Vertrouwen in VVD-ministers daalt naar dieptepunt, confessionele bestuurders scoren goed!

Het vertrouwen van de kiezer in de VVD-ministers is ondertussen afgebrokkeld naar een dieptepunt. Maurice de Hond ging op onderzoek uit en vond opmerkelijke resultaten. De CDA- en CU-ministers genieten vertrouwen. Met name Carola Schouten en Wopke Hoekstra. Maar VVD-ministers dus niet. Met het stapelen van schandalen en het achtereenvolgend winnen van de titel ‘meest corrupte partij van het land’ kan het ook niet anders. 

 Vertrouwen in de bewindslieden van kabinet Rutte 3

Het vertrouwen van de Nederlandse kiezers in haar bestuurders. Opmerkelijk: de eerste VVD'er staat pas op plek 8! Cora van Nieuwenhuizen. Bron: Maurice de Hond.
Het vertrouwen van de Nederlandse kiezers in haar bestuurders. Opmerkelijk: de eerste VVD’er staat pas op plek 8! Cora van Nieuwenhuizen. Bron: Maurice de Hond.

Als we naar de bovenstaande tabel kijken dan wordt al vrij snel duidelijk dat de VVD niet langer wordt vertrouwd als de partij waar de goede bestuurders vandaan komen. Ten minste op dit moment. Na alle schandalen is dat natuurlijk geen verassing. Een paar namen. Halbe Zijlstra, Fred Teeven, Ivo Opstelten, Han ten Broeke en Anne-Wil Duthler. De lijst is welhaast oneindig. Zo oneindig zelfs dat er een website is gewijd aan het fenomeen: ‘is er een VVD’er opgestapt?’

Verder vertrouwen kiezers de minister van financiën Wopke Hoekstra (CDA) het meest. Volgens Maurice de Hond is het optreden van Hoekstra bij het opkopen van aandelen in Air France-KLM hierin een factor geweest. Toch wel opmerkelijk omdat er voldoende rationele argumenten zijn waarom de aankoop geen goed idee was. Maar de opzet van de campagne van het kabinet was geslaagd: Nederland viel massaal voor het nationaal-economische frame dat kabinet Rutte 3 voorhield.

Een verhaal waar PVV, 50Plus en anderen driftig op voort borduurden in de hoop in de toekomst financiën vrij te spelen voor hun eigen paradepaardjes. Verder zien we in de top 5 confessionele bestuurders en D66-dame Sigrid Kaag op plek vijf.

Als het gaat om vertrouwen in de fractievoorzitters van de politieke partijen dan krijgen we een ander beeld te zien. Waar de VVD het slecht doet binnen het kabinet daar staat de partij in de ranglijst voor fractievoorzitters nog netjes op plek drie. Opmerkelijk is de kortstondige daling van het vertrouwen in Klaas Dijkhoff (VVD).

In januari verloor hij snel veel vertrouwen en zakte van plek 1 naar plek 7 in de ranking. Maar hij staat nu alweer op plek 3. Het vertrouwen in Dijkhoff is dus sterker dan één negatief incident kan doen verbrokkelen.

Vertrouwen in de fractievoorzitters van partijen

Het vertrouwen van de Nederlandse kiezers in de partijleiders. Bron: Maurice de Hond.
Het vertrouwen van de Nederlandse kiezers in de partijleiders. Bron: Maurice de Hond.

Verder zien we dat Thierry Baudet (FvD) langzaam maar zeker het vertrouwen begint te winnen. Dat is mooi, want ondanks de goede standpunten van de partij en de hoge ogen die hij gooit in de peilingen gaat het qua vertrouwen nog niet zo lekker. Baudet staat op plek 8. Maar Baudet kan veel zetels winnen. En als hij die zetels vervolgens omzet in politieke macht en invloed waardoor hij de kiezer voor zich wint dan kan hij zomaar eens hoger staan in de ranking. Binnenkort al.

Maar net zoals de ranking van bestuurders zien we in de vertrouwensindex dat de confessionelen het hier ook goed doen. Gert-Jan Segers (CU) staat al weken op plek één. En het lijkt erop dat hij die positie niet meer weggeeft. Marijnissen van de SP scoort steeds beter qua vertrouwen, ondanks haar wanprestatie tijdens het RTL4 verkiezingsdebat.

Waarom de lieden Kuzu en Azarkan (DENK) stelselmatig onderaan bungelen en worden gewantrouwd laten we maar even in het midden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. HendrikJan

  Het gaat de goede kant op, het grof vuil komt voor de VVD in zicht.

  RUTTUP en NEXIT.

 2. Zouaaf

  De plaats van Asscher is zeer bemoedigend. Die van Kees van der Staaij valt mij tegen. Hij schurkt tegen Denk aan. Onbegrijpelijk maar weer !

  1. Gekko

   Van der Staaij heeft veel krediet verspeeld met zijn ondoordachte ondertekening van de Nashville-verklaring.

 3. victus

  Vertrouwen in VVD-ministers daalt naar dieptepunt,

  Daarom hebben ze volgens de peiling ook de meeste stemmen -dus vertrouwen door dik en dun- van de kiezers. Een soort Stockholm syndroom lijkt het wel. Mooie beloftes en wat stoere praatjes voor de Bühne doen wonderen!

 4. HendrikJan

  Kijk naar de foto, deze mensen komen waarschijnlijk voor Rutte.

  En wat doet Rutte.??

  Hij praat niet MET die mensen, maar is via zijn telefoon bezig, met Andere mensen.

  RUTTUP en NEXIT.

 5. Niet L niet R

  Rutte op de 12e plaats als minister president kan het nog slechter, ja als hij blijft zitten en niet naar de EU gaat, dan gaat hij net zo af als Lubbers die is afgegaan als een gieter, was verslaafd aan de macht geraakt, als Rutte de gladjanus niet oppast overkomt hem het zelfde, heb ik geen medelijden mee, hij heeft meer dan ellende voor de gewone man gebracht, en de industriëlen rijker gemaakt!

 6. Niet L niet R

  Erik Wiebes op de laatste plaats, hij is de clown van dit kabinet, kan beter gaan solliciteren bij een rondreizend kermis attractie!
  Arme Groningers!

 7. Satty

  ‘Waarom de lieden Kuzu en Azarkan (DENK) stelselmatig onderaan bungelen en worden gewantrouwd laten we maar even in het midden.’

  Leg mij dan eens uit waarom je wel vertrouwen in baudet hebt? Ben je zo blind?

  1. TD

   Pst!

 8. Rien Noppen

  De VVD heeft inderdaad een groot probleem met haar imago op het punt van betrouwbaarheid en integriteit.

  Als men dat niet weet te herstellen lijkt me een enorme verkiezingsnederlaag bij de volgende Kamerverkiezingen zowel onvermijdelijk als terecht.

 9. Marija

  Vorig jaar, toen de aandelen nog laag in koers lagen, heeft Graus van PVV al geadviseerd om aandelen te kopen. Niemand luisterde naar hem.
  Voor een veel hogere koers ging Hoekstra er voor.
  Heeft ons meer dan klauwen geld gekost.
  Maar ja, beter laat dan nooit hè.

  1. Fortiori

   Het gaat niet om beleggen in aandelen maar om meer medezeggenschap. Controle over het bedrijf. Een andere invalshoek.

 10. Lugar

  Stuur dat zooitje naar huis, het is één grote kliek!

  #stemzeweg

 11. Ome Wim

  Vertrouwen in VVD minister heb ik al nooit gehad en zeker niet in pauze-clown Rutte, die liegt al als hij fluit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.