PVV gaat ondergang tegemoet, houdt maar vijf armzalige zetels over in Eerste Kamer

Geen categoriemrt 21 2019, 9:00
In een normale partij zou Geert Wilders nu aan de kant gezet worden.
Hoewel er bij Forum voor Democratie gisteren reden voor feest was, was dat anders bij die andere outsiders partij, de PVV. Geert Wilders en de zijnen gingen er namelijk in het hele land op achteruit. Volgens de laatste prognoses zullen zij daardoor in de nieuwe Eerste Kamer genoegen moeten gaan nemen met vijf magere zetels. Dat zijn er maar liefst vier minder dan bij de vorige verkiezingen.
Met andere woorden, de PVV is bijna gehalveerd.
Eigenlijk is dat bijna een knappe prestatie. Het kabinet Rutte III is immers ongekend impopulair. De VVD is weliswaar nog steeds redelijk groot (de tweede partij van het land na gisteren), maar dat komt eerst en vooral doordat het politieke landschap ontzettend verdeeld is. In vergelijking met de verkiezingen van 2010 is er ook van de VVD eigenlijk niets meer over.
Toch heeft de PVV daar totaal niet van geprofiteerd. Sterker nog, de partij is kleiner en ronduit insignificant geworden de afgelopen jaren. Dit terwijl de oude concurrentie helemaal in elkaar is gezakt, en er voor de PVV dus genoeg te halen viel. In theorie dan.
Het verval van de PVV is wel degelijk gemakkelijk te verklaren: Geert Wilders is de afgelopen jaren steeds verder geradicaliseerd. De rechtsliberale en rechtsconservatieve kiezer vindt hem doorgeslagen, en wachtte slechts op het moment dat er een ander, écht rechtsconservatief en rechtsliberaal alternatief was om op te stemmen alvorens de PVV eindelijk de rug toe te keren. Forum voor Democratie is dat alternatief, en dus groeit die partij als kool terwijl de PVV leegbloedt. Ja, de groei van FVD komt ook deels van andere partijen -- zoals de VVD en het CDA -- maar het lijkt eerst en vooral de PVV te zijn die geslachtofferd wordt door Baudet en co.
Natuurlijk is dat alleen maar goed nieuws. De PVV staat buitenspel in de Nederlandse politiek. Geen andere partij die er zaken mee wil doen. Wilders is zo ver doorgeslagen dat niemand nog iets met hem te maken wil hebben, zelfs andere rechtse partijen niet (de enige die de deur nog openhoudt is FVD, maar dat is voor de bühne, want ook daar weten ze dat de ándere partijen nooit en te nimmer gaan regeren met PVV). En dat is maar ook goed, want Wilders' PVV is tegenwoordig gewoon een nationaal-socialistische partij die eerst en vooral -- en heel trots -- bezig is met het verspreiden van islam- en moslimhaat. Zo'n partij hoort niet groot te zijn, zeker niet in Nederland.
Een normale leider van een normale partij zou daar conclusies aan verbinden door op te stappen. Maar Wilders? Die blijft natuurlijk gewoon zitten. Want als puntje bij paaltje komt is hij de PVV. Als hij zichzelf kapotmaakt met zijn hatelijke, discriminerende uitlatingen, dan zijn partij ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten