Weigeren van niet-gevaccineerde kinderen door kinderdagverblijven mogelijk onwettelijk

Afbeelding van een filmpje van het Klokhuis over vaccinaties. Bron: NPO / 
Het Klokhuis
Foto: Afbeelding van een filmpje van het Klokhuis over vaccinaties. Bron: NPO / Het Klokhuis

Afgelopen maanden is veel te doen geweest over de vaccinatiegraad te lande. Op diverse plaatsen brak mazelen uit en de schrik zat er goed in. Toch is momenteel weinig aan de hand, zo erkent ook Mark Rutte (VVD). Wel zijn er risico’s als kinderen niet gevaccineerd zijn en dit is de reden waarom sommige crèches niet-gevaccineerde kinderen weigeren. 

Echter is het de vraag of dit wel mag!

Meer dan honderd kinderdagverblijven melden dat zij kiezen om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Die vrijheid moeten de crèches hebben, immers weten zij beter wat de eisen en wensen van de ouders ter plaatse zijn dan de bewindslieden of de wetgevende macht.

Van de honderd dagverblijven hebben vijfentwintig ondertussen kinderen geweigerd. De ouders van deze kinderen hebben dus pech en moesten op zoek naar een andere plek om hun kroost achter te laten.

Echter is het wettelijk niet toegestaan dat kinderen worden geweigerd, stelt NOS Teletekst. Enkel wanneer er zwaarwegende redenen zijn, zoals  gevaar voor de gezondheid van andere kinderen. Daarom buigt een speciale commissie, op verzoek van staatssecretaris Van Ark, zich over de kwestie.

Dat blijkt nu een ingewikkelde klus aldus Trouw. Waarschijnlijk niet vanwege de lezing van de wet, maar vanwege de morele dilemma’s van probabiliteit. Immers zijn niet-gevaccineerde kinderen niet per definitie een risico voor de gezondheid van andere kinderen. Wel is er een kans dat zij dat op enig moment worden, maar dit is niet in ijzer gegoten.

En dus is het wikken en wegen. Wel of niet weigeren? Mag het van de wet of niet? Een moeilijke beslissing voor een ‘speciale commissie’ en een politiek vraagstuk, echter is het de vraag op welk niveau dat vraagstuk zou moeten worden beantwoord. In Den Haag? Bij de kinderdagverblijven zelf?

D66 wil in ieder geval kinderdagverblijven de vrijheid geven om zelf hun beleid te bepalen. En we zeggen het niet vaak, maar het is een uitstekende uitgangspositie van de partij van Rob Jetten.

Sommige dagverblijven vrezen voor claims bij besmetting, maar dat is wel erg ver gezocht. Alsof mensen bewust anderen ziek maken? Nee, natuurlijk niet!

Gezien de kleine kans dat een niet-gevaccineerd kind een ander besmet lijkt het risico niet al te groot. Zeker omdat de groepsimmuniteit in Nederland nog steeds als een paal boven water staat. Beter neemt de commissie gewoon het D66-voorstel over in deze.

Zou u uw kinderen naar een verblijf sturen waar niet-gevaccineerde kinderen rondlopen? Hoe groot acht u de kans dat zich iets voordoet?

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

55 reacties

 1.   

  “ Immers zijn niet-gevaccineerde kinderen niet per definitie een risico voor de gezondheid van andere kinderen. “

  Zo geformuleerd is dat wel per definitie het geval. De vraag is echter of dat risico groot genoeg is om er dwingende wetgeving voor af te kondigen, temeer ook omdat er een grondwettelijk principe mee in het geding is.
  De vraag is ook of wetgeving niet erger is dan de kwaal. De zwakzinnigen die zich principes, desinformatie of complottheorieën in het hoofd gehaald hebben op grond waarvan men zich verzet tegen vaccinaties zullen zich door wetgeving niet laten dwingen.

  Blokhuis volgt voorlopig naar mijn idee de juiste lijn: proberen met voorlichting de vaccinatiegraad omhoog te krijgen en kinderopvanginstellingen de ruimte geven niet gevaccineerde kinderen te weigeren.

  1.   

   Weigeren van vaccineren zie je vooral bij religieuze mensen. Religieuze mensen zijn dan ook per definitie zwakzinnig te noemen.

   1.   

    @ ZiggyStardust

    Dat is helemaal niet waar, de meeste mensen die weigeren hun kinderen te vaccineren doen vanuit het antroposofie gedachtegoed. Veel denken dat onder bepaalde gelovigen de meeste weigeraars zijn, maar dat is dus niet waar.

    Zie trouw.nl/home/vooral-antroposofen-enten-kinderen-niet-in~a2d92958/

    Iedereen is bij ons ingeënt en dat is goed, maar ik vraag me wel af of bepaalde nieuwe vaccinatie echt nodig is. Maar daar weet ik te weinig van en heb er ook niet meer mee te maken.

    Ook vraag ik me ook af of we door het vele vaccineren niet resistent kunnen worden. Waarmee ik niet zeg dat we moeten stoppen. Ik vraag het me gewoon af.

    1.   

     “Ook vraag ik me ook af of we door het vele vaccineren niet resistent kunnen worden.”

     Klopt, de kinderen worden resistent tegen de ziekten waartegen ze worden ingeënt.

     1.   

      Dat snap ik dat kinderen resistent worden, maar kunnen de mazelen niet resistent worden door het inenten en zo een sterker mazelen virus ontstaan? Met antibiotica gebeurd dat natuurlijk al, maar ik heb er te weinig verstand van of dat bij inenten ook zo is.

      Want ik ken ook wel mensen die de mazelen kregen die toch ingeënt waren

      Op de website van het RIVM lees ik het volgende:

      De kans om te overlijden bij patiënten met mazelen is in Nederland kleiner dan 1 op de 10000 gevallen. In ontwikkelingslanden sterven naar schatting zo’n 250 kinderen per dag aan mazelen.

      Kijk als statistiek lijkt het mee te vallen in Nederland, ach 1 op de 10.000. Maar dat ene kind is wel een kind van echte mensen en geen nummer. En ondanks dat het risico klein is dat iemand overlijdt, die epidemieën die uitbraken was natuurlijk ook gewoon zeer onprettig als de halve klas ziek is. En dan laat staan dat jou kind overlijdt door iets wat voorkomen had kunnen worden.

      250 kinderen per dag sterven dagelijks aan de mazelen. In en in triest, dat anno 2019 dat nog gebeurd, dag in dag uit. Mogen wij tot een van de welvarendste landen ter wereld behoren en we vliegen erop los met de vakanties. Maar we zouden ook ons wat meer in kunnen zetten of wat meer geld doneren, zodat de mazelen elders ook wordt uitgebannen.

     2.   

      @ de Bruijn: Een virus kan muteren. Denk aan een griep. Ieder jaar is wordt er bv bij een anti- griepprik een bepaald aantal griepvirus varianten ‘afgedekt’. Daarom heb je nooit 100% zekerheid, dat je veilig bent tegen díé variant van een dat jaar heersend virus. Ik denk, dat t met de mazelen net zo gaat. Heb je eenmaal griep gehad, dan ben je verder resistent tegen díé variant van het virus. Voor bacteriën gelden andere regels. Die kunnen inderdaad resistent worden tegen anti- biotica en dan kan je dus doodgaan, aan een hele lullige bacteriële infectie. Ik vergelijk t wel eens met insecten, die op een gegeven moment ook resistent zijn tegen gif.

    2.   

     @DeBruijn
     Ja, als een virus ietsjes wijzigt, dan zal iemand die de ziekte doorlopen heeft daar hooguit wat milde reactie op krijgen, echter bij vaccineren niet. Een vaccin is minder breed.

     Onze kinderen zijn/ waren allemaal gevaccineerd (ook toen we zelf voor het mazelenvaccin moesten betalen). Neemt niet weg dat 2 de kinkhoest kregen. Men had wat geknoeid met het vaccin vanwege de vele bijwerkingen.

     1.   

      Werkelijk Toets? De gewijzigde vaccinaties gaven jouw kinderen de kinkhoest? Weet je, dat een kinkhoest vaccinatie maar enkele jaren geldt, bij kinderen? Heeft niets met wijzigen te maken.

     2.   

      “De vele bijwerkingen” Je verzint het.
      Het vaccin is een geïnactiveerd, ofwel dood, vaccin. Uit onderzoek dat in het Verenigd Koninkrijk is verricht onder 20.000 vrouwen komen geen extra zwangerschapsrisico’s naar voren, zoals een laag geboortegewicht, vroeggeboorte en doodgeboorte. (NHG, 2015)
      Uit Amerikaans onderzoek werden ook geen risico’s gevonden op zwangerschapscomplicaties. Dit onderzoek is uitgevoerd onder 120.000 vrouwen. Wel werd er mogelijk een verhoogd risico op een chorioamnionitis (ontstoken vliezen) gevonden (5,6 vs. 6,1%), maar er werden niet meer vroeggeboortes gevonden, terwijl dit het risico is bij ontstoken vliezen.
      Bijwerkingen (Lareb, s.a.)
      De mogelijke bijwerkingen die op dit moment bekend zijn:
      Soms (10-30 op 100)
      – Pijn op injectieplaats
      – Stijve arm
      – Vermoeidheid
      – Koorts
      – Minder zin in eten
      – Griepachtige verschijnselen
      Dus geen vele bijwerkingen, en dus al helemaal geen geknoei met vaccins.

  2.   

   Kinderdagverblijven zouden een aparte klas van niet gevaccineerden kunnen maken. Iedereen tevreden.

   Rutte en zijn bende onderzoeken de mogelijkheid van verplicht vaccineren. De Grondwet staat dat niet, maar goed dat weerhield de orgaangraaiwet ook niet.

 2.   

  Net van “joop” afgegooid,had kritiek op het toelaten gelukzoekers haha!

  1.   

   @Tman
   U bevindt zich in goed gezelschap. Mensen die zich immer bepaalde tot de materie, keurige taal bezigde, ze werden eruit gegooid.
   Te erudiet oid? Kunnen bepaalde trolletjes niet aan.

   1.   

    “Mensen die zich immer bepaalde tot de materie”

    Als je bij het schrijven van twee zinnen nog te lamlendig bent om je in fatsoenlijk Nederlands uit te drukken dan verdien je ook geen inhoudelijke reactie.

  2.   

   Joop? Mij veel te links, het nieuwe fascisme.

   1.   

    Ik was net geregistreerd,vanochtend haha,wilde daar eens heerlijk blaffen!

    1.   

     @Tman: Mij niet gezien hoor, zo’n links hol blijf ik liever van weg.

  3.   

   Was wel te verwachten toch, als je een rechts geluid laat horen dan poepen zij in hun broek… :P

 3.   

  Ouders die hun kinderen niet laten inenten,moeten uit de ouderlijke macht gezet worden.
  Een kind dat bijvoorbeeld polio (bacteriologische infectie) oploopt,zit de rest van het leven in een rolstoel en vaak erger!
  Het grenst aan moedwil!

  1.   

   Waarom elke x de extremen erbij halen, ouders moeten dit zelf kunnen bepalen, sterker nog, het is bangmakerij en een opmaat voor de farmaceuten, men “ontdekt” zoveel ziektes waar natuurlijk wel iets voor is..

   Kinderen verplicht in moeten laten enten en abortus toestaan

 4.   

  Je moet een lezen wat een onzin er wordt verkocht om je kinderen vol met????, laat ik zo stellen! weten jullie wat er in een vaccinatie zit?

  Nee dat weet niemand natuurlijk.
  Ik heb eens een tetanus prik gehad, ben daar 1 week ziek van geweest, kon mijn arm niet gebruiken, zegt mij, dat mijn lichaam weerstand bood aan deze zooi die mijn lichaam in is gespoten want dat gebeurt namelijk, ook als je ziek wordt dan gaat je lichaam er tegen in verweer en dat geeft het gevoel van ziek zijn..
  Als je een infectie hebt in je lichaam krijg je last van rillingen omdat het lichaam gaat vechten…

 5.   

  Prive bedrijven mogen klanten weigeren en na schriftelijk bericht ook de toegang ontzeggen.

  1.   

   En zo gaat het steeds verder met het uitsluiten van mensen als je niet voldoet aan eisen die gesteld worden ten koste van je vrije wil..

  2.   

   Behalve als ik als Jood een Moslim wil weigeren.

   Wat is het verschil ?

   Waar ligt de grens ?

 6.   

  Kan iemand mij uitleggen sinds wanneer de Mazelen ineens een dodelijke ziekte is ??

  Wij hebben allemaal de Mazelen gehad zonder enige problemen, en eenmaal gehad, imuun voor altijd !

  Hoe kan het dat een gevaccineerd persoon toch de mazelen krijgt ??

  Vraagt iemand zich dat af ?

  Werken die Vaccinaties dan wel ?
  Waarom dan Vaccineren ?
  Wat zit hier achter ?

  Ik vertrouw de Vaccinatie industrie niet.
  Teveel ouders die hun kind direct daarna autistisch zagen worden en teveel onafhankelijke onderzoeken die dat ondersteund.

  Bertus,

  1.   

   Een deel van de kinderen dat mazelen krijgt loopt complicaties op die dodelijk kunnen zijn.

   1.   

    Complicaties bij mazelen komen sporadisch voor. Dodelijke afloop enkel als er al sprake was van een onderliggende, vaak nog niet opgemerkte, afwijking of ziekte.

   2.   

    Er gaan net zoveel kinderen dood door vaccinaties dan aan mazelen. Ook dit is bangmakerij van vaccinatie voorstanders. Wetenschappers zouden nu juist meer onderzoeken moeten gaan doen of autisme, diabetes type 1 of wiegendood een link zouden moeten hebben door vaccinaties. Maar goed..Er is ook bewezen dat niet gevaccineerde kinderen een goede en sterke gezondheid hebben vanwege het zelf opbouwen van hun eigen immuun systeem en minder last hebben van chronische verkoudheden, chronische oorklachten, huidproblemen, afhankelijkheid van luchtwegmedicatie, voedselintoleranties en gedragsproblemen. Een niet vaccineerd kind wordt inderdaad ook ziek maar lijken toch meer veerkracht te hebben. Dat ziektes weer de kop op zouden gaan steken door daling van de vaccinatiegraad is een aanname, daarvoor bestaat geen wetenschappelijke onderbouwing. Vaccinatie heeft een beperkte duur en dat ziektes toch blijven voorkomen is dat virussen en bacterieen nu eenmaal gemakkelijk muteren. Het is ook bekend dat het combineren van vaccins en of vaccinatiecombinatie ten koste gaat van de hoogte van sommige antistoffentiters en dat er interferentie optreedt tussen het Pediacel vaccin en Prevenar vaccin. Tegelijk toedienen van deze twee leidt tot hogere titers voor FIM2, Hib en difterie en tot lagere titers voor Ptx, FHA EN Tetanus. Een goede leefomstandigheid, hygiene en voeding zijn de voornaamste voorzorgmaatregelen voor een goede immuunsysteem. En die hebben wij in Nederland.

    1.   

     Dit soort stupide gewauwel van de heer van Urk, die waarschijnlijk op basis van Gristelijke waandenkbeelden tegen vaccinatie is, is onverantwoordelijk en levensgevaarlijk.

     Ik snap dat er (grond)wettelijk weinig tegen dit soort waanzin te doen is maar het meer dan ergerlijk.

     1.   

      Heeft u over massale sterfgevallen gehoord door een mazelen uitbraak in de Biblebelt..Ik ben niet TEGEN vaccinaties want ik ben zelf ook genoeg gevaccineerd geweest. Het laatste vaccinatie was in mijn dienstplichttijd. maar mensen zonder immuun systeem zoals u, denken werkelijk dat vaccinatie daarom heel natuurlijks is en daarom verplicht moet zijn. Vaccinatie is namelijk geen medicijn. Ik geloof zelfs werkelijk dat u dagelijks paracetamol inslikt om hoofdpijn te voorkomen.

     2.   

      @ Rien Noppen

      ‘Gristelijke waandenkbeelden tegen’

      Waarom gelijk weer zo een minachting? Je bent eigenlijk niet heel verschillend van veel reaguurders hier. Of moet ik zeggen reactivisten?

     3.   

      @ Rien Noppen

      Als iemand datzelfde zegt over moslims, dan sta je gelijk te stuiteren.

      Heel selectief ben je altijd.

     4.   

      En als u zo bang bent voor besmettingen dan moet u vooral doorgaan met het stimuleren en toejuichen van partijen en activisten die de migrerende ziektedragers naar hier willen halen uit het soort landen waar de meest uiteenlopende ernstige ziektes nog voorkomen. Wat het soort stupide gewauwel wat u bedoelt, ligt bij dit soort oorzaken.

     5.   

      Inmiddels is de heer van Urk tot de conclusie gekomen dat de mazelen worden veroorzaakt door de allochtonen.

     6.   

      Nou ik denk toch eerder aan ernstiger ziektes dan aan die doodgewone kinderziektes als mazelen, waterpokken etc. Iets meer van tuberculose, tyfus en dat soort pesten. Heeft u trouwens ooit een kinderziekte gehad..

     7.   

      Vraag u maar eerst eens af waarom na 62 jaar vrije vaccinatie het opeens verplicht moet gaan worden.

     8.   

      Ik ben nog niet zover dat we vaccinatie verplicht moeten stellen, van Urk. Maar de reden waarom we de touwtjes nu mogelijk wat zouden moeten aanhalen is dat er naar religieuze dwazen er nu ook andere verwarde groepen aantreden die tegen vaccinatie zijn. Zoals u mogelijk weet is er een nationaal gezondheidsrisico als de vaccinatiegraad tegen genoemde ziekten beneden de 95% daalt.

     9.   

      @DeBruijn, de orthodoxe Gristenen (niet te verwarren met de mensen die de boodschap van Christus begrijpen en navolgen) baseren hun verzet tegen vaccinatie op een volledig uit zijn verband gerukte uitspraak van Christus: “‘Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel” (Marc. 2:15).

      Een debiel stukje Bijbelexegese.

     10.   

      Dat is een antwoord dat begrijpelijk is. Daarom moet de wetenschap veel opener zijn met hun informatie over vaccinatie en wat er precies in vaccinatie zit. Alleen al om dit soort misverstanden te voorkomen.

     11.   

      @ Rien Noppen

      Ik heb van Urk niet de Bijbel zien citeren over dit onderwerp, dus is het niet jou eigen invulling hoe hij denkt of heb ik iets gemist?

  2.   

   @ Nuts: Wat verkoop jij een onzin. Autisme is aangeboren. Alleen in de radicale anti- vaccin hoek, zijn er ouders die beweren, dat hun kinderen autistisch zijn geworden vabn vaccinaties. Dit fabeltje is ontstaan, na publicatie in een fop magazine. Het betreffende artikel is al onderuit gehaald door wetenschappers, na onderzoek onder oa. 200.000(!) kinderen. Geen één was er autistisch geworden. Ondanks het keiharde bewijs, dat het dus een fabeltje is, zijn er mensen, zoals jij, die dit maar blijven roepen. Kom maar eens met bewijs. Kom maar eens, met een wetenschappelijk onderbouwde publicatie. Ik geef je alvast een verwijzing, die jouw onzin bevestigd. Gekopieerd van ‘gezond nu’
   Zowel het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), als de Gezondheidsraad beamen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een verband tussen vaccinaties autisme. De Gezondheidsraad deed zelf onderzoek in Nederland en vond geen aanwijzingen. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) neemt afstand van de zogenaamde relatie tussen autisme en vaccinaties: “Autisme is het gevolg van een aangeboren afwijking in de hersenen, waarmee een kind ter wereld komt. Autisme is geen ziekte, of iets wat op latere leeftijd kan ontstaan als gevolg van externe factoren.” Ze blijven voorstander van het Rijksvaccinatieprogramma.

   1.   

    Sorry: artikel in een fopmagazine moet zijn: Fopartikel in magazine ( the lancet)

    1.   

     “bevestigd” moet wijn “weerspreekt”. Zucht.

 7.   

  Ik hoop dat de ouders die hun kinderen niet enten zelf, net als Rien Noppen, die ziektes krijgen. Stelletje asociale idioten!!!

  1.   

   Ik ben een voorstander van vaccineren, PMG. U kunt uw woede beter op dwazen als de heer van Urk richten.

   1.   

    U bent overal voorstander van wat tegen de natuur ingaat. Dat wisten we.

    1.   

     De heer van Urk meent dat vaccineren tegen de natuur ingaat. Dit is hem door de Heere Jezus persoonlijk ingefluisterd.

     1.   

      Vaccineren deden de eerste mensen ook al. Zelfs dieren doen dat. Want de natuur heeft geen natuurlijk afweersysteem. Dat heeft u waarschijnlijk geleerd op school.

     2.   

      Vraag u eerst maar eens af waarom er na 62 jaar vrije vaccinatie nu opeens verplicht moet gaan worden..

     3.   

      @van Urk

      Omdat kinderen door import uit landen waar deze ziekten nog regelmatig voorkomen beschermd moeten worden, tis niet moeilijk.

     4.   

      Inderdaad Vit. Dus stoppen met dat eeuwige import.

     5.   

      @van Urk

      Als een kind sterft door een gemene ziekte is het de wil van god, terwijl het voorkomen had kunnen worden.

     6.   

      Vit. We kunnen alles wel willen gaan voorkomen. Maar toch sterven er dagelijks volwassenen en kinderen door uiteenlopende oorzaken waar men toch oog op had. En hoe zit het met kinderen die vanwege hun zwakke gezondheid of allergie niet eens gevaccineerd mogen worden maar toch opgevangen moeten gaan worden in een kinderopvang of naar plekken komen met veel mensen om hen heen…

     7.   

      @van Urk

      Wellicht helpt een gebed.

 8.   

  Zeer onverantwoordelijk van sommige ouders hun kinderen niet laten vaccineren, ik kan me er wel iets bij voorstellen dat het waanzin is deze kinderen te weigeren, want de anderen zijn wel gevaccineerd dus kunnen ze alleen onderling bijvoorbeeld mazelen krijgen, een vaccinatie maakt immuun.

 9.   

  Tegen het ergste virus islam helpt alleen lood.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!