Weigeren van niet-gevaccineerde kinderen door kinderdagverblijven mogelijk onwettelijk

Geen categorieapr 13 2019, 19:00
Afgelopen maanden is veel te doen geweest over de vaccinatiegraad te lande. Op diverse plaatsen brak mazelen uit en de schrik zat er goed in. Toch is momenteel weinig aan de hand, zo erkent ook Mark Rutte (VVD). Wel zijn er risico's als kinderen niet gevaccineerd zijn en dit is de reden waarom sommige crèches niet-gevaccineerde kinderen weigeren.
Echter is het de vraag of dit wel mag!
Meer dan honderd kinderdagverblijven melden dat zij kiezen om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Die vrijheid moeten de crèches hebben, immers weten zij beter wat de eisen en wensen van de ouders ter plaatse zijn dan de bewindslieden of de wetgevende macht.
Van de honderd dagverblijven hebben vijfentwintig ondertussen kinderen geweigerd. De ouders van deze kinderen hebben dus pech en moesten op zoek naar een andere plek om hun kroost achter te laten.
Echter is het wettelijk niet toegestaan dat kinderen worden geweigerd, stelt NOS Teletekst. Enkel wanneer er zwaarwegende redenen zijn, zoals gevaar voor de gezondheid van andere kinderen. Daarom buigt een speciale commissie, op verzoek van staatssecretaris Van Ark, zich over de kwestie.
Dat blijkt nu een ingewikkelde klus aldus Trouw. Waarschijnlijk niet vanwege de lezing van de wet, maar vanwege de morele dilemma's van probabiliteit. Immers zijn niet-gevaccineerde kinderen niet per definitie een risico voor de gezondheid van andere kinderen. Wel is er een kans dat zij dat op enig moment worden, maar dit is niet in ijzer gegoten.
En dus is het wikken en wegen. Wel of niet weigeren? Mag het van de wet of niet? Een moeilijke beslissing voor een 'speciale commissie' en een politiek vraagstuk, echter is het de vraag op welk niveau dat vraagstuk zou moeten worden beantwoord. In Den Haag? Bij de kinderdagverblijven zelf?
D66 wil in ieder geval kinderdagverblijven de vrijheid geven om zelf hun beleid te bepalen. En we zeggen het niet vaak, maar het is een uitstekende uitgangspositie van de partij van Rob Jetten.
Sommige dagverblijven vrezen voor claims bij besmetting, maar dat is wel erg ver gezocht. Alsof mensen bewust anderen ziek maken? Nee, natuurlijk niet!
Gezien de kleine kans dat een niet-gevaccineerd kind een ander besmet lijkt het risico niet al te groot. Zeker omdat de groepsimmuniteit in Nederland nog steeds als een paal boven water staat. Beter neemt de commissie gewoon het D66-voorstel over in deze.
Zou u uw kinderen naar een verblijf sturen waar niet-gevaccineerde kinderen rondlopen? Hoe groot acht u de kans dat zich iets voordoet?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten