Wierd Duk bindt de strijd aan met stereotypes in de krant: ‘als moslim zou ik hier van balen’

Wierd Duk vindt het maar raar dat Nederlandse journalisten zo hard hun best doen om moslims in het zonnetje te zetten. Reden voor Duks opmerkingen is het nieuwe artikel van Sheila Kamerman getiteld ‘Portret van Marokkaans-Nederlands gezin: hoe de islam steeds belangrijker wordt’. Volgens Duk een vorm van ‘betuttelracisme’. 

Eigenlijk boeit het maar weinig mensen wat Kamerman schrijft. Fijn dus dat Duk haar wat extra reclame geeft op zijn Twitter. ‘Wellicht dat ophef nog wel lezers trekt’ denken de journalisten. Maar het artikel is zo’n typische tranentrekker dat je het gevoel bekruipt dat de Telegraaf-journalist wellicht gelijk heeft. Zo had het gezin aanvankelijk discussie over welke taal men zou spreken (alsof dat ter discussie zou staan bij migratie?):

“Welke taal ga je dan spreken, vraagt de vader van Habiba El Yaacoubi. Ze heeft verteld dat ze haar man achterna gaat reizen naar Nederland. In zijn vraag klinkt wanhoop en ook afkeuring. Het antwoord, welk antwoord dan ook, zou daar niets meer aan veranderen. „Tmazight”, zei Habiba, „als ik met mijn man en kinderen praat. Maar als ik de nieuwe taal heb geleerd, zal ik ook Nederlands spreken.”

Tranentrekkend! Ach, het artikel is gewoon een zoveelste ‘kijk deze migranten hier wonen, wij zijn zo divers’-opiniestuk en mist de diepgang die nodig is om zo’n serie aantrekkelijk te maken. Het zal wel lastig zijn om verhalen te vinden van Marokkaanse families die écht zielig zijn. Je land verlaten en ineens 3 keer zoveel geld verdienden in een sociaal stelsel is natuurlijk niet heel erg heldhaftig of zo. Zeker niet als je in het tolerante Nederland aankomt.

Voor de islam was voor de vroege gastarbeiders overigens weinig plek. Ze vonden het zelf ook niet zo belangrijk zo blijkt:

“De vanzelfsprekende godsdienst van thuis, belangrijk deel van de identiteit, verdwijnt naar de achtergrond in een land dat er geen aandacht voor heeft. Als islamitische gastarbeiders al praktiseren, dan alleen thuis waar niemand het ziet.”

Blijkbaar vroeger dus geen gezeur met radicaliserende schoolbesturen of moskeeën? Opmerkelijk! Verder vond de NRC het wederom nodig om personen van Nederlandse afkomst ‘wit’ te noemen:

“Op zijn zesde gaat Hayats zoon Ayoub opgetogen naar een witte protestants-christelijke school in Vleuten.”

Tja, blijkbaar vindt de NRC het leuk om behalve de religieuze verschillen ook nog de lichte verschillen in tint uit te vergroten in het artikel. Wat de verdere relevantie van de huidskleur is weten we niet. Wellicht een vorm van boetedoening? Wierd Duk is in ieder geval duidelijk: ‘ik zou er van balen’.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Seneca

  men kan Wierd Duk slechts gelijk geven.

 2. Beukman

  De luie Duk heeft het artikel kennelijk niet tot het eind gelezen (het is vermoedelijk te lang voor zijn spanningsboog), want anders had hij zich wel druk gemaakt over andere dingen dan over het betuttelracistische gehalte.

  1. Peter Oudshoorn

   Vind je betuttelracisme dus geen onderwerp om over te praten Beukman?

   1. Beukman

    Van mij mag overal over worden gepraat, @Peter.
    Vooralsnog ontmaskert Duk zichzelf als een betuttelracist, door voor moslims te gaan bepalen wat ze van het stuk moeten vinden.

    1. Peter Oudshoorn

     Nee Beukman, dat is juist moslims serieus nemen en als volwassen zien.

     1. Beukman

      @Peter
      Een tijdje terug las ik een stuk met een paar portretten over FvD-stemmerds. Is zo’n stuk dan ook betuttelend?
      Waar bemoeit die Duk zich eigenlijk mee?

  2. Bosche draak

   Het is weer een geval van
   “The bigotry of low expectations”
   Ze bennen wel zo zielig en hulpeloos met z’n allen, dat ze met regelmaat moeten worden neergezet onder de noemer van “kijk hoe goed ze het wel niet doen”
   Problemen als de toegenomen overlast zullen ze wel niet vermelden.
   Net als hun overmatige vertegenwoordiging in de misdaadcijfers/oververtegenwoordiging in de bijstand/loverboy praktijken/culturele botsingen/ geloof wat haaks staat tegenover onze maatschappij etc…etc…

   Nee nee het is allemaal regenbogen en zonneschijn volgens deze (s)linkse loetjes.
   Maar wat zou er volgens jou nog aan aanvullende informatie uit het stuk te halen waaruit niet blijkt dat ze weer Islam zo nodig te aandacht moeten geven die het niet verdient?

  3. santiago

   Beukman. Vriend Duk is uitgerangeerd. Van kritische journalist naar goedbetaalde trekpop van de elite. Ik heb geen enkel vertrouwen meer in deze man.
   Laat hem lekker zijn koffiehuis gaan runnen in Berlijn samen met zijn vriendin. Ik hoef hem niet meer.
   Kritische journalisten bestaan niet meer in Nederland. Dat kan ook alleen maar in een democratisch land waar iedereen nog kan/mag zeggen wat hij wil en niet in een lobbycratie als Nederland. Daar doe je of mee of je bent weg.

   1. Beukman

    @Santiago
    Ik heb Duk altijd al totaal oninteressant gevonden. Een luie wauwelaar. Een twitterkoning.
    Kritische journalisten bestaan er nog wel degelijk, maar hij is er beslist niet 1 van.

    1. santiago

     Beukman . Ik wil je niet uitlokken, maar als je een keer tijd hebt, noem mij eens een paar kritische journalisten en kom dan niet aan met Syp Wynia o.i.d., want ook deze man zit op afroep bij de meisjes van WNL zijn verhaaltje te doen. Een beetje zichzelf respekterende journalist doet zich dat niet aan. Een beetje populistisch meewauwelen kunnen we allemaal.

     1. santiago

      Onlangs zat Arendootje Joustra, hoofdredacteur van Elsevier bij de NPO radio de monarchie te verdedigen. Die heeft de stront van Bea tot voorbij de ellenbogen zitten. Lekker objectief. Kritische journalistiek in Nederland? Laat me niet lachen.

     2. Beukman

      Je hoeft niet bang te zijn dat ik Wynia of Joustra ga noemen, @Santiago.
      Bij NRC zitten zat journalisten die kritisch schrijven, en zaken van verschillende kanten belichten. Je komt daar dan ook niet zomaar aan de bak. Journalistiek kan je tot op zekere hoogte leren, maar zonder een bepaalde instelling kom je er niet.

 3. Korporaal Monty

  “Eigenlijk boeit het maar weinig mensen wat Kamerman schrijft.”

  Dus waarom hier dan toch aandacht aan besteden? Een artikel van eergisteren.

  Alle kranten beginnen met de aanslag op een synagoge.
  Maar DDS heeft het liever over een artikeltje van eergisteren wat niemand schijnbaar boeide.

 4. Rien Noppen

  “Je land verlaten en ineens 3 keer zoveel geld verdienden in een sociaal stelsel is natuurlijk niet heel erg heldhaftig of zo.”

  Teunis babbelt er weer vrolijk op los.

 5. Dik

  Dit is pure islamisering, en de media werk eraan mee. Gister nog, bij de opening van het 8-uur journaal. Er moeten nu eenmaal moslims in beeld komen, al zijn het er maar twee!

  En islam? Islam is nóóit vrijblijvend, nergens ter wereld is de islam vrijblijvend. De weggeefziekte is hardnekkig.

  1. Toverkol

   Mee eens Dik, dat is de reden waarom de pensioen gerechtigde leeftijd telkens opschuift, de babyboomers zijn over vijf jaar allemaal dood.
   Dus de vergrijzing is opgelost, wat blijft zijn de niet westerse mensen die een bijstandsuitkering genieten tot hun pensioen.

  2. F. Domela Nienhuis

   Dat was weer eens tekenkrommend hemeltergend. En als je geïntegreerd bent draag je juist geen kopvod.

   1. Dik

    @Nienhuis: Zoals je weet kijk ik geen televisie. Ik werd op het fragment gewezen door degene die ik hier niet kan noemen. Ik heb het fragment teruggekeken en meteen veiliggesteld, nu kan de hele wereld er van genieten via Twitter etc.

 6. Toverkol

  Dat is waar, er staat op dit moment een bericht op teletekst dat 16 migranten zijn verongelukt in Marokko.
  Natuurlijk best wel erg maar…..
  Wat voor waarde heeft dit nieuws ?
  Er gebeuren talloze ongelukken op de wereld, ook in Nederland op dit moment !
  Dit bericht heeft geen enkele nieuws waarde, alleen een propagandistische waarde.
  Ik vraag me af wat de drijfveer is geweest van een journalist om hier een artikel over te schrijven.
  Hoeveel mensen zouden er in India jaarlijks overlijden door slecht onderhouden wegen en vervoer ?
  In ieder geval dit artikel voegt niets toe.
  Het is geschreven om mijn denkwijze te beïnvloeden.
  Ze hadden ook een artikel kunnen schrijven over overlast door aso asielzoekers of…. heeft het nog wel zin om meerdere asielzoekers toe te laten ivm het woning tekort….
  Maar goed… dat zal wel buiten de scope liggen van de linkse propaganda molen…

  1. Dik

   “Ik vraag me af wat de drijfveer is geweest van een journalist om hier een artikel over te schrijven.”

   Het Marrakeshverdrag voorziet in de aanwijzing die erop gericht is ‘positief’ te berichten over immigratie. Berichtgeving over verdrinkingen zorgen voor aandacht en helpt om de poorten iets wijder te zetten.

   1. Toverkol

    @Dik, dank je voor je commentaar.
    M.a.w. de journalistiek is niet meer onafhankelijk en objectief….
    Dit is treurig, ik heb ooit een speech van wijlen president Kennedy gezien waarbij hij waarschuwde en … duidelijk maakte dat de journalistiek een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft om objectief te blijven zodat het volk op een juiste manier haar visie kan vormen.
    Het is ook aan de journalistiek om op deze wijze de democratie te beschermen……..

    1. Dik

     @Toverkol: Ik denk wel dat de journalistiek onafhankelijk en objectief kunnen publiceren, maar wie wil er voor racist, fascist, xenofoob, islamofoob of rechts versleten worden? De (ultra)linkse invloed in medialand is nog steeds ongekend, al is die trend gelukkig aan het breken!

     Zelfs hier merk ik dat bepaalde onafhankelijke journalisten niet door het forumfilter komen. Op zich is dat niet erg, ik kom toch wel aan mijn informatie, maar het tekent wel dat het niet gemakkelijk is om in medialand onverbloemd je mening te geven zonder dat je wordt ‘weggezet.’

     1. Toverkol

      @Dik je hebt gelijk, het lijkt verdacht veel op het sprookje “de nieuwe kleren van de keizer”.
      Ik ga ervan uit dat op een gegeven moment iedere respectabele journalist bang zou zijn om niet meer serieus genomen te worden door zijn of haar lezers.
      Ik wacht dan ook af hoe het zich laat ontwikkelen, maar ben wat dat betreft minder positief dan jij bent.

  2. Vliegenvanger

   @ Toverkol
   ++++++++

 7. victus

  Ik ga emigreren naar Australië. Ik ga daar rondlopen in Volendamse klederdracht en struin elke winkel af naar jonge kaas. Misschien ga ik ook Engels praten. Ik zie het wel hoever ik kom als ik Hollander blijf en praat. Dat hoort bij mijn cultuur en eis daarvoor respect van de Australische autoriteiten!

  1. Joop Klepzeikert

   In Australië zal dat nog wel gaan. Daar hebben ze behoorlijk grote Nederlandse gemeenschappen. Probeer dat eens in een moslimland. Dat ga je niet overleven.

   1. victus

    Holland kan een voorbeeld aan Japan nemen. Die verdubbelde het aantal asielzoekers ten opzichte van afgelopen jaren. Van 11 naar 22 toelatingen per jaar!

    1. Dik

     @Victus: Inderdaad, Japan kent de problemen met islam niet zoals dat overal en elders in de wereld wel het geval is.

     Misschien kan iemand hier een aantal voordelen van islam benoemen? Misschien dat Japan dan ook overstag kan gaan… 😛

     1. Vit

      @Dik

      Het is wel goed voor de werkgelegenheid, moskeeën bouwen en zeau, maar of we daar nou blij van moeten worden?

     2. Joop Klepzeikert

      Ik vraag ook al decennia om de voordelen van dat moslimtuig, maar verder dan broodje shoarma komen die linkse malloten nooit. Als ik ze dan vertel hoe goor die bende is, met poep bacteriën op de broodjes en het vlees en zelfs sperma sporen in de saus willen ze dat zelfs niet geloven, terwijl dat meerdere keren aangetoond is.

    2. Joop Klepzeikert

     Japan kijkt wel of het asielzoekers of gratisgeldzoekers zijn. Nederland niet. Hier laat het COA en IND alles behalve echte vluchtelingen binnen.
     De paar echte vluchtelingen worden hier afgewezen en alle illegale migranten worden binnengelaten en alles gratis gegeven.

 8. Joop Klepzeikert

  De paar hard werkende allochtonen in Nederland balen ook van dit soort gedrochten van hallelujah verhalen over allochtonen. De overgrote niet werkende meerderheid smult ervan. Die denken dat hun imago ermee opgepoetst wordt.
  Zwakzinnig links, die alleen die paar werkende allochtonen (willen) zien, smullen hier ook van. Die zien in dit soort kwijlerij hun gelijk weer.
  Elk normaal denkend mens weet dat de overgrote meerderheid van de allochtonen niet werkt, niet integreert en niet zo is als deze ‘model familie’.

  1. Dik

   @Joop: “Elk normaal denkend mens weet dat de overgrote meerderheid van de allochtonen niet werkt, niet integreert en niet zo is als deze ‘model familie’.”

   Je kunt gewoon de cijfers bekijken via het CBS.

   Rutte I t/m III heeft ervoor gezorgd dat meer dan 400.000 ‘vluchtelingen’ ons land konden binnenkomen. Brusselse wetten gaan boven de nationale wetten dus kunnen we ze niet zomaar terugsturen!

   Van die grote stroom ‘nieuwelingen’ is meer dan 90% afhankelijk van een uitkering, betaald uit jouw en mijn portemonnee. Alweer een reden om op een partij te stemmen die hier een einde aan wil maken waardoor we meer geld overhouden om echte vluchtelingen te helpen, maar ook om politie en justitie op orde te brengen, meer en beter onderwijs en extra investeringen in de zorg van de grond te krijgen.

   #fvd

   1. Top

    Hieruit blijkt eens te meer zonneklaar het totale, ongeremde gebrek aan respect vanuit de islam. Voor hen die het wezen van de islam doorgronden is deze ‘wake’ absoluut geen verrassing: de grondslag van de islam is ‘onderwerping’, meer specifiek gezegd onderwerping van het inferieure aan het superieure (ofwel van het zwakkere aan het sterkere).
    Een initiatief als deze ‘wake’ is niets meer dan het directe en volkomen logische gevolg van de ‘grondhouding’ van islam-gelovigen: hun absolute geloof in hun superioriteit. De daadwerkelijke slachtoffers doen er niet echt toe, hoogstens voor zover ze het verdriet over de dood van de neergeschoten islamiet kunnen dragen, vergroten of verlengen. Zo niet, dan kunnen in de ogen van mede-islamieten de echte slachtoffers nog tot daders worden ook: het zijn immers de inferieure slachtoffers die ervoor zorgden dat de politie in moest grijpen en uiteindelijk de superieure islamiet om het leven bracht… De superieure kán ook niet schuldig zijn ten opzichte van de inferieure – het is altijd andersom: de inferioriteit staat per definitie schuldig (daar hoeft niet eens iets voor gedáan te worden, het is een uitgangspunt waarop al het verdere gebaseerd is) ten opzichte van de superioriteit. Immers, was dat niet zo, dan was de superieure niet meer superieur.
    In tegenstelling tot wat verreweg de meeste mensen denken is de kern van de islam dus:
    – volkomen te BEGRIJPEN en in het geheel niet irrationeel, mysterieus of mystiek. Het is simpele menselijke logica. Er zit geen spatje ‘goddelijks’ in (reden waarom ik het ook geen religie wil noemen). Het is helemaal logisch, vanuit het superieure standpunt.
    – NIET gebaseerd op gelijkheid zoals de gehele westerse wereld EN het christendom dat zijn, maar op ONGELIJKHEID;
    – GEEN RELIGIE van vrede maar een IDEOLOGIE van STRIJD, nl. tussen de superieuren en de inferieuren; Dat verklaard de onderdrukking van de vrouw door de man, van de homo door de hetero, van het slachtdier door de mens. En uiteraard van de kaffer door de islamiet. Er is daar helemaal geen probleem mensen.
    – zeker GEEN ‘ONSCHULDIGE’ religie maar een samenleving ONTWRICHTENDE en onmogelijk makende visie op het menszijn, ofwel een TOTALITAIRE IDEOLOGIE. Vandaar dat de islam zelf nergens ooit iets heeft opgebouwd, en daar waar zij verspreid werd alles wat er was kapot gemaakt heeft.
    Mensen, de islam is niet ‘raar’ of ‘vreemd’. Er is geen enkele reden om te zeggen: “nou ja, wij weten het fijne er ook niet van, we kunnen er niet over oordelen. Het is zo complex, en al die teksten in het Arabisch…”
    We kunnen wél oordelen. Aan de vruchten herken je de boom. Deze wereld is niet irrationeel. Dus ‘onbegrijpelijk’ gedrag zoals een ‘wake’ om een moordenaar te herdenken, ‘verwarde’ mannen die zomaar met messen op voorbijgangers insteken, dat is allemaal niet zo vreemd en onbegrijpelijk. Het is allemaal doodgewoon onderworpen aan oorzaak en gevolg, net zoals alle dingen in deze kosmos. Het woord ISLAM zelf betekent verdorie ‘ONDERWERPING’… Hoe moeilijk kan het zijn?

   2. Joop Klepzeikert

    Het CBS blijft volhouden dat we slechts 1 miljoen moslims in Nederland hebben. Exact net zoveel als in het jaar 2000. Alles wat sindsdien hierheen kwam en geboren werd is ‘geen moslim’ volgens het CBS.
    Die club vertrouw ik alleen daarom al voor geen meter.
    Ook die 400.000 ‘vluchtelingen’ klopt voor geen meter. Als je in de werkelijke migratie-cijfers gaat kijken blijkt dat er de laatste 10 jaar gemiddeld 230.000 immigranten en 150.000 emigranten waren.
    Het CBS trekt die cijfers van elkaar af en vertelt er niet bij dat 90% van de immigranten laag tot niet opgeleide moslims zijn en 90% van de emigranten blanke hoogopgeleide echte Nederlanders zijn.
    De werkelijkheid is nog veel erger dan het CBS ons wil doen geloven.
    Het CBS geeft ook enkel maar aan hoeveel mensen met een Nederlands paspoort een WW uitkering hebben. Niet wie en hoeveel er bijstand ontvangen en de statushouders, onderhand zo’n 1,2 miljoen, worden helemaal uit die cijfers weggelaten.

   3. NoDoubt

    Per binnengestroomde ‘asielzoeker’ en nog gezinshereniging, kost het 100.000 euro.
    40.000.000.000 euro betaalt U met dank aan Soros en de elitaire dictatoriale EU.
    Het opzetten van de EU is misbruikt voor eigen doeleinden en de burger kan betalen.
    De eu was voor 1 munt en vrijhandelsverkeer van mensen en goederen binnen EU maar nu moeten we accepteren door oa Marakesh er nog eens 2 a 5 miljoen in NL komen. U en ik kunnen uitrekenen dat wij failliet zullen gaan en dat zij geen bijdrage zullen leveren. Moslims is verboden te integreren en moeten dhimmies uitroeien (kalifaat) Het is een kwestie van tijd. binnen 20 jaar zal de democratie volledig zijn verdwenen. In alle EU landen met moslims zijn al vele duizenden gebieden waar jij als burger niet meer binnenkomt (nogozones). Wilders noch de Graaf zijn aangevallen op de inhoud over de Koran.

 9. Tman

  “islamitische gastarbeiders praktiseerden hun geloof thuis waar niemand het ziet”
  Dat is ook mijn ervaring(25 jaar geleden),er was geen aparte aandacht voor en door moslims,óók niet op scholen!
  ikzelf heb in het onderwijs enkel ervaringen met eerste generatie Italianen,Polen en deze waren probleemloos!
  Mijn zoons waren op scholen van gemengde samenstelling,tweede en derde generatie moslims,Marrokanen,Turken ook nooit problemen geweest!
  Het Marrokanen probleem is zo’n 25 jaar geleden begonnen,en ik kan niet de vinger leggen op de feitelijke reden hiervan.
  Het moet wel liggen aan gebrekkige integratie,door een veranderd “Nederland” beeld en het in die tijd,als paddestoelen verrijzen van moskeeën en hun imams?

  1. Dik

   @Tman: De Nederlandse weggeefziekte is hardnekkig en zorgvuldig georganiseerd met een geschiedenis die teruggaat naar 1970.

  2. Joop Klepzeikert

   De ‘gastarbeiders’ waren veel meer in een GAK uitkering geïnteresseerd dan in een moskeet stichten. Die dachten toen nog dat ze wel met een levenslange GAK uitkering terug naar eigen land konden.
   Pas toen bleek dat ze hier moesten blijven om die GAK uitkering levenslang te behouden begon het gezeik over moskeeten bouwen.

 10. Niet L niet R

  Moslims zijn niet zielig, eerder slim , komen hier naar het beschaafde westen toe, laten de zandbak achter zich, profiteren van ons stelsel, en een groot gedeelte lezen wij regelmatig gaan de criminaliteit in!
  Goede moslims die uit een oorlogsgebied zijn ontvlucht moeten wij helpen!
  De oorlog aldaar voorbij, snel terug om daar met westers geld hun land weer op te bouwen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.