelen van het Bolognaproces steeds duidelijker. Studenten klagen over een ‘laag niveau Engels van docenten’ en staat ook de Nederlandse taal onder druk omdat het onderwijs binnen internationale kaders wordt ontwikkeld. Hierdoor lijkt de kwaliteit van de opleidingen en de schrijfsels van studenten ook onder druk te staan.

Is dit noodzakelijk? Nee,  het is niet noodzakelijk, maar het is wel van voordeel voor veel universiteitsbesturen. Onder meer omdat Den Haag sinds 2002 bezuinigt en steeds meer Brussel is gaan volgen. De totale uitgaven van de Rijksoverheid zijn sinds 2002 wel gestegen, maar de uitgave per student is wezenlijk lager. Universiteiten zijn ondertussen ‘afhankelijk aan de subsidieprogramma’s van de Europese Commissie en de instroom van internationale studenten.

Dat voert de druk op en docenten spreken van een ‘wildgroei aan bureaucratie en werkdruk’. Tegelijkertijd verengelsen de studies. Docenten zijn er in ieder geval klaar mee en luiden nu de noodklok. Ze zijn een petitie gestart in de hoop dat het onderwijs eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. En om het Nederlands te redden!

UPDATE: In een eerdere versie van dit artikel werd verwezen naar het Verdrag van Bologna als drijvende kracht achter de verengelsing van het onderwijs. Bij nader inzien is dit verband niet goed genoeg bewezen, dus deze passages zijn geschrapt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Gabriel

  Om deze reden heb ik een van de eerste programmeertalen in de Nederlandse taal geschreven. Denken in je moedertaal geeft betere oplossingen. Voor wie nieuwsgierig is, Citrine NL is een volledig Nederlandstalige programmertaal. Geschreven met liefde voor de eigen taal. http://www.citrine-lang.org/nl.ctr

 2. victus

  Al die hippe mensen die denken dat ze goed Engels spreken; vergeet het maar!! “Not Even Close”!

 3. victus

  Soms zie je van die populaire meisjes aan het vloggen op joetupe. In tenenkrommend Engels staan ze dan komkommers en /of courgettes aan te prijzen of zijn aan het kliederen met make up! Drama.

 4. Brazil

  Pfff de Nederlandse taal is een mengelmoes , een beetje Duits
  , Engels en Frans in een blender en hup we hebben een taal.

  1. Peter Oudshoorn

   Ken je ook de mengelmoes-woorden mongool, debiel en oikofoob?

   1. Brazil

    Gelukkig ben ik niet 100% kaaskop , ik heb nog Duits bloed,
    En ja Duits is pas een echte taal klugscheißer.

    1. Peter Oudshoorn

     Gelukkig maar dat je geen echte Nederlander bent. Dat ben je niet waard als je zo laatdunkend over die prachtige Nederlandse taal doet. Daar valt het Duits volledig bij in het niet, Dummkopf.

     1. Brazil

      Zelfs Wilders is een halve pinda.

     2. DeBruijn

      @ Brazil

      Pinda’s zijn gezond.

    2. PMG

     o ja, daarom als nickname Brazil, ik snap het, ik zou me ook doodschamen als ik maar een fractie Duitser was, eeuwige schuld aan twee wereldoorlogen en poging een hele bevolkingsgroep uit te roeien, dat zit dus schijnbaar in je bloed!

     1. koeiepoep

      Hahaha: De film: Boys from Brasil. Zegt genoeg, over de samenhang duitsland en brasil… 🙂

 5. Satty

  Hoeveel talen zullen er al verdwenen zijn. Volgens mij is het afhankelijk van je studie en richting je gaat studeren welke taal daarbij nuttig is.

  De Nederlandse taal verdwijnt nog lang niet, in sommige streken zoals Emmen bv spreken de mensen nog niet eens fatsoenlijk Nederlands.

  Weer zo’n belachelijk stemming makend artikel. Onder kapitein baudet terug naar 1850. Idiots are taking over.

  1. Siemien

   Ik mis je betoog over Afrika in het geheel..

   Je bent een dom wicht natuurlijk

  2. DeBruijn

   @ Satty

   Fatsoenlijk Nederlands bestaat niet. Ik weet niet hoeveel je van de taal af weet, maar op een gegeven moment moest je in elk dialect je boeken vertalen. Wat heel bewerkelijk was. Daarop is Nederlands gestandaardiseerd, ongeveer ten tijde van de Staten Vertaling. Dus je kreeg een schrijftaal en dat stond vaak los van de spreektaal. Heel lang is de term algemeen beschaafd Nederlands gebruikt, maar die term is onjuist. Tegenwoordig wordt daarom ook over standaard Nederlands gesproken, het dialect wat eigenlijk iedereen verstaat.

   Hollands is ook een verkeerde term, want Hollands is een Nederlands dialect, net als Brabants of Utrechts.

   Maar om een bepaald dialect niet fatsoenlijk te noemen is een beetje minderwaardig en tevens onjuist.

   1. koeiepoep

    Luister gewoon een dagje naar radiozender ‘studio Brussel’. De Nederlandse taal met originele Nederlandse zinnen en omschrijvingen is zo rijk en mooi. Maar hier ten lande moeten en zullen we helemaal ‘verbritten’ en krijgen we afgrijselijke woorden als “cashback” en wat al niet meer te pas en te onpas ingevoegde engelse termen en klanken om maar gordel- interessant te doen. Bah.

 6. Peter Oudshoorn

  Teunis, heb je je eigen ouders al ter verantwoording geroepen? Ik neem tenminste aan dat dat duidelijke exponenten van de ‘afbraakgeneratie’ zijn. Misschien moet je ze maar een Drion-pilletje geven, dan ben je van dat potverterende tuig af.

 7. Heinz

  Het beste is om op deze website te beginnen met correct Nederlands. Elkaar een beetje op weg helpen als het fout gaat.

  1. Meriadoc Brandebok

   Een goedbedoelende correctie kan al vlug als ergerlijk worden beschouwt.

   1. Peter Oudshoorn

    …worden beschouwD… (voltooid deelwoord)

     1. bifbof

      en dan goedbedoelde he

    1. Heinz

     @Peter,..u stapt er in ! 😀

     1. Peter Oudshoorn

      Jawohl Heinz, genau.

   2. DeBruijn

    @ Meriadoc Brandebok

    Ik corrigeer in het dagelijks leven ook mensen, maar je moet echt weten wie het wel of juist niet waardeert.

  2. Rosasolis

   @Heinz. Zo is het. Ik ben jarenlang lid-abonnee van DDS. Sindsdien geef ik dagelijkse commentaren op dit belangrijke internet site. Wij moeten elkaar steunen. Als er meer leden weten dat wij elkaar kunnen steunen op berichten aan DDS, en correspondatie, zal er misschien wat hoop kunnen komen tegen de FvD en PVV, die proberen dit uitstekende site te overhersen, zodat anders denkenden helemaal niets te vertellen hebben.

 8. Blank en niet Wit

  Hoezo Brexit?

 9. PMG

  Ik heb alleen maar de titel van dit stukje gelezen en heb nieuws voor je Teunis, de Nederlandse taal sterft helemaal niet uit, nooit!

  De nederlandse taal wordt verkracht door idioten (de zogenaamde hoogleraren) die menen voor een ander te moeten bepalen dat schrijfwijzes/spelling moeten veranderen!!!!

  1. Brazil

   Wat een onzin , talen veranderen nu eenmaal door de jaren heen.

   1. Peter Oudshoorn

    Gelul. Het Frans is de laatste paar honderd jaar vrijwel onveranderd gebleven. Vandaar dat middelbare scholieren Baudelaire nog gewoon in de oorspronkelijke uitgave kunnen lezen.

    Op taal moet je zuinig zijn. Meestal zijn veranderingen verloederingen.

   2. PMG

    @brazil – de domste uitspraak ooit, gefeliciteerd, wat bij jij lekker naïef!

    1. Brazil

     Dus er komen geen nieuwe woorden bij of zoiets ?
     Trouwens niemand in Nederland is nog 100% kaaskop,
     dit is net als de Nederlandse taal een mengelmoes.

 10. Rien Noppen

  ” Dat zijn overigens inkomsten die universiteiten hard nodig zij”

  Het taalniveau van Nederlandse studenten gaat inderdaad rap achteruit.

  1. bifbof

   Denk om je Nederlands Rien

 11. Rien Noppen

  We kunnen het betreuren maar over twee generaties heeft het Nederlands de status van het Fries, een streektaal die langzaam maar zeker uitsterft.

  Ik juich inspanningen om het Nederlands levend te houden toe maar vrees dat het een achterhoedegevecht zal zijn.

  1. Peter Oudshoorn

   Aangezien Rien Noppen het altijd en met alles fout heeft, kunnen we opgelucht adem halen: het Nederlands zal bloeien als nimmer tevoren.

  2. Scarletti

   Waarom zouden we het betreuren? Het enige dat betreurenswaardig is dat de dames en heren docenten en academici niet in staat zijn kennis over te dragen in het engels. Daarmee kan men concluderen dat ze incompetent zijn en vervangen diene te worden door competente leerkrachten

  3. TD

   Rien Noppen:
   Als de taal “Nederlands” uitsterft,wie ga je dán corrigeren?
   Dat zal een gemis voor je worden,die orgastische vreugde,bij het de les te lezen van fouten schrijvende reaguurders!

  4. DeBruijn

   @ Rien Noppen

   Ik hoop van harte dat het niet zover komt, maar je ziet overal talen verdwijnen. Ik spreek diverse talen, ook een vrije zeldzame taal die hooguit door 5 – 10 mensen in Nederlands beheerst wordt. Ik hou van taal en als ik kan praat ik in mijn dialect, wat wel afhankelijk is met wie ik praat.

   Wat mij betreft mogen we best wat trotser zijn op onze taal. Maar al jaren merk ik dat veel Nederlanders erg nonchalant zijn of zelfs een beetje een minderwaardheidegevoel hebben voor hun eigen taal. Nergens voor nodig, we zijn met 30 miljoen met Afrikaans en Vlaams erbij.

   Ik denk dat het ook gemakzucht is en soms zoiets als ‘kijk mij is interessant doen met mijn Engels’. Als kind begreep ik nooit wat ‘intensive care’ betekende, totdat ik in België een keer ‘intensieve zorg’ hoorde en het kwartje viel. Dan denk ik waarom een Engelse benaming gebruiken voor iets waar we goede Nederlandse woorden voor hebben?

  5. koeiepoep

   Ik wit it net…

   1. DeBruijn

    Ik spreek idd ook Fries.

    1. koeiepoep

     dan binne wy twa skriuwer yn in nuver diskusje. Ik ha gaurig ien wurdbuk nedig, moar stadig giet it foarût. 🙂

 12. Scarletti

  “De docenten zijn een peritie gestart”
  Ze zijn er maar druk mee onze academici.
  Eerst een petitie tegen Baudet en nu tegen een symptoom van de globalisering die ze zo graag prediken.
  Is het vakantie of zo….. hoeven ze geen les te geven.

  1. Scarletti

   Petitie

  2. Brazil

   Het is vooral een petitie tegen deze gestapo kliklijn.

 13. Hermann

  Jaren terug, ik lag op zaal in een hospitaal. Een mede patiënt zei op een bepaald moment “dat is van “zijn” i.p.v. “hem”. Ik corrigeerde de beste man. Het is zijn boek, of het boek is van hem. Hij werd zeer boos…Gelukkig was ik er gauw weg.

  1. DeBruijn

   @ Hermann

   Dan zal het een Westlander geweest zijn, want hier kun je ‘zijn’ voor ‘hem’ zeggen. Doe ik ook, net als elektrisijn i.p.v. elektricien.

   Tegenwoordig hoor je in heel Nederland ook ‘hun hebben’ i.p.v. van ‘zij hebben’.

   Wij nemen het niet zo nauw en vaak zijn worden ook als geintje bedoeld en blijft het hangen in ons dialect.

  2. Brazil

   Mierenneukers heb je overal, zelfs in het ziekenhuis.

 14. Heinz

  Aan het eind van W.O II hadden wij er goed aan gedaan het Esperanto in te voeren en te onderwijzen bij het begin van het basis onderwijs. Dat was ons nu goed uitgekomen in de EU !
  (Ni kantas ~ Wij zingen) Overal verstaanbaar !

  1. DidiMadloba

   Communiceren met mensen die je niet verstaat is de ultieme uitdaging. Dan kun je niet terugvallen op je retorische gereedschapskist.Persoonlijkheid is het enige wat resteert.

 15. DidiMadloba

  Het hangt erg af van het vak.
  In mijn natuurkundestudie lang geleden switchte al snel zelf naar Engels, omdat in die taal veel meer boeken te koop zijn.
  Nederlands recht in het Engels? Schei uit!

  Ik deed een Duitse “Aufbaustdium”. Gratis, maar wel in het Duits. Voor mij een eitje, maar niet voor de aanwezige Brazilianen en Chinezen.

  Het wordt tijd dat er een simpel academisch Engels wordt bedacht dat ook buitenlanders foutloos kunnen toepassen.

 16. Rosasolis

  Nederlands moet op alle universiteiten en hoog-scholen de hoofdtaal blijven.
  Nederland moet nooit verengelst worden. Er is geen enkele reden hiervoor. De belangrijkste redenen voor het verengelsen van ons land zijn: TV, internet, en toerisme.
  Ieder jaar komen er duizenden Amerikaanse toeristen naar Nederland, die van ons land het volgende vindt: “Holland is a very quaint country, and everyone speaks perfect English”. Helaas komen er vele toeristen die als groepen, huizen in
  Amsterdam huren, waar zij voor wekenlang “verbleven” en heel veel overlast veroorzakken voor de gewone buurtbewoners. Totdat ze thuis gaan, en de volgende horde Amerikaanse toeristen hun plaats innemen. En de hele ellende opnieuw begint.
  Dit gaat door gedurende de zomer-herfst maanden. En het wordt steeds erger, het gaat verder naar alle provincies…je huurt een huis met je Amerikaanse vrienden om vrij te leven, en dagelijks “stoned” te zijn of aan de booze…Little Amerika, dus. Grootste attractie in Amsterdam: de Rood-Licht afdeling.
  Maar naar het onderwijs: Op onze scholen en universiteiten hebben we nog steeds
  Nederlandse docenten die uitstekende onderwijs geven in het Nederlands. Ik heb jaren geleden een geweldig leraar Nederlands op het Kon. Conservatorium gehad, die mij niet alleen de taal leerde, maar ook de zuiver uitspraak. En dat is nu heel anders dan wat ik hoorde van jarengeleden. De plate Amsterdamse taal is heel erg geworden, te vergelijken met de rest van Nederland. Natuurlijk heeft ieder provincie hun eigen taal invloeden, maar de platte Amsterdamse dialect is de mooiste. En daarom moet er veel meer aandacht aan de Nederlandse taal en uitspraak gegeven worden. Wegens de Brexit zijn er vele Britten die hier willen blijven, werken, en met onze burgers samenwerken, en verder leven. Net als ik als jonge uitwisseling student uit Canada
  van jaren geleden. Zoals jullie aan DDS zien heb ik met mijn Nederlands goed gedaan, omdat ik een geweldig leraar Nederland-Engels had, die heel veel begrijp had met hoe het verder moet tussen Nederlands-Engels. Ik heb hierover zoveel geleerd. Nooit moet engels, of welke taal dan ook het Nederlands overheersen. In welke vaak dan ook.
  Wel is het belangrijk dat wij van hoog-leraren uit Britse en andere buitenlandse landen berichten krijgen om vele Internationale wetenschappelijke en culturele sectoren van de EU landen te steunen. Anders zal het, zoals het nu gaat, weinig over van zijn. En dat
  gaat alleen tot chaos leiden.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.