Beelden! Mark Rutte over de retoriek van Thierry Baudet (FVD): ‘Europese renaissance? Goed verhaal’

Mark Rutte (VVD) komt steeds vaker in aanraking met de term 'Europese renaissance'. Bron: YouTube / Minister-president Mark Rutte
Foto: Mark Rutte (VVD) komt steeds vaker in aanraking met de term 'Europese renaissance'. Bron: YouTube / Minister-president Mark Rutte

Het zweet moet premier Mark Rutte gisteren zijn uitgebroken tijdens de persconferentie. Niet omdat het zoveelste schandaal werd behandeld, maar omdat de woorden van zijn directe politieke tegenstander werden gebezigd. Een reporter vroeg namelijk hoe Rutte dacht over de ‘Europese renaissance’. Volgens Rutte ‘een goed verhaal’.

Vanaf 11:37

Dat Mark Rutte wordt geconfronteerd met de term is geen toeval. Hij wordt namelijk voorbijgestreefd! Emmanuel Macron en Thierry Baudet (FVD) bezigen beiden de term ‘Europese renaissance’. Mark Rutte echter niet.

Wat de term betekent is afhankelijk van wie spreekt. Dat Rutte stelt dat de term ‘slechts retoriek’ is lijkt een beetje naïef. De term betekent wel iets. Het verwijst namelijk naar de toekomst van Europa en die is onder meer afhankelijk van wie de Europese Parlementsverkiezingen wintHet kan een renaissance of een domper worden. De term verwijst dus naar toekomstmuziek.

In vergelijking met Baudet ziet de Franse president de zogenaamde renaissance wel een beetje anders. Macron wil de Europese Unie als een middel gebruiken om ‘een machtig imperium’ te creëren. Met in het centrum daarvan Parijs. Voor hem is machtscentralisatie de zogenaamde ‘Europese renaissance’.

Het gedrag van Macron bevestigt het megalomane beeld: extreem politiegeweld tegenover demonstranten en pleidooien voor een Europees leger. En toen demonstranten van de ‘Gele hesjes’ op de hoofdstad marcheerden was het Elysée er als de kippen bij om Europese gendarmes in te zetten.

Als dat de zogeheten ‘Europese renaissance’ is van de Franse president dan moeten we ons zorgen maken. Terwijl bij Baudet nog veel vragen open staan over hoe de zijne eruit ziet.

De term is dus méér dan alleen retoriek zoals Rutte beweert. De ‘Europese renaissance’ verwijst naar een lagentermijn visie voor het continent. En die van Macron is overduidelijk anders dan de visie van Baudet.

Al is er soms nog wat onduidelijk wat Baudet precies wil bereiken in Brussel.

In ieder geval lijkt de laatste wel een fatsoenlijke poging te wagen.

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

27 reacties

 1.   

  Hij gaat op zijn platte bek, deze Rutte, de leugenaar van deze eeuw.
  En de genietende factor in deze, zijn die 1,4 Miljoen, eerlijke oprechte kiezers op de PVV, die Rutte in 2017 bij het grof vuil plaatste.

  1.   

   @Jump: +1

 2.   

  Een goede oude tijd is er nooit geweest in de politiek
  we konden het gewoon niet zien.
  Nu zien we het dagelijks en het zijn 90% linkse mafklappers
  die hun zakken staan te vullen over de rug van u en mij.
  Ze zijn gewoon de schaamte voorbij het is hun tweede natuur
  stem tegen de EU uw enigste redding uit deze hel.

  1.   

   Jawel hoor, 1956, KVP, Romme en ARP, CHU en boer Koekoek.. De lariekoek die hij daar uitkraamt of over zich heen krijgt, zijn ludieke grappen en diverse idiote acties maken hem tot een legendarisch politicus. Er was voldoende te doen in die tijd. En niet saai.

   1.   

    Zeker Crassus het knip en plak werk begon toen
    het begin van de NPO ( NOS )zij lieten je zien wat
    zij vonden wat je moest zien.
    De doorbraak kwam van de piraten omroep
    toen brak de hel bij links los .
    REM , Veronica , Tros ,het begin van reclame op tv .

 3.   

  “Al is er soms nog wat onduidelijk wat Baudet precies wil bereiken in Brussel.”

  Dat ziet Teunis dan wel weer scherp.

  1.   

   Baudet is niet onduidelijker dan Rutte, die in eerste instantie tegen meer EU was, en nu ineens voor meer EU.

   1.   

    Oké, Ziggy, ze zijn allebei onduidelijk.

    :)

    1.   

     Zo veel is duidelijk.

  2.   

   Rien Noppen…hou es op joh. Incasseer je verlies….FVd…is de grootse partij!!
   Wen er maar aan…en het Forum wordt nog veel groter….yeah yeah!! Stem ze weg….23 mei 2019#FVD of PVV!!

 4.   

  en dat bestuurt dan ons land?

  Stem tegen de elite,
  Stem in mei ook op FvD!

 5.   

  Over renaissance gesproken, die begint deze week in Amerika, democraten kunnen hun borst nat maken, de coup is mislukt en de grote schoonmaak gaat beginnen.

  1.   

   Waar heb je het over?

   1.   

    De reaguurders hier bij De DDS aanbidden 2 goden. Daar steken ze elke avond een kaarsje voor aan. En ze hebben natuurlijk een Maria plaatje in hun portemonnee van deze 2. :-)

    1.   

     Je kan ook gewoon zeggen dat je het niet weet hoor, is helemaal niet erg.

   2.   

    Het Mueller rapport, dat gaat pijn doen..

    1.   

     Ik zou niet weten waarom.

 6.   

  als de nederlanders rutte echt zat zijn – waarom blijven ze dan erop stemmen ? RUTTE 3 intussen, he ?

 7.   

  Ik moet al kotsen als ik die gluiperige slangenkop zie van die vent, alsmaar maar liegen en bedriegen en een lange bruine tong van het kont likken van zatlap Juncker voor een baantje, Nederland en zijn burgers interesseert hem geen zier.

 8.   

  Stem in mei FvD of PVV deze twee partijen kunnen het hoogmoed en waanzin en belust op macht project EU nog keren

 9.   

  Rutte mag nog wel een paar jaartjes MP, het gaat buitgewoon
  goed met Nederland dank Rutte , ik zou zeggen vooral doorgaan :)

  1.   

   Man, praat toch niet zo dom!
   (Had net nog een hele lijst met opsommingen waarom het niet waar is wat je zegt. Maar de site is weer lekker k*t bezig en verloor de post)

 10.   

  Macron wordt alom geprezen dat hij met de “gilets jaunes” in gesprek ging, die inderdaad een punt hadden, m.n. de dure brandstof.

  Sinds Eurofobe relschoppers zich bij die gele hesjes hebben aangesloten zijn die niet meer serieus te nemen en past drastisch optreden.

  Dat Baudet van “renaissance” spreekt is bizar want hij is zo conservatief dat hij zelfs de verworvenheden van de Verlichting – die op de renaissance volgde – verwerpt, en zijn “geloof” in de plaats stelt van rationele wetenschap. Waarbij hij godbeterhet juist wetenschappers een “klimaatreligie” verwijt.

  1.   

   Dus dan timmeren we ze maar in elkaar want ze zijn tegen de ondemocratische, geldverslindende, onstabiliteit creërende moloch dat EU is?

   Zie je zelf niet hoe achterlijk dat klinkt?
   Frankrijk en Duitsland maken de dienst weer uit en de rest van Europa zit met de ellende

 11.   

  Er is geen Europese Renaissance. Gelukkig bestaan de bekende, stabiele partijen nog steeds. Hopelijk worden overal niet te veel schapen gelokt door de meningen van enkele extreem rechts leiders. Baudet is alleen de Nederlandse versie van corrupte leiders zoals Erdogan (Turkije), Trump (Amerika), Orban (Hongarije), le Pen (Frankrijk), en Farage (de VK). Twee interessante artikelen gisteren in Trouw. Een ging over N.Farage, die alweer een nieuwe partij heeft opgericht: de ”Brexit Partij”.
  Enkele jaren geleden heeft dit idioot de Ukip partij opgericht… Waarvan hij onlangs uitstapte. De grote foto die samen met dit artikel werd gepubliceerd, was een giller! Je ziet een boos kijkende Farage samen met enkele boos kijkende aanhangers. Niemand had een vriendelijk grimlach. Wij zou op zo’n een enge kliek stemmen?
  De tweede artikel, vond ik zeer interessant. Een interview met de Turkse schrijver
  Ece Temelkuran, die duidelijk geen moslim is. Zij was journalist in Turkije, tot zij ontslagen werd wegens haar kritiek op de regering van Erdogan. Zijn moest vluchten, en woont sinds 2016 in Zagreb. Haar recent boek “Verloren land, de zeven stappen van democratie, naar dictatuur”…Volgens E. Temelkuran zijn populisten overal hetzelfde. De zeven stappen beschrijven hoe een democratisch land wordt tot extreem
  rechts dictatuur, stap voor stap geleid. Zij geeft voorbeelden uit Turkije, Duitsland, Groot-Brittannie, Hongarije, Amerika, en Italie. De zeven stappen beschrijven hoe een land wordt overmeesterd door populist schapen onder hun leider. Die “beweging” moedigt de leiders om elkaar te streunen. Dat is ook duidelijk het geval met Baudet,
  die geen originele ideeen heeft, behalve misschien Borealis en de uil van Minerva.
  Kortom: Baudet gaat ons land niet “redden”; hij is alleen een copy-cat.

  1.   

   Boeie! Als we maar van die ouwe hap afkomen.

   1.   

    @Punt50. Ja inderdaad, als wij eindelijk van de trollen afkomen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!