Commissieleden ministerie van Buitenlandse Zaken gaan los over INF-verdrag: ‘kernwapens, kernwapens, kernwapens!’

In de Tweede Kamer werd zojuist een debatje gehouden over nucleaire wapens. Heel spannend natuurlijk! Waarom het debat wordt gevoerd terwijl Nederland nauwelijks invloed heeft op het reilen en zeilen van de kernmachten weten we echter niet. Reden van het debat is de opzegging van het zogenaamde INF-verdrag tussen de Russen en Amerikanen. 

Dat verdrag is natuurlijk niet meer dan een papieren werkelijkheid want niemand kan de kernmachten daadwerkelijk forceren zich aan het internationaal recht te houden. Aan het INF-verdrag dus. GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik diende een motie in met het doel om het opzeggen van het INF-verdrag ‘te verlengen’. Maar met die motie zullen de kernmachten hun billen afvegen.

Nuttig hoor!

Verder sprak Van Ojik over het feit dat ‘de Russen het verdrag al jaren schenden’. Als dat inderdaad het geval is dan is de opzegging van het verdrag dus niet zo relevant. Immers worden de termen al jaren geschonden. Ja, zo stelde Van Ojik: ‘we kunnen met het INF-verdrag de Russen erop aanspreken’. Alsof het ‘aanspreken’ van kernmachten op het ontwikkelen van wapens ook maar enig effect heeft gehad in het verleden?

Tweede Kamerlid van de D66-partij, Sjoerd Sjoerdsma, begon over de implementatie van ‘economische of militaire sancties’ tegenover landen die ‘de INF-verdragen schenden’. Sjoerdsma wil dus dat Nederland in haar eentje ruzie gaat zoeken met bijvoorbeeld de Verenigde Staten of met Rusland. Het nut blijft achterwege, maar moreel taalgebruik vloeide rijkelijk.

Dat deze lieden zulks bizar taalgebruik bezigen is in lijn met de gekte die heerst binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wie laat deze Kamerleden zo denken? Ze zijn allen lid van de commissie BuZa, dus waarschijnlijk is daar iets niet helemaal in orde. Maar dat daar vreemde lieden rondlopen wisten we al.

Meest rationele in het debat was toch wel Martijn van Helvert (CDA) in afwezigheid van Forum voor Democratie. Volgens hem kan Nederland wel iets doen en ‘proberen het gesprek aan te zwengelen’. Dat was inderdaad een nuttig voorstel en staat in schril contrast met de bizarre voorstellen van anderen.

Eerder nog was er debat over de kernwapenfunctionaliteit van de Joint Strike Fighter (F-35). D66 wil dat het vliegtuig deze functionaliteit niet krijgt, maar wil tegelijkertijd wel ruzie zoeken met kernmachten. In ieder geval is het zeer complexe materie en is het maar de vraag of deze Kamerleden überhaupt in staat zijn de relevante factoren te overzien.

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Nuts

  Er word altijd gezegd dat Rusland zich niet aan de afspraken zou houden.

  De waarheid is dat Rusland Oost Europa heeft vrij gegeven met de afspraak dat er in die landen geen Militaire NATO basissen zouden komen.

  Kijk nu ?!

  Rusland is omgeven bij zijn grenzen met Militaire NATO basissen !!

  Met welk doel ?
  Wie bedreigd hier nou wie ?

  De waarheid is hard voor sommige mensen
  Bertus

 2. Toon Boekman

  Deze NL-politici bemoeien zich met de grote problemen in de wereld. Daar zijn ze veel te klein voor maar het oogt wel gewichtig. Zelfs de problemen in Nederland kunnen ze niet aan. Het gros van de ‘volksvertegenwoordigers’ in het partijkartel is ver onder de maat. Door een veel te grote broek aan te trekken houden ze de schijn op belanrijk bezig te zijn. Trap er niet in. # stemzeweg
  Stem PVV of FvD

 3. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Nederland met Rutte aan het hoofd is volledig van de pot gerukt. Ruslandfobie heet dat omdat Nederland aan de hand loopt van de Zio Nazi Cabal…

 4. Tman

  “Sjoerdsma wil dus dat Nederland in haar eentje ruzie gaat zoeken met bijvoorbeeld de Verenigde Staten of met Rusland”
  Waarom ook niet?
  Nederland is al een wereldspeler en toonaangevend mbt het klimaatakkoord en het Marrakesh akkoord,alle wereldleiders kijken bewonderend naar Minister President Rutte,en vragen hem advies voor alle globale voorkomende probleemstellingen alvorens te handelen!
  Als Rutte spreekt houden Trump en Putin respectvol en angstig de mond dicht.haha

 5. Joop Klepzeikert

  Brammetje gaat binnenkort weer neutronenbom men stikkers plakken met GroenRaRa. Heeft sinds de jaren 80 net zoveel geleerd als daarvoor. Helemaal niets dus.

 6. Regina

  Landen die zich niet aan de regels houden van INF of klimaat moeten aangepakt worden. Landen als Rusland, China en de VS moeten luisteren en willen ze niet luisteren dan moeten ze maar voelen. Als niet goedschiks dan maar kwaadschiks

  1. ZiggyStardust

   Vertel! Wat is je kwaadaardige plan?

   1. Joop Klepzeikert

    Regina gaat met gebruikte tampons gooien, van achter de tralies van haar cel in het gesticht.
    Beter niet op trollen reageren. Zonde van je tijd en slijtage aan je toetsenbord.

    1. Zouaaf

     Joop geeft een inkijkje van zijn karakterstructuur met deze reactie. Wonderlijk hoe mensen zich blootgeven zonder remming.

    2. Meriadoc Brandebok

     Je vraagt je af waarom dit soort opmerkingen over vrouwen moet worden gemaakt. Scheldt dan iemand gewoon uit, maar waarom dit soort zaken in je “bijdragen” betrekken?

 7. Meriadoc Brandebok

  Is GroenLinks het op dit punt eens met Trump dat het verdrag moet worden opgezegd?

  Zeker te veel groene sla gegeten.

 8. DidiMadloba

  Kernwapens dienen ter afschrikking, maar het is de vraag of dat werkt want een regering die bij zijn verstand is beseft dat een kernoorlog leidt tot “mutually assured destruction”: zodra een raket van Rusland naar de VS onderweg is zal een raket in omgekeerde richting worden afgeschoten, en voor je het weet verandert de wereld in één grote “stralende” puinhoop.

  Het is wel eens bijna misgegaan. In 1983 weigerde een Russische held een kernraket te lanceren hoewel – naar later bleek ten onrechte – een Amerkaanse raket op weg leek naar de USSR
  https://www.google.com/amp/s/www.thesun.co.uk/news/4498462/stanislav-petrov-dead-cold-war-nuclear-war-sov

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.