Prof. dr. Daniel J. Mitchell: 'Europa is armer dan de VS, economische groei van de EU is een sprookje'

Geen categoriemei 01 2019, 16:00
Daniel J. Mitchell van de Foundation for Economic Education (FEE) publiceerde onlangs een artikel over de verschillen in welvaart tussen de Europese regio's. En stelt hij dat de economische groei in de EU-lidstaten tegenvalt. Sterker nog: dat de EU armer is dan de VS!
Waar Europese politici heel goed in zijn is het vertellen van economische sprookjes. Zoals Mitchell in zijn stuk laat zien zeggen deze meet-eenheden, de gemiddelden, niet altijd alles. Zeker niet als er wordt gesproken over mensen die op verschillende geografische locatie's leven. Zo zijn mensen in berggebieden of in steden gemiddeld rijker dan mensen op het platteland. Maar als je vervolgens het gemiddelde van beide groepen neemt dan klinkt het alsof Europa hartstikke rijk is.
Maar dat is dus niet zo.
Volgens Mitchell zijn 'Europese staten gedoemd te mislukken' en wel om twee redenen, die we zelf in de hand hebben overigens. Namelijk vanwege 'fiscale chaos', namelijk de totale wanorde die het belastingstelsel creëert en het doelgroepenbeleid. En de 'demografische krimp'. Nu is het goede nieuws dat wij als Europeanen zelf onze toekomst bepalen. En dus ook in hoeverre deze zaken daadwerkelijk problematisch zullen zijn in de toekomst. De keuze is aan ons zou econoom Milton Friedman zeggen.
En zo is het. Zo lezen we in het stuk van Mitchell:

"Most European countries (including Germany, Sweden, Denmark and Belgium) if they joined the US, would rank among the poorest one-third of US states on a per-capita GDP basis, and the UK, France, Japan and New Zealand would all rank among America’s very poorest states, below No. 47 West Virginia, and not too far above No. 50 Mississippi. Countries like Italy, S. Korea, Spain, Portugal and Greece would each rank below Mississippi as the poorest states in the country."

Wat hij dus zegt is dat het gemiddelde inkomen in Duitsland hoog lijkt, maar als het land onderdeel zou zijn van de Verenigde Staten dan zou het één van de armste staten zijn! En dat noemen we 'de motor van de Europese economie'. Europa is 'rijk' vanwege haar geweldige geografie. Haar vruchtbare bodem. En omdat we in het verleden hard hebben gewerkt. Maar we zijn nu lui geworden en eisen dat anderen ons verzorgen.
Een reden waarom zoveel massa-immigratie plaatsvindt overigens. En de oudere mannen ons waarschuwen. Verder laat Mitchell zien dat cijfers wel te vergelijken zijn, maar dat de context of de realiteit achter de cijfers kan verschillen.
Zo kan iemand in de Verenigde Staten €15.000 per jaar verdienen. En iemand in Nederland evenveel. Maar als de Amerikaan slechts €0,50 betaalt voor een liter benzine terwijl de Nederlander €1,50 betaalt dan begrijpt u natuurlijk wel dat de vrijheid van de Amerikaan veel groter is. De Amerikaan kan dan drie keer zoveel van de natuur ontdekken in zijn auto! Terwijl de Nederlander misschien in getallen net zoveel verdiend, maar in de realiteit niets anders kan doen dan televisie kijken.
Dit is de visuele illusie die PvdA-baasjes als Frans Timmermans u verkopen. Verder stelt Mitchell:

"As a quick caveat, it’s worth noting that there’s not a one-to-one link between gross domestic product and actual living standards. Some of the economic activity in energy-rich states such as North Dakota, for instance, translates into income for shareholders living elsewhere in America."

Jammer genoeg zitten we in Europa opgezadeld met een elite die de belangen van de arbeider niet dient. En arbeiders ophitst tegen werkgevers. Lieden als Frans Timmermans (PvdA) houden mensen voor de gek door toverwoorden en toverspreuken uit te spreken. Of door valse tegenstellingen tussen bedrijven en werknemers te creëren. Maar gelukkig zijn er nog slimme mensen als Mitchell voor wat economische lessen.
Trap dus niet langer in die maffe EU-retoriek. Wij weten wel beter!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten